SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Egzama nedir? Egzamanın belirtileri nelerdir?



Egzama nedir? Egzamanın belirtileri nelerdir?

Egzama, kaşıntılı döküntülere neden olan bir cilt hastalığıdır. Genellikle 5 yaşından önce ortaya çıkar, ancak ergenlik çağındakiler ve yetişkinlerde de bu durum ortaya çıkabilir.

Egzamanın birçok farklı türü olsa da en yaygın görülen belirtileri kaşıntı ve pullanmadır. Egzama teşhisi ve tedavi süreci mutlaka bir uzman doktor tarafından yürütülmelidir.

Egzama nedir?

Egzama, kaşıntı, kızarıklık, pullanma ve enfeksiyona neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır ve bulaşıcı değildir. Cilt rengi ve egzamaya bağlı gelişen kabarcıkların rengi değişebilir. Egzama ile ilişkili kaşıntı şiddetli olabilir, sıklıkla uykuyu bölebilir. Cildin kaşınması enfeksiyona yol açabilir.

Egzama neden olur?

Genetik ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere birçok faktör egzamaya neden olabilir. Evcil hayvan tüyü, toz akarları ya da kozmetikler, sabunlar, deterjanlar ve ağır kokulu losyonlar gibi alerjenler egzamayı tetikleyebilir.

Egzamanın çeşitleri nelerdir?

Egzamanın türü tedaviyi de etkileyebilir. Vücudun birden fazla yerinde aynı anda veya farklı zamanlarda birden fazla egzama türü olması da mümkündür. Egzama tanısının bir uzman tarafından konması önemlidir.

Egzama türleri şunlardır;

Atopik egzema

En yaygın olarak görülebilen ve bebekleri dahi etkileyebilen egzama türüdür. Atopik egzamada kuru cilt, kaşıntı, pullanma görülebilir.

Kontakt egzama

Kimyasallarla temas sonrası uyarılır. Kontakt egzamanın belirtileri maruz kalınan tahriş ediciye bağlı olarak değişebilir. Kontakt egzamaya bağlı gelişen döküntü şişebilir, kaşıntılı ve rahatsız edici olabilir.

Seboreik dermatit

Vücudun belli bölgelerinde (yüz ve kafa derisi dahil) pullanma ve kızarıklığa sebep olabilir.

Numuler egzama

Genellikle kollarda ve bacaklarda görülen bu egzama türü  2 ila 3 santimetre çapında iltihaplı deride kaşıntılı, dairesel lekeler oluşturur.

Dishidrotik egzama

Genellikle ellerde ayaklarda (parmak araları dahil) gelişen egzama türüdür. Deride şişlik ya da kabarcıklara sebep olabilir.

Nörodermatit

Yoğun kaşıntıya sebep olan egzama türüdür. Kaşıntı sonrası lezyonlar görülebilir.  Göz kapakları da dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde gelişebilir.

Asteatoti egzama

60 yaş ve üzerinde görülmesi daha yaygındır. Kuru cilde sebep olur. Ciltte kaşıntı ve çatlak görülebilir.

Varisli egzama

Varisli damarları olan kişilerde yaygındır. Alt bacakları etkileyen uzun süreli bir cilt rahatsızlığıdır. Diğer egzama türlerine benzer olarak kaşıntı görülür. Ciltte kuruluk ve pullanmaya sebep olur.

Egzamanın belirtileri nelerdir?

Egzama türüne ve ciltte oluştuğu bölgeye göre farklı belirtiler gösterebilir. Egzamanın belirtileri arasında kaşıntı ve kuru cilt yaygın olarak görülür. Egzama genellikle ağrıya neden olmaz. Egzama olan bebekler kaşıntıyı gidermek bir şeylere sürtünme görülebilir.

Egzamanın belirtileri şunlardır;

  • Kuru ve/veya çatlamış cilt
  • Kaşıntı
  • Döküntü
  • İltihaplı cilt
  • Deride kalınlaşma
  • Pullu yamalar
  • Sızan veya kabuklanan deri
  • Şişme

Egzamanın teşhisi nasıl yapılır?

