Mezotelyoma (Akciğer Zarı Kanseri) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Mezotelyoma (Akciğer Zarı Kanseri) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri



Mezotelyoma Nedir?

Agresif bir tümör çeşidi olan mezotelyoma; akciğeri saran zarda oluşmaktadır. Özellikle asbeste (taş pamuğu, kaya lifi) sıkça maruz kalan kişilerde ortaya çıkan bu hastalık; Türkiye’de yılda 500, dünyada ise toplamda 30 bin kişide görülebilmektedir. Ağırlıkla Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde rastlanan bu hastalık, asbestin bilinçsiz kullanımından kaynaklanmaktadır. Köy bölgelerinde kimi zaman badanada kimi zaman da bebeklerde pudra yerine kullanılan asbest, solunum yollarında tahribata sebep olmakta ve ileriki dönemlerde mezotelyoma hastalığına yol açmaktadır. Asbestin yanı sıra nadir olarak radyasyona maruz kalan, izolasyon ve fren balatası üretimi yapan ya da tersanede çalışan kişilerde de akciğer zarı kanseri görülebilmektedir.

Mezotelyoma Nasıl Tedavi Edilir?

Mezotelyoma, tedaviye direnç gösteren bir rahatsızlıktır. Genellikle 50-60 yaşlarında ortaya çıkan bu hastalığın teşhis zamanı da tedaviyi etkilemektedir. “Mezotelyoma tedavisi var mı?” sorusu bu hastalığa yakalananların ilk merak ettiği konudur. Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi mezotelyoma tedavisi olarak kullanılan tedavi yöntemleridir.

Hastalık, 1. ve 2. evrede teşhis edilirse açık veya kapalı ameliyat ile tedavi mümkün olabilmektedir. Akciğer zarının soyulmasının yanı sıra sadece tümörün olduğu bölüm de cerrahi müdahale ile alınabilmektedir. Bu da akciğer zarı kanseri kurtulma yöntemlerinden biri olabilmektedir.

Hasta, 3. veya 4. evrede bir mezotelyoma hastası ise cerrahi müdahale yerine kemoterapi ya da radyoterapi kullanılabilmektedir. Bu terapiler hastanın durumuna göre cerrahi müdahaleler sonrasında da verilebilmektedir. Ancak kemoterapi ve radyoterapi diğer kanser türlerine nazaran akciğer zarı kanserinde kimi zaman başarılı sonuç almayı etkilemektedir. Tümörlü bölgenin diğer yaşamsal organlara yakın olması ya da kanserin yayılması verilecek ışında azalmaya gitmeyi sağlamaktadır. Bu yüzden de ışın tedavisi gösteren hastaların dikkatlice takip edilmesi gerekmektedir.

Bu yöntemlerin yanı sıra kimi hastalara ise sadece sıvı boşaltma işlemi yapılmaktadır. Göğüs tüpü ile akciğerdeki sıvıyı boşaltmak hastanın nefes alma sorunlarını düzelterek yaşam kalitesini daha üst seviyelere taşımak amacıyla yapılmaktadır.

Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma) Belirtileri

Akciğer zarı kanseri belirtileri arasında en sık karşılaşılan şikâyet nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır. Göğüs boşluğunda sıvı toplanması ile başlayan bu hastalık ilerledikçe hastada görülen şikâyetler de ağırlaşmaktadır. Eğer hastalık akciğer zarı dışında vücudun başka bölgelerine de yayılmışsa mezotelyoma belirtileri arasında yüzde ve boyunda şişlik, yutkunma güçlüğü, ağızdan kan gelmesi, şiddetli öksürük, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı da görülebilmektedir. Bu belirtilere sahip olan kişinin geç kalmadan uzman doktorlar tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Hastanın şikâyetleri doğrultusunda gerekli tahliller, akciğer grafitisi ya da tomografi yapılır ve hastanın değerleri kontrol edilir. Akciğer rahatsızlıklarında bazı hastalıklar da bu belirtileri gösterebileceği için biyopsi, tanı yöntemi arasında bulunmaktadır. Akciğere dolan sıvıdan örnek alınabileceği gibi bir sonraki aşama olan akciğer zarı biyopsisi ile teşhisi kesin olarak koymak mümkündür.

Mezotelyoma Yaşam Süresi Ne Kadar?

Akciğer zarı kanseri akciğer kanserine oranla daha az belirti gösterdiği ve erken tanının az olmasından kaynaklı olarak diğer kanser türlerinden daha fazla etki yaratmaktadır. Hastanın dayanılmaz göğüs ağrıları kişinin hayatını daha çok zorlaştırırken yaşam süresini de azaltmaktadır. “Akciğer zarı kanseri ne kadar yaşar?” sorusu hastalığın ilk aşamalarında gerek cerrahi gerekse de ışın yöntemleri ile daha uzun süreler ile cevaplansa da geç kalınmış teşhislerde akciğer zarı kanseri yaşam süresi 6 ila 10 ay arasında değişebilmektedir.

Mezotelyoma kurtulan hastalar arasında ise genellikle erken teşhis ile tedaviye başlanılan hastalar bulunmaktadır. Bu hastalarda kanser daha fazla ilerlemediği gibi cerrahi yöntemler ile kanserli bölgeye müdahale etmek de tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Erken teşhisin yanı sıra ise öncelikle hastanın, bu risk faktörüne karşı kendisini koruması gerekmektedir. Ayrıca bazı hastalarda hastalığın tekrarı da söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden de tedavi sırasında ve sonrasında hastanın kendini çok iyi koruması ve riskli ortamlardan uzak durması gerekmektedir.

Akciğer Zarı Kanseri Evreleri

Kurtulma ve tedavi için mezotelyoma evreleri oldukça önemlidir. Bu evrelere göre doktorlar tedavi yöntemini belirler.

Evre 1: Tümör sadece akciğer zarı ile sınırlıdır.

Evre 2: Tümör göğüs duvarı, kalp, yemek borusu ve mediastene yayılmıştır.

Evre 3: Tümör, diyaframı geçmiş ve karın zarına yayılmıştır. Toraksın yanı sıra lenf bezlerine de tutulmuştur.

Evre 4: Tümör artık diğer organlara da yayılmıştır.

Oluşturma: 11.08.2020 04:59
Son Güncelleme: 24.03.2021 11:51
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-