Gıdı Estetiği Nedir & Yöntemleri ve Tedavisi

Gıdı Estetiği Nedir & Yöntemleri ve Tedavisi



Çenenin alt kısmında yağ katmanı olarak kendini gösteren gıdı, yüzün hacimli görünmesine neden olan bir yüz estetiği sorunudur. Gıdı sorunu genellikle kilo artışından kaynaklanan yağlanma olarak da bilinir. Ancak sadece aşırı kilodan kaynaklanmaz. Kilo seviyesine bakılmaksızın her türlü vücutta çene altında yağ depolanmaya yatkınlık bulunabilir. Cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemler sayesinde daha sıkı, küçük, keskin ve iyi tanımlanmış bir yüz şeklinin yanı sıra daha ince bir çene çizgisi elde edilebilir.

Gıdı Estetiği Nedir?

Gıdı, çenenin alt bölümünde bulunan submental yağ tabakasıdır. Enerji olarak kullanılan yağ, fazla alındığında çene altı gibi vücudun herhangi bir yerinde depolanır. Ancak genellikle kilo alımıyla ilişkilendirilse de gıdı, genetik yatkınlıktan dolayı da oluşabilir. Bunun dışında yaşlanma sürecine bağlı olarak yüz yapısındaki ve şeklindeki değişiklikler de gıdı oluşumunu etkiler.

Gıdı görünümünü azaltmak için çeşitli tedaviler mevcuttur. Kişilerin aşırı kilolu olması ya da gıdının kaynağının genetik olması fark etmeksizin, lokalize yağlar alınabilir. Cildin esnemesi söz konusu olduğunda, boynu yeniden şekillendirmek ve serviko-çene açısını eski haline getirmek için boyun-yüz germe de gerekli olabilir. Kişilere uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için bir konsültasyon gereklidir.

Gıdı Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Lokalize yağların alındığı gıdı liposuction ameliyatı, gıdı sorunu olan erkekler ve kadınlar için uygundur. Ailesinde sarkık cilt ya da yağ öyküsü olanlarda gıdı oluşması daha olasıdır. Ağırlıktaki dalgalanmalar, cilt genişledikçe ve daraldıkça gıdı oluşmasına neden olabilir.

Yaş, cildin yıllar içinde daha az elastik hale gelmesi nedeniyle gıdı oluşumunda etkili diğer bir faktördür. 20'li yaşlarda kolajen üretiminde azalmanın başlaması ile cilt daha az elastik hale gelir. Cilt gücünü ve elastikiyetini kaybederken kırışıklıklar oluşmaya başlar. Bu da vücudun bazı bölgelerinde cildin sarkmasına neden olur. Çene altındaki deri sarktığında yağ tabakası görüntüsünü verebilir.

Gıdı, altta yatan tıbbi bir durumun sonucu da olabilir. Boyundaki platysma kasının veya çenedeki tükürük bezlerinin sarkıyor olması gıdı görünümünü verebilir. Hipotiroidizm durumunda lenf bezleri ve boyun şişebilir, guatr hastalığı gelişebilir. Vücudun üst kısmında obezite ve boyun çevresinde yüksek düzeyde yağ birikmesi ile karakterize olan Cushing sendromu da gıdı oluşturabilir. Tedaviye başlamadan önce bu koşullar ekarte edilmelidir.

Gıdı oluşumunu engellemek zor olabilir, ancak invaziv ve invaziv olmayan yöntemlerle yağ tabakasını azaltmak mümkündür.

Gıdı Estetiği Nasıl Yapılır?

Gıdı estetiğinde en uygun yöntemin belirlenmesi için öncelikle yüz yüze görüşme yapılmalıdır. Estetik uzmanları, hastaların genel sağlık durumunu, hedeflerini, yaşam tarzını, cilt analizini ve beslenme alışkanlıklarını dinledikten sonra değerlendirme yapabilir. Bu değerlendirmenin ardından cerrahi ya da cerrahi olmayan yöntemlerden biri seçilir.

Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri

Ameliyatın bir seçenek olmadığı durumlarda cerrahi yöntemlere gerek kalmadan da gıdı estetiği yapılabilir.

Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason (HIFU), yaş alma nedeniyle ortaya çıkan çene altı yağlanmasının giderilmesi amacıyla tercih edilen bir yöntemdir. Doğal yaşlanma sürecinde kolajen üretimi yavaşladığı için gıdı ve çene çizgisi elastikiyetini kaybetmeye başlar. Bu da cildin gevşemesine ve sarkma belirtilerine neden olur. Ameliyatsız yüz germe olan HIFU, sarkan cildin gerilmesinde ve sıkılaşmasında etkilidir. Yalnızca dakikalar içinde uygulanır ve gıdı görünümünü etkili bir şekilde azaltır.