Egzama teşhisi uzman bir dermatolog tarafından yapılmalıdır. Fiziksel muayene ve tıbbi geçmiş alınarak ciltte oluşan hasar dikkatle incelenmelidir. Ayrıca egzamanın bir alerjiye bağlı olarak gelişip gelişmediği alerji testleri ile teşhis edilebilir. Eğer vücutta oluşan döküntüler dermatitle ilgili değilse nedenlerini kontrol etmek için kan testleri yapılabilir.

Egzamanın tedavisi nasıl yapılır?

Egzama tedavi edilemez ancak tedavi semptomların yönetilmesine yardımcı olur. Steroid kremler veya merhemler egzama alevlenmelerini tedavi etmek için kullanılabilir. Ayrıca şunlar önerilir;

  • Cildinizi korumak için düzenli olarak nemlendiriciler kullanın
  • Egzama tetikleyicilerinizden kaçının
  • Sıcak su ile duş almayın

Egzamaya ne iyi gelir?

Cildi sık sık kokusuz ve kimyasal içermeyen nemlendiricilerle nemlendirmek önemlidir. Egzama gelişen bölgeyi kaşımamak ciltteki hasarı en aza indirmeyi sağlar. Egzamayı alevlendiren çamaşır deterjanı, sabun, bazı kumaşlar ya da evcil hayvan tüylerinden kaçınmak gerekir.

Egzama en hızlı nasıl geçer?

Egzamanın sebep olduğu belirtileri en hızlı şekilde tedavi etek için vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak önemlidir. Egzamanın varlığı ve türü tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemi ile alevlenme dönemleri atlatılabilir.

Egzamayı tetikleyen yiyecekler nelerdir?

Beslenme birçok hastalıkta tedaviye yardımcıdır. Egzamada da sağlıklı beslenmek fayda sağlayacaktır. Ancak bir uzman görüşü alınarak beslenmenin düzenlenmesi daha doğrudur. Egzama genellikle bir alerjene temas, soğuk hava gibi sebeplerden dolayı tetiklenir.  Eğer gıda hassasiyetiniz varsa bağışıklık sisteminizin tepkisini azaltmak için kısıtlamaya gidilebilir.

Egzamanın belirtilerini hafifletmek için beslenmenizde şunlara yer vermelisiniz;

  • Omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketilebilir.
  • Kiraz, elma, brokoli, yapraklı yeşillikler ve
  • meyveler flavonoid açısından zengin oldukları için iltihapla savaşmaya destek olabilirler.
  • Kefir, yoğurt, turşu gibi probiyotik bulunan gıdalar tüketilebilir.

Eldeki egzama nasıl geçer?

Eldeki egzama soğuk hava koşulları, sabun, aşırı yıkama, artan stres ve lateks eldivenin içinde elin terlemesine bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle öncelikle ellerin temas ettiği ürünlerin doğal içerikli olması önemlidir. Sıcak su ya da aşırı soğuk havaya maruz kalmamak gerekir. Elleri sık sık nemlendirmek ve eldiven içinde terlemesini önlemek gerekir.

Saç egzamasına ne iyi gelir?

Saç egzaması kafa derisindeki yağ bezlerinin salgıladığı doğal yağlar olan sebumun aşırı üretilmesinden kaynaklanır. Stres, hormonal değişiklikler ya da kullanılan şampuanların içeriğine bağlı olarak gelişebilir.  Saç derisini genellikle reçetesiz satılan medikal kepek şampuanları kullanılabilir. 2 haftada belirtilerde iyileşme ya da azalma görülmezse doktorunuz daha güçlü dozlarda ürünler önerebilir.

Dermatoloji
Oluşturma: 23.05.2025 15:36
Son Güncelleme: 23.05.2025 17:18
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle