SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Vertigo nedir? Vertigo neden olur?



Vertigo nedir? Vertigo neden olur?

Vertigo, dengenizi kaybettiğinizi hissetme hissidir. Bir vertigo atağı birkaç saniyeden saatlere kadar sürebilir. Şiddetli vertigonuz varsa, günlerce veya aylarca sürebilir. Vertigonun en yaygın nedeni iç kulağınızın denge merkezindeki kristallerin yerinden oynamasından kaynaklanır. Doktorunuz size yardımcı olabilecek egzersizler veya ilaçlar önerebilir.

Vertigo nedir?

Vertigo, genellikle baş dönmesi olarak tanımlanan bir durumundur. Ancak vertigo, baş dönmesiyle aynı şey değildir. Vertigonuz varsa, dünyanın etrafınızda döndüğünü, dengesiz veya hareketsizken sallandığınızı veya hareket ettiğinizi hissedersiniz. Yatakta dönmek veya başınızı yukarı doğru kaldırmak gibi pozisyonunuzu ani bir şekilde değiştirdiğinizde daha da kötüleşebilir.

Vertigo, bir hastalıktan ziyade birçok sağlık durumunun bir belirtisidir, ancak diğer belirtilerle birlikte de ortaya çıkabilir.

Vertigo çeşitleri nelerdir?

Periferik vertigo

Periferik vertigo, baş dönmesi veya dönme hissi olarak tanımlanır. Sebebi genellikle kulaktaki denge merkezi ile alakalıdır.

Santral vertigo

Santral vertigo genellikle daha ciddi patolojiye işaret eder. Beyinden kaynaklanan rahatsızlıkların göstergesidir.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Sizin veya odanın hareket ettiği, döndüğü hissi
Gözleri odaklamada sorun
Baş dönmesi
Bağ ağırısı
Bir veya her iki kulakta işitme kaybı
Denge kaybı (düşmelere neden olabilir)
Kulaklarda çınlama ya da dolgunluk hissi
Bulantı ve kusma,
 

Santral vertigonuz varsa bu belirtilere ek olarak aşağıdaki belirtileri de yaşayabilirsiniz;

Yutma güçlüğü
Çift görme
Göz hareketlerinde sorunlar
Yüz felci
Konuşma bozukluğu
Uzuvların zayıflığı

Vertigo hastalığının sebebi nedir?

Vertigoya neden olan herhangi bir beyin rahatsızlığının nedeninin saptanması ve mümkünse tedavi edilmesi gerekir.

Vertigoyu tetikleyen şeyler nelerdir?

Vertigoyu tetiklememek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz;

Ani pozisyon değişikliklerinden kaçının,
Belirtiler ortaya çıktığında okumaya çalışmayın,
Parlak ışıklardan kaçının.

Vertigo hastalığı tehlikeli midir?

Vertigo, araba kullanma, çalışma ve yaşam tarzını etkileyebilir. Ayrıca denge kaybından dolayı yaşanabilecek sakatlıklar açısından da tehlikeli olarak kabul edilmektedir.

Vertigo nasıl geçer?

Vertigoda tedaviler çeşitlilik gösterir ve ilaç, yeniden konumlandırma manevraları veya ameliyatı içerebilir. Öncelikli olarak vertigonun şiddetinin ve türünün belirlenmesi gerekir.

Vertigoya ne iyi gelir?

Vertigo tedavisi, buna neyin sebep olduğuna bağlıdır. Çoğu durumda, vertigo herhangi bir tedavi olmaksızın geçer. Bunun nedeni, beyninizin en azından kısmen iç kulak değişikliklerine uyum sağlayabilmesi ve dengeyi korumak için diğer mekanizmalara güvenebilmesidir. Öte yandan santral vertigonuz varsa ve beyin tümörü vb durumlardan kaynaklı baş dönmesi yaşıyorsanız ameliyat önerilebilir.

Başlıca vergiyo tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir;

Yeniden konumlandırma manevraları
Baş dönmesi ilacı
Vertigo egzersizleri
Ameliyat

Vertigoyu hafifletmek için neler yapılabilir?

Dönme hissini azaltmak için sessiz ve karanlık bir odada hareketsiz yatın.
Günlük aktiviteleriniz sırasında başınızı dikkatli ve yavaş bir şekilde hareket ettirin.
Bir şeyleri almak için eğilmeyin. Yerden bir şey almanız gerekiyorsa yavaşça çömelin.
Başınızın döndüğünü hissettiğinizde hemen oturun.
Başınızı 2 veya daha fazla yastıkta hafifçe yükselterek uyuyun.
Bir şeyleri almak için yüksek yerlere uzanmayın.
Yataktan yavaşça çıkın ve ayağa kalkmadan önce bir süre yatağın kenarında oturun.
Rahatlamaya çalışın – kaygı, baş dönmesini daha da kötüleştirebilir.

Vertigo kalıcı olarak nasıl tedavi edilir?

Ne yazık ki, vertigodan kalıcı olarak kurtulmanın ve geri gelmesini engellemenin kesin bir yolu yoktur. Bazı insanlarda vertigo bir kez olur ve bir daha asla olmaz. Diğerleri tekrarlayan ataklar yaşar.

Doktora ne zaman başvurmak gerekir?

Geçmeyen veya sürekli geri gelen baş dönmenize ek olarak aşağıdaki belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir doktora görünmenizde fayda vardır.

 

Kulak Burun Boğaz Nöroloji
Oluşturma: 25.11.2024 02:59
Son Güncelleme: 27.12.2024 09:41
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle