SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur?



Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur?

Muzlar, Güneydoğu Asya'da ortaya çıkmış ve dünyanın birçok sıcak bölgesinde yetiştirilen Musa adlı bir bitki ailesinden gelirler. Birçok türü ve boyutu vardır. Renkleri genellikle yeşilden sarıya kadar değişir, ancak bazı çeşitleri kırmızıdır. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu olan muzların, beyin sağlığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları bilinmektedir.

Muzun ne gibi faydaları var?

Bir muz vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerle doludur. Muz, B6 vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra, C vitamini, diyet lifi ve manganez açısından da iyi bir kaynaktır. Muzun sağlık açısından faydalarını şu şekilde sayabiliriz:

​Muzlar B6 vitamini açısından en iyi kaynaklardan biridir​

Muzun içeriğindeki B6 vitamini vücut tarafından kolayca emilir ve orta boy bir muz günlük B6 vitamini ihtiyacın yaklaşık dörtte birini karşılayabilir.

B6 vitamini vücuda şu konularda yardımcı olur:

Kırmızı kan hücreleri üretmek.

Karbonhidratları ve yağları metabolize ederek enerjiye dönüştürmek.

Amino asitleri metabolize etmek.

Karaciğerden ve böbreklerden istenmeyen kimyasalları uzaklaştırmak.

Sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmak.

Ayrıca B6 vitamini hamile kadınlar için de faydalıdır çünkü bebeğin gelişim ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.

Muzlar iyi bir C vitamini kaynağıdır

Orta boy bir muz günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %10'unu karşılayabilir.

C vitamini şunlara yardımcı olur:

Vücudu hücre ve doku hasarına karşı korur.

Vücudun demiri daha iyi emmesini sağlar.

Cildi, kemikleri ve vücudu bir arada tutan protein ve kolajen üretir.

Uyku döngüsünü, ruh halini, stres ve ağrı deneyimlerini etkileyen bir hormon olan serotonin üreterek beyin sağlığını destekler.

Muzdaki manganez cilt için faydalıdır

Orta boy bir muz günlük manganez ihtiyacının yaklaşık %13'ünü karşılar. Manganez vücudun kolajen üretmesine yardımcı olur ve cildi ve diğer hücreleri serbest radikal hasarına karşı korur.

Muzdaki potasyum kalp sağlığı ve kan basıncı için iyidir

Orta boy bir muzda yaklaşık 320-400 mg potasyum bulunur ki bu da günlük potasyum ihtiyacının yaklaşık %10'unu karşılar. Potasyum vücudun sağlıklı bir kalp ve kan basıncını korumasına yardımcı olur. Ayrıca muzlar sodyum açısından düşüktür. Düşük sodyum ve yüksek potasyum kombinasyonu yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.

Muzlar sindirime yardımcı olabilir ve gastrointestinal sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir

Orta boy bir muz günlük lif ihtiyacının yaklaşık %10-12'sini karşılayabilir. Çözünür ve çözünmez lifler sağlık açısından önemli bir rol oynar. Çözünür lif, vücudunuzun kan şekeri seviyenizi kontrol etmesine ve kolesterol gibi yağlı maddelerden kurtulmasına yardımcı olur. Çözünmez lif dışkıya ağırlık ve yumuşaklık katarak düzenli bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Muzlar, özellikle yeni olgunlaşmış olanlar, ince bağırsakta sindirilmeyen (dirençli nişasta) ve kalın bağırsağa geçebilen nişasta içerir. Bu tür muzlar, daha uzun süre tok kalmanızı sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur.

Bununla birlikte muz, aşağıdaki gibi mide-bağırsak sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olabilir:

Kabızlık.

Mide ülseri.

Göğüste ağrılı yanma hissi.

Muz enerji verir, yağ ve kolesterol içermez

Muzlar üç doğal şeker içerir - sakaroz, fruktoz ve glikoz - bunlar yağ ve kolesterol içermeyen enerji kaynağıdır.

Yatarken muz yemenin faydaları nelerdir?

Muzlar magnezyum, potasyum ve B6 vitamini gibi daha iyi uyku kalitesini destekleyebilen temel besinleri içerir. Bu besinler kas kramplarını azaltmaya, stresi ve kaygıyı düşürmeye ve serotonin ve melatonin gibi uyku düzenleyici hormonların üretimini desteklemeye yardımcı olur.

Muz beyne iyi gelir mi?

Muzlar, bilişsel işlevi desteklemede ve ruh halini iyileştirmede önemli bir rol oynayabilen zengin bir temel besin kaynağıdır. Muzlar, vücudun kendini iyi hissetmesini sağlayan beyin kimyasalı serotonine dönüştürdüğü bir amino asit olan triptofan içerir. Bu beyin kimyasalının rahatlamaya, ruh halini iyileştirmeye, kaygıyı azaltmaya ve genel olarak daha mutlu hissetmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak, sadece bir muz yemenin ruh hali üzerinde önemli etkileri olmayabilir çünkü muzdaki serotonin doğrudan beyine ulaşamaz ve ruh halini etkileyemez. Ancak muzlar, içlerinde bulunan triptofan nedeniyle beyin serotonini miktarını dolaylı olarak artırabilir. Muzda bulunan potasyum, magnezyum, B6 vitamini ve C vitamini gibi birçok besin maddesi sayesinde konsantrasyonu artırır. 

Her gün muz yersem ne olur?

Muzların kalorisi diğer bazı meyvelerden daha yüksektir, kilo vermeye çalışanların dikkatli tüketmeleri tavsiye edilir. Kesin bir kural olmasa da, günde bir veya iki muzdan fazlasını yememek en iyisidir. Ayrıca, çok fazla muz tüketmek kan şekerinin kontrol edilememesi ve besin eksikliği gibi sağlık için zararlı etkilere yol açabilir.

Oluşturma: 13.03.2025 16:21
Son Güncelleme: 13.03.2025 16:22
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kereviz Nedir? Kereviz Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var Mı? Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Limon Otu Nedir? Limon Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Tümünü Görüntüle