SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kan portakalı neye iyi gelir? Kan portakalının faydaları nelerdir?



Kan portakalı neye iyi gelir? Kan portakalının faydaları nelerdir?

Kan portakalı, genellikle canlı rengi ve koyu, kızıl etiyle bilinen turunçgillerdendir. Bunları normal tatlı portakallardan ayıran şey, etlerinde ve bazen kabuklarında antosiyaninler olarak bilinen pigmentler içermeleridir. Bu pigment, kan portakalının etine koyu, kırmızımsı bir renk verir, bu nedenle 'kan' portakalı adı verilir.

Kan portakalı antioksidanlar açısından zengindir, bu da oksidasyon stresini azaltmaya ve kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik sağlık sorunları riskinizi düşürmeye yardımcı olur.

Kan portakalı neye iyi gelir?

Kan portakalı oldukça besleyicidir. Kan portakalındaki antioksidanlar, mineraller ve diğer besinler birçok sağlık faydası sağlayabilir. C vitamini, sağlıklı kan damarlarını ve kasları destekleyerek vücudun iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca demir emiliminizi iyileştirmek için önemli bir vitamindir.

Kan portakalı ayrıca şunlara iyi gelir:

Antioksidanlar kanser karşıtıdır

Kan portakalı, bir tür antioksidan olan antosiyaninlerle doludur. Bunlar, onlara koyu kırmızı rengini veren pigmentlerdir. Bu antioksidanlar, kanser karşıtı özellikleriyle bilinir. Vücudunuzun serbest radikallerden kaynaklanan hasarı azaltmasına yardımcı olarak hücrelerin kanserli olma olasılığını azaltır.

Kolesterolü düzenler

Kan portakalı, birçok turunçgil türü gibi C vitaminiyle doludur. Son çalışmalara göre bu, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak C vitamini tüketmek yalnızca "kötü" LDL kolesterolü önemli ölçüde düşürmekle kalmaz, aynı zamanda "iyi" HDL kolesterol seviyelerini yükseltmeye de yardımcı olabilir.

Bağışıklık sistemini destekler

Kan portakalındaki C vitamininin bir diğer faydası da bağışıklık sisteminizi güçlendirmesidir. Düzenli olarak yeterli C vitamini aldığınızdan emin olmak önemlidir çünkü suda çözünür ve vücudunuz onu depolayamaz. Düzenli olarak yeterli C vitamini tüketmek bağışıklık sisteminizin ve özellikle beyaz kan hücrelerinizin verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

İnmelere karşı koruma sağlayabilir

Kan portakalı aynı zamanda bu meyvelere lezzetini veren bileşik olan flavonoidler açısından da zengindir. Bu bileşik bazı kişilerde felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Son araştırmalar daha fazla flavonoid tüketmenin kadınlarda iskemik felç riskini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.

Kan portakalındaki lif iki formda bulunur: çözünür ve çözünmez. Her iki tür de sindirim sisteminize yardımcı olur. Çözünür lif midenizde bir jele dönüşür ve kolesterolü kan dolaşımınıza girmeden önce emerek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu arada, çözünmeyen lif bir prebiyotik görevi görür. Bu, bağırsaklarınızdaki iyi bakterilere yiyecek bir şeyler verdiği ve sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olduğu anlamına gelir.

Kan portakalının faydaları nelerdir?

Kan portakalının en önemli faydaları arasında bağışıklık sistemini desteklemesi, bağırsak sağlığına yararlarıyla kilo vermeye yardımcı olması ve sağlıklı gebeliği desteklemesi sayılabilir. Kan portakalları oldukça besleyicidir ve lif, C vitamini ve antioksidanlar dahil olmak üzere birçok önemli vitamin ve mineral içerir.

İşte kan portakalınının faydalarından bazıları:

Besin açısından zengin

Kan portakalları kalorisi düşük ancak vücudun ihtiyaç duyduğu lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Bir kan portakalı şunları içerir:

  • Kalori: 69
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 0,6 gram
  • Karbonhidrat: 15 gram
  • Lif: 3 gram

Kan portakalları ayrıca yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini, antioksidan görevi gören ve bağışıklık sisteminizde önemli bir rol oynayan temel bir mikro besindir. Diğer turunçgiller gibi, kan portakalları da sağlık için gerekli olan birçok başka vitamin ve minerali sağlar. Bunlar şunları içerir:

  • Potasyum
  • Folat
  • Bakır
  • Magnezyum
  • B vitaminleri

Bunlara ilave olarak, kan portakalları birkaç antioksidan bileşik içerir. Bunlar:

  • Krizantem
  • Hidroksisinnamik asit
  • Kafeik asit
  • Ferulik asit
  • Kumarik asit

Kilo kaybını teşvik edebilir

Kan portakalları sağlıklı bir kilo verme diyetine önemli bir katkı sağlayabilir. Kan portakallarının kalorisi düşük olmakla birlikte, aynı zamanda önemli miktarda lif içerir. Lif sindirim sisteminden çok yavaş geçer ve midenizdeki sindirimi uzatarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bazı araştırmalar, diyetinize daha fazla narenciye eklemenin kilo kaybı için faydalı olabileceğini de öne sürmektedir.