Soğuk lipoliz, kriyolipoliz ya da 360 derece yağ dondurma adlarıyla bilinen yöntem ise en popüler cerrahi olmayan yağ azaltma tedavilerinden biridir. Genellikle diyet veya egzersiz yoluyla yok edilemeyen sorunlu yağ bölgelerini tedavi etmek için kullanılır. Soğutma teknolojisi kullanılarak sorunlu bölgelerdeki yağları hedef almanın invaziv ve cerrahi olmayan, klinik olarak kanıtlanmış bir yöntemidir.

Bu prosedür, -7°C ila -10°C sıcaklık aralığında kontrollü soğutmayı içerir. Yağ hücreleri zayıf bir yapıya sahip olduğu için bu sıcaklıklarda yaşayamaz. Toksinleri gidermek için çalışan lenfatik sistem yoluyla ölür ve vücudu terk ederler. Bu süreç, çevreye zararlı maddeler salmadan yağ hücrelerinin yok edilmesi anlamına gelen apoptoz olarak bilinir. Hasarlı hücreler, doğal yağ alma sürecini uyaran vücut tarafından kendiliğinden temizlenir. Bu süreç işlemden birkaç ay sonraya kadar devam eder.

Modern tekniklerden biri olan radyo frekansı ise yağ hücrelerinin eritilmesinde etkilidir. Bu tedavi, cildin daha sıkı görünmesi için yağ katmanlarına derinlemesine nüfuz eder. Cildin epidermis tabakasına etki ederken cildi yaklaşık 45°C’ye kadar ısıtır. Hedef bölgedeki bu özel ısı kullanımı, ciltteki kolajen liflerinin büzülmesini ve yeni kolajen ve elastin üretilmesini sağlar. Bu işlem, cildin otomatik olarak sıkılaşmasını sağlayarak daha genç görünen bir cilt ve azalan bir gıdı ile sonuçlanır. Böylece çene hattı istenen biçimde şekillendirilir.

PPC enjeksiyonları, gıdı estetiğinde bir diğer ameliyatsız yöntemdir. Lipoliz enjeksiyonu olan PPC, vücuda enjekte edildiği bölgedeki yağ hücrelerini azaltan bir kimyasal bileşendir. Fosfatidilkolin, deoksikolik asit ve benzil alkolden oluşur. Bu solüsyon bir iğne kullanılarak deri altı yağ dokusuna enjekte edilir. Yağ hücreleri zayıflayarak vücuttan atılır. Bu tedavinin, birkaç kez uygulandıktan sonra gıdıların daha az ve çene hattının daha belirgin görünmesini sağlamada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Gıdı Estetiği Ameliyatı

Herhangi bir yüz plastik rekonstrüktifi veya estetik ameliyattan önce değerlendirme yapılması gerekir. Bu değerlendirme, kişilerin beklentilerini anlamak ve bunları yerine getirmek için kullanılacak teknikleri belirlemek için yapılır. Gıdı estetiği için liposuction, submentoplasty ya da boyun-yüz germe ameliyatları yapılabilir.

Gıdı estetiği ameliyatları lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi durumunda, işlemden önce anestezi uzmanı ile konsültasyon yapılmalıdır.

Gıdı liposuction işlemi, deri kıvrımına gizlenmiş olan çene altından mikro kesi ile gerçekleştirilir. Yağ alım işlemi, bir şırıngaya bağlı mini kanül ile yapılır. Cerrah, çene ve boyundaki fazla yağları hem yüzeysel hem de derinden alır. İşlemin ardından kesiler dikilir.

Gıdı liposuction prosedürünün ameliyat sonrası bakımı basittir. Ameliyattan 3 ila 5 gün sonraya kadar şişlik devam edebilir. Bu süreçte ağrı hissedilse de ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler reçete edilir. Bu işlem için herhangi bir ilaç kullanımı gerekmediğinden iyileşme süresi hızlıdır.

Boyun germe ameliyatlarında ise çene ve boyun bölgesindeki sarkan deri alınır. Yaşlanma sonucu platysma kasının sarkması durumunda boyun germe ameliyatı etkilidir. Liposuctiona kıyasla daha ağır bir prosedürdür.

Liposuction ve boyun germe ameliyatının beraber yapıldığı submentoplasty de bir cerrahi tedavi seçeneğidir. Uygun müdahale için mutlaka estetik uzmanları ile görüşülmelidir.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Prof. Dr.
A.Özlem Gündeşlioğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
MEDICANA INTERNATIONAL İZMİR
Profili Gör
Oluşturma: 10.06.2024 03:40
Son Güncelleme: 10.06.2024 04:37
Oluşturan: A.Özlem Gündeşlioğlu
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri