Miyalji, kas ağrısı için kullanılan bir tıbbi terimdir. Akut veya kısa süreli olabilir, örneğin egzersizden sonraki gün kaslarınız ağrıdığında. Ayrıca fibromiyalji gibi bir sağlık durumu nedeniyle kronik veya uzun süreli de olabilir.
Miyalji nedir?
Miyalji(kas romatizması), kasları, kemikleri ve organları birbirine bağlayan yumuşak dokular olan bağlar, tendonlar ve fasyaları (derinin altında bulunan konnektif doku (bağ doku) liflerinden oluşan bir yapıdır) içerebilen kas ağrılarını ve sızılarını tanımlar. Miyalji birçok hastalığın belirtisidir. Miyaljinin kısa vadeli (akut) nedenleri arasında kas zorlanmaları veya aşırı kullanımı, enfeksiyonlar ve vitamin eksiklikleri bulunur. Uzun vadeli (kronik) durumlar da kas ağrısına ve hassasiyetine neden olabilir. Bunlara fibromiyalji, romatoid artrit ve depresyon dahildir.
Miyalji neden olur?
Miyalji veya kas ağrıları ve sancısı, kas fonksiyonuyla ilişkilidir. Miyaljinin kısa vadeli (akut) nedenleri arasında kas zorlanmaları veya aşırı kullanımı, enfeksiyonlar ve vitamin eksiklikleri bulunur. Uzun vadeli (kronik) durumlar da kas ağrısına ve hassasiyetine neden olabilir. Bunlara fibromiyalji, romatoid artrit ve depresyon dahildir. Yaralanmalar, travma, aşırı kullanım, gerginlik, bazı ilaçlar ve hastalıkların hepsi miyaljiye neden olabilir.
Miyalji belirtileri nelerdir?
Bir veya daha fazla kasta ağrı miyaljinin birincil belirtisidir. Nedene ve etkilenen vücut bölümüne bağlı olarak ağrı aniden veya kademeli olarak gelişebilir. Ağrının geçici mi yoksa sürekli mi olduğu altta yatan nedene bağlıdır.
Ağrının yanı sıra, miyaljiye eşlik eden en yaygın semptomlar şunlardır:
Sertlik.
Hassasiyet.
Kas güçsüzlüğü.
Kas çevresinde kızarıklık veya şişlik.
Kramp, ağrı veya yırtılma hissi.
Miyaljiye ayrıca şunlar da eşlik edebilir:
Enfeksiyon varsa ateş ve titreme.
Kas ağrısıyla ilişkili eklem ağrısı.
Normal aktiviteyi engelleyen yorgunluk.
Ağrının sürekliliğinden kaynaklanan depresyon hissi.
Miyalji tedavisi
Miyalji tedavisi, ağrının nedenine ve akut veya kronik olup olmadığına bağlıdır. Evde bakım tedavileri genellikle kas ağrısı için geçici bir rahatlama sağlayabilir. Kronik veya diğer semptomlarla birlikte görülen ağrılar için fizik tedavi veya ilaçlar önerilebilir.
Akut miyalji tedavileri
Kısa süreli(akut) miyalji vakaları genellikle ev ilaçlarına iyi yanıt verir.
Akut kas ağrısını hafifletmek için yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:
Ağrıyan bölgeyi dinlendirmek.
Reçetesiz satılan (OTC) ağrı kesiciler almak.
Şişliği azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için buz ve ısı dönüşümlü uygulama.
Kasları nazikçe germek.
Ağrı geçene kadar yüksek etkili aktivitelerden kaçınmak.
Kas gerginliğini azaltmak için yoga ve meditasyon gibi stres giderici egzersizler yapmak.
Kronik miyalji tedavileri
Fizik tedavi, kronik miyalji için en yaygın tedavidir. Ağrıyan kaslardaki esnekliği artırabilir ve çevre dokuları güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Bir fizyoterapist stresi yönetmenin ve rahatlamaya odaklanmanın yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.
Fizik tedaviye ek olarak, doktorunuz ağrınızı yönetmenize yardımcı olmak için reçetesiz satılan ağrı kesiciler önerebilir veya ilaçlar reçete edebilir. Ağrı kesiciler ve iltihap giderici ilaçlar bazen ağrıyı azaltmak için doğrudan ağrılı bölgeye enjekte edilir.
Fibromiyalji bazen reçeteli ilaçlarla iyileşir. Bunlara anti-nöbet ilaçları, anti-depresanlar dahil olabilir. Bunlar vücudun ağrıya karşı kimyasal tepkilerini değiştiren ilaçlardır.
Otoimmün hastalıklar vücutta aşırı inflamasyona neden olabilir. Tedavi duruma bağlıdır ancak inflamasyonu azaltabilen kortikosteroidler gibi ilaçları içerebilir.
Miyalji hastalığına ne iyi gelir?
Aşırı kullanım veya yaralanmadan kaynaklanan kas ağrısını hafifletmek için vücut bölümünü dinlendirin ve doktorunuz önerirse parasetamol alın. Yaralanmanın ilk 24 ila 72 saati içinde buz uygulamak ağrıyı ve iltihabı azaltabilir. Daha sonra ısı daha rahatlatıcı olabilir. Fizik tedavi, kronik miyalji için en yaygın tedavidir.
Miyalji psikolojik mi gelişir?
Miyalji hasta kişinin yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Kişinin yaşadığı bazı travmalar, kasların zorlanması veya yaralanmalar gibi nedenlerle meydana gelebildiği gibi bazen bu ağrılar psilolojik nedenlerle de ortaya çıkabilir.