SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Fizyoterapi nedir? Fizyoterapist ne iş yapar?



Fizyoterapi nedir? Fizyoterapist ne iş yapar?

Fizyoterapi, hareketin, eklem fonksiyonunun ve sağlık durumunun incelenmesi, analizi ve disfonksiyonu düzeltmek veya önlemek için tedavi prosedürlerinin kullanımı yoluyla bireylerin optimum sağlık ve yaşam kalitesine ulaşmalarına yardımcı olmak için uygulamalı teknikler kullanan bir sağlık hizmeti mesleğidir. Fizyoterapinin amacı ağrıyı azaltmak, hareket kabiliyetini artırmak, eklem fonksiyonunu iyileştirmek ve bir yaralanmadan veya hastalıktan mümkün olan en kısa sürede iyileşmenize yardımcı olmaktır. Fizyoterapi her yaş grubundaki bireyler için uygundur. Çok çeşitli sağlık sorunlarını ele alır ve çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların özel ihtiyaçlarını ve durumlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır.

Fizyoterapi nedir?

Fizyoterapi, bir hastanın hareket kabiliyetini, işlevini ve refahını geri kazandırmak, sürdürmek ve en iyi şekilde değerlendirmek için uygulanan bir tedavidir. Ayrıca gelecekte yaralanma veya hastalık riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Fizik tedavi veya kinezyoloji olarak da bilinir. Fizyoterapi, aşağıdakileri etkileyen sorunlar da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunları olan her yaştan insan için faydalı olabilir:

Kemikler, eklemler ve yumuşak dokular

Sırt ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı ve spor yaralanmaları.

Beyin veya sinir sistemi

Felç,  multipl skleroz (MS) veya Parkinson hastalığı gibi nedenlerle oluşan hareket sorunları.

Kalp ve dolaşım

Kalp krizi sonrası rehabilitasyon.

Akciğerler ve solunum

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve kistik fibroz.

Fizyoterapi genellikle güvenlidir, ancak herhangi bir tıbbi müdahalede olduğu gibi, seanslardan sonra hafif rahatsızlık veya ağrı olabilir. Riskler minimumdur ve fizyoterapistler olası yan etkileri en aza indirmek için kişiselleştirilmiş bakım sağlar.

Fizyoterapist ne iş yapar?

Fizyoterapist, hareket ve egzersiz yoluyla hastalık ve sakatlığı değerlendiren, teşhis eden, tedavi eden ve önlemek için çalışan bir sağlık uzmanıdır. Fizyoterapistler, vücut hareketi ve işlevi konusunda uzmandır. Fizyoterapistler, bir yaralanmanın veya hastalığın yalnızca bireysel yönlerine odaklanmak yerine, vücudu bir bütün olarak ele alırlar.

Fizyoterapistlerin kullandığı başlıca yaklaşımlardan bazıları şunlardır:

Fizyoterapistler, yaralanmaları önlemeye yardımcı olmak için duruş ve doğru kaldırma veya taşıma teknikleri gibi günlük hayatınızı etkileyebilecek şeyler hakkında genel tavsiyelerde bulunabilir.

Genel sağlığınızı ve hareket kabiliyetinizi iyileştirmek ve vücudunuzun belirli bölgelerini güçlendirmek için egzersizler önerilebilir.

Fizyoterapistin ellerini kullanarak ağrıyı ve sertliği hafifletmeye ve vücudun daha iyi hareket etmesini teşvik etmek için, bazen suda yapılan egzersizler (hidroterapi veya su terapisi) veya akupunktur gibi başka teknikler de kullanılabilir.

Fizyoterapi nasıl yapılır?

Fizyoterapistler, hastaların hastalık, yaralanma veya sakatlıktan kurtulmalarına yardımcı olmak için bir dizi yaklaşım kullanır. Bu teknikler arasında egzersiz, manuel terapi, hidroterapi ve elektriksel uyarım bulunur.

Fizyoterapi kimlere uygulanır?