Sağlıklı hamileliği destekleyebilir

Kan portakalı, hamilelik sırasında uygun büyüme ve gelişimi destekleyen çeşitli besinler içerir. Örneğin folat, nöral tüp defektlerini ve diğer doğum kusurlarını önlemek için gereklidir. Ayrıca C vitamini de hamilelik sırasında önemlidir. Yapılan bir araştırmanının sonuçlarına göre; hamileliğin ortasında C vitamini alımının artırılmasının 6 aya kadar fetal ve bebek büyümesinin iyileşmesiyle bağlantılı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca buna ek olarak, lif diyabet, kabızlık ve preeklampsi dahil olmak üzere hamilelik sırasında çeşitli sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Bağışıklık fonksiyonunu artırabilir

Bol miktarda C vitamini bulunan kan portakalı, bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olarak sizi hastalık ve enfeksiyonlardan koruyabilir. Ayrıca, kan portakalı çeşitli antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, vücudunuzdaki iltihabı azaltmak ve hücre hasarını önlemek için zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olabilecek bileşiklerdir. Dahası, antioksidanlar sizi tip 2 diyabet, kanser ve kalp hastalığı dahil olmak üzere birçok kronik duruma karşı da koruyabilir.

Bağırsak sağlığını iyileştirebilir

Kan portakalı, tek bir porsiyonda yaklaşık 3 gram lif içeren harika bir lif kaynağıdır. Lif, dışkıyı yumuşatabilir ve hacim kazandırabilir; bu bağırsaklarınızın düzenli olmasına katkı sağlar ve kabızlığı önler. Lif, hemoroid ve divertikülit dahil olmak üzere diğer birçok rahatsızlığın tedavisinde de faydalı olabilir. Diyetinize daha fazla lif eklemek, sindirim sisteminde yer alan yararlı bakteriler olan bağırsak mikrobiyomunun sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olabilir.

Kanserle savaşma özelliklerine sahip olabilir

Kan portakalları, meyveye kendine özgü rengini veren bileşik olan krizantem gibi kanserle savaşan antioksidanlar açısından zengindir. Yapılan bir araştırma, krizantemin prostat kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlediğini bulmuştur. Çalışmalar ayrıca daha fazla turunçgil yemenin akciğer, mide ve ağız kanserleri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskinin azalmasıyla ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ek olarak, kan portakallarında bulunan diğer antioksidanların da kafeik, ferulik ve kumarik asitler dahil olmak üzere kanser karşıtı etkileri olduğu gösterilmiştir.

Kan portakalının normal portakaldan farkı ne?

Bu iki portakal çeşidi arasındaki fark, kan portakallarının antosiyanin adı verilen bir antioksidana sahip olmasıdır. Bu antioksidan, kan portakallarına belirgin rengini verir, ancak aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır. Ayrıca, kan portakalı göbek portakalından daha az ekşidir, ancak çiçeksi ekşi bir tada sahiptir.

Kan portakalı neden kırmızı olur?

Kan portakalının kırmızı rengi, yalnızca gece sıcaklıkları düşük olduğunda gelişen antosiyanin adı verilen bir pigmentten gelir. Antosiyanin, içeriye doğru ilerlemeden önce kabuk ve kenarlar boyunca gelişmeye başlar, bu nedenle bazı kan portakalları düz kırmızı yerine kırmızı çizgilidir. Kan portakalı muhtemelen güney Akdeniz bölgesinde ortaya çıkmıştır. Bu bölge, meyveyi yetiştirmek için en uygun şartları taşır; çünkü sonbahar ve kış geceleri antosiyanin gelişimi için yeterince soğuktur.

Kan portakalı zararları nelerdir?

Tüm turunçgiller gibi kan portakalları da oldukça asidiktir. Bu, bazı kişilerde mide ekşimesine yol açabilir, bu nedenle asit reflüsüne yatkın olanların dikkatli tüketmesi tavsiye edilir. Kan portakalı aynı zamanda potasyumla doludur. Diyetinizde yeterli potasyum almak önemlidir, ancak fazlası beta-bloker reçete edilen kişilerde sorunlara neden olabilir. Bu ilaçlar potasyum seviyelerini de artırır ve bu da kalbinize aşırı zarar verebilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 15.04.2025 13:19
Son Güncelleme: 15.04.2025 13:20
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Tümünü Görüntüle