Baş ağrıları çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bunlar; şöyle sıralanabilir. Aşırı yemekten sonra görülen veya açlıktan kaynaklanan baş ağrıları. Göz, kulak veya burun hastalıklarından kaynaklanan baş ağrıları. Ateşli hastalıkların neden olduğu baş ağrıları. Alkol kullanmanın neden olduğu baş ağrıları. Kafa bölgesinde meydana gelen, kırık, ezik, çatlak veya sarsıntılardan kaynaklanan baş ağrıları. Beyin urlarının neden olduğu baş ağrıları. Kahve tiryakilerinde kahvesizlikten doğan baş ağrıları. Kabızlık çekenlerde görülen baş ağrıları. Saralılarda görülen baş ağrıları. Çikolata, sarımsak, lahana, yeşil biber, kuru yemiş yedikten sonra görülen, alerjik baş ağrıları. Menenjit hastalığının neden olduğu baş ağrıları. Fazla miktarda şekerli yiyecek yemekten doğan baş ağrıları. Diş hastalıklarının neden olduğu baş ağrıları. Fazla çalışma ve ruhi çöküntülerin neden olduğu baş ağrıları. Baş ağrılarının gerçek nedenini bulabilmek için mutlaka doktora başvurulmalıdır
İnsanoğlu beynin sırlarını hala tam anlamıyla çözebilmiş değil. Çözemediği sırları Mikelanjelo' nun tablosundaki mistik, Tanrısal görüntü ile bir nebze olsun anlatmaya çalışmışlar. Beyin kadar başağrıları da tam anlamıyla izah edilebilmiş değil. Buna karşılık ağrı kliniklerine en çok başvuran hastaların başında, başağrısından yakınanlar gelmektedir. Burada sizlere başağrısı konusunda detaylı tıbbi bilgi vermek istemiyorum. Günlük hayatta size yardımcı olabilecek tarzda bazı özet bilgileri tıbbi lisan kullanmadan vermeye çalışacağım. Baş ağrılarını ana hatları ile ikiye ayırabiliriz.
1- BEYİNİN DİREKT OLARAK HASTALANMASIYLA OLUŞAN AĞRILAR
2- BEYİN DIŞI SEBEPLERE BAĞLI OLARAK OLUŞAN BAŞ AĞRILARI
BİRİNCİ GRUP Doğrudan beynin hastalanması söz konusudur. Örneğin; beyin tümörleri. Kafa içinde büyüyen tümörler beyine baskı yaparak başağrılarına sebep olurlar. Yine kafa içinde gelişen bazı beyin kanamaları zaman içerisinde büyüyerek beyine bası yapar ve başağrılarına sebep olurlar. Beyin damarlarının ani daralma ve gevşemesi neticesinde Migren adı verilen başağrıları ortaya çıkabilir. Bütün bu sebepler beyinin doğrudan kendi yapısındaki nedeniyle oluşmaktadır. Burada önemli olan bu gruptaki başağrılarının son derece önemli sebeplere bağlı olmasıdır. Teşhis ve tedavi edilmedikleri taktirde hastanın ölümüne kadar varan kötü sonuçlar ortaya çıkabilecektir.
İKİNCİ GRUP Bu gurupta beyin sağlamdır. Kafa içinde başağrısı yapacak bir hastalık yoktur. Başağrısı tamamen beyin dışı sebepler bağlıdır. Örneğin HİSTERİK BAŞAĞRILARI.. Tamamen psikolojik, sinirsel nedenlerle meydana gelir. Kas kasılması, yüz, boyun, baş kaslarının aşırı kasılmasına bağlıdır. Yani olay tamamen beyinin organik yapısı dışındadır. Bu nedenle birinci grup kadar riskli değildir. BAŞAĞRISINDA ÖNEMLİ OLAN, ÖNCELİKLE AĞRININ HANGİ GURUBA GİRDİĞİNİ TESPİT ETMEKTİR. Prensip olarak uzun süreli başağrısı olan her hastaya öncelikle bilgisayarlı beyin tomografisi çekilmesini öneriyorum.