Fizyoterapi genellikle ağrıya ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olan bir yaralanmanız veya tıbbi bir rahatsızlığınız olduğunda önerilir. Bu yaralanmalar veya rahatsızlıklar sırt, diz, ayak bileği, omuz yaralanması veya hatta ampütasyonu içerebilir.

Fizyoterapinin faydaları nelerdir?

Fizyoterapinin kişiye sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

Fizyoterapi esnekliğinizi ve hareket kabiliyetinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Bu özellikle bir sakatlığınız varsa önemlidir. Hareket kabiliyetinizi yeniden kazanmanıza ve sertlik ve güçsüzlüğü önlemenize yardımcı olacaktır.

Ağrıyı azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu, ağrının dikkatinizi dağıttığını hissetmeden günlük hayatınızı sürdürmenize yardımcı olabilir.

Eklemlerinizdeki şişliği, iltihabı ve sertliği azaltabilir. Bu, hareket kabiliyetinizi yeniden kazanmanıza ve günlük işlerinizi kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır.

Gücünüzü ve dengenizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Bu, yorgun hissetmeden ve dinlenmek için oturmak zorunda kalmadan günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

Bir yaralanmadan veya ameliyattan daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilir. Ayrıca artrit, astım vb. gibi uzun vadeli rahatsızlıkları yönetmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca fizyoterapi egzersizleri yardımıyla ağrınız azalabilir ve daha hızlı iyileşebilirsiniz. Ayrıca ağrı kesicilere bağımlı olmanın da önüne geçebilirsiniz.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Oluşturma: 27.01.2025 08:59
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Göz seğirmesinin nedenleri nelerdir? Göz seğirmesi nasıl tedavi edilir? Çavdar unu sağlıklı mıdır? Çavdar ununun faydaları nelerdir? Tüp bebek tedavisi nedir? Tüp bebek nasıl olur? Kırmızı sivilce lekeleri nasıl geçer? Kırmızı sivilce izleri kalıcı mı? Karbon peeling nedir? Karbon peelingin faydaları neler? Koltuk altı kokusu neden olur? Koltuk altı ter kokusu nasıl giderilir? Alkalen fosfataz kaç olmalı? Alkalen fosfataz hangi besinlerde bulunur? Tatilde cilt bakımı nasıl yapılır? Tatilde yapılan cilt bakımı neden önemlidir? Acı biberin faydaları nelerdir? Acı biber günde ne kadar yenmeli? Yeme bağımlılığı nedir? Yeme bağımlılığı belirtileri nelerdir? Sıcak oturma banyosu ne işe yarar? Sıcak oturma banyosu nasıl hazırlanır? Duyu bütünleme nedir? Duyu bütünleme bozukluğu belirtileri neler? Uyku gerilemesi neden olur? Uyku gerilemesi belirtileri nelerdir? Doğum kasılmaları ilk nasıl başlar? Doğum kasılması kaç olunca doğum başlar? 6 aylık hamilelikte annede neler olur? 6 aylık gebelikte bebeğin gelişimi ne durumdadır? Emziren anneler ada çayı içebilir mi? Ada çayı hangi durumlarda içilmez? Kan gazı tahlili ne için yapılır? Kan gazı ne işe yarar? Insomnia nedir? Insomnia nasıl anlaşılır? Altın çileğin faydaları nelerdir? Altın çilek nasıl tüketilir? Sinir otu nedir? Damar otu (sinir otu) faydaları nelerdir? Domatesin faydaları nelerdir? Günde kaç domates yemeli? Kırmızı mercimeğin faydaları nelerdir? Kırmızı mercimeğin besin değeri Ada çayı neye iyi gelir? Her gün ada çayı içersem ne olur? Himalaya tuzu nasıl kullanılır? Himalaya tuzunun faydaları neler? Tarçının faydaları nelerdir? Tarçının besin değerleri… Karadut neye iyi gelir? Karadut iltihap söker mi? Ayak şişmesi neden olur? Tek ayakta şişme neden olur? E vitamininin faydaları nelerdir? E vitamini eksikliği nelere yol açar? Siroz neden olur? Siroz hastalığı iyileşir mi? Göz ağrısı neden olur? Göz ağrısına ne iyi gelir? Tümünü Görüntüle