
Ekimoz, morarma olarak da bilinir, cildin altındaki kan damarlarının yırtılması sonucu oluşan mavi veya mor cilt renginin değişmesine denir. Çoğu zaman, renk bozulmasına ağrı ve hassasiyet eşlik eder. Ekimozlar sıklıkla travmadan kaynaklanır, ancak aplastik anemi, karaciğer sirozu, böbrek yetmezliği ve K vitamini eksikliği gibi altta yatan tıbbi durumların da bir işareti olabilir. Çoğu morarma mor-mavi renkte başlar ve yavaş yavaş yeşil-sarıya döner, genellikle bir santimetreden daha büyüktür ve genellikle aktif çocuklarda ve yaşlılarda görülür. Tedavi, altta yatan nedene bağlıdır. Hafif morarmaların çoğu evde tedavi edilebilir; ancak, morarmanın nedeni bilinmiyorsa, altta yatan bir sağlık durumunu gösterebileceğinden tıbbi yardım alınmalıdır.
Ekimoz nedir?
Ekimoz, bir tür morarma için kullanılan tıbbi terimdir. Çarpma, düşme gibi bir travmaya bağlı olarak kılcal damarların hasarlanmasıyla cilt altında görülen çapı 1 cm'den büyük, kabarık olmayan cilt renk değişikliğidir. Bu derinin altındaki herhangi bir alanda veya ağız gibi mukoza zarında olabilir. Ekimoz ciltte büyük kırmızı, mavi veya mor bir alan olarak görünebilir. Çapı 4 mm'ye kadar olan daha küçük hemorajik lezyonlara peteşi, çapı 1 cm'ye kadar olanlara ise purpura adı verilir. Ayrıca, trafik kazası veya düşme gibi travmalar hematoma neden olabilir. Hematom, kan damarlarının dışında genellikle kabarık olan ve dokunulduğunda ağrıya neden olan daha büyük bir kan birikimidir.
Ekimoz neden olur?
Ekimoz, kan damarlarından cildin altındaki deri altı dokuya kan sızmasıyla oluşur. En yaygın neden travmadır (örneğin, cilde künt bir kuvvet uygulanması, kılcal damarların yırtılmasına yol açar) ve vücudun çeşitli bölgelerini etkileyebilir.
Göz ekimozu veya periorbital ekimoz kafatası kırığına neden olan bir ezilme veya künt yaralanmanın göstergesidir. Ayrıca, altta yatan hastalıklar da kişiyi ekimozlara yatkın hale getirebilir; bunlara aplastik anemi de dahildir; aplastik anemi, kemik iliğindeki kök hücrelerin otoimmün yıkımı nedeniyle kemik iliğinin yeni kan hücresi üretimini durdurması durumudur.
Lösemi, akut böbrek yetmezliği, siroz, pıhtılaşma bozuklukları (örn. hemofili, Von Willebrand hastalığı) ve K vitamini eksikliği de ekimoza yol açabilir. Göbek bölgesini çevreleyen ekimozlar varsa, cullen işareti olarak adlandırılır ve karaciğer sirozu, pankreatit veya karın boşluğunda rüptüre kist varlığını düşündürebilir.
Ek olarak, Grey-Turner işareti olarak bilinen lateral karın duvarı morarması, rüptüre karın anevrizması, rüptüre dalak, intrauterin gebelik (anne karnındayken fetüsün zayıf büyümesi), bilateral salpenjit (fallop tüplerinin iltihabı) veya hemorajik pankreatit şüphesini artırır. Hem cullen işareti hem de Grey-Turner işareti, retroperitoneal hemorajinin (yani karın boşluğunu kaplayan zarımsı yapı olan peritonun arkasındaki yapılardan kaynaklanan kanama) varlığını gösterir.
Ekimoz belirtileri nelerdir?
Ekimozun belirti ve semptomları arasında cildin üst tabakasıyla sınırlı mavimsi-mor renk bozulması ve karakteristik düz bir görünüm bulunur. Bunlar genellikle bir santimetre veya daha büyüktür ve kişi lezyonun etrafında ara sıra ağrı, iltihaplanma ve ardından şişlik yaşayabilir. Ek olarak, alan dokunmaya karşı hassas olabilir. Ekimoz ilerledikçe ve iyileştikçe, renk genellikle hemoglobinin (yani, kanda bulunan oksijen taşıyan bir molekül) biyokimyasal parçalanması nedeniyle koyu mor ve maviden sarı veya yeşil renge döner. Yaş ilerledikçe cilt inceldiği ve kılcal duvarlar daha kırılgan hale geldiği için, nesnelere çarpıp sık sık düşebilen aktif çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde ekimoz görmek daha yaygındır. Son olarak, göz kapakları veya dudaklar gibi cildin daha ince olduğu bölgelerde morarma görülmesi de daha yaygındır.
Ekimoz tedavisi
Genellikle ekimozlar kendiliğinden düzelir. Ancak tedaviler altta yatan nedene bağlı olabilir (örneğin, K vitamini eksikliği için K vitamini takviyeleri). Bununla birlikte, iyileşmeye yardımcı olmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bölgeyi dinlendirmek, özellikle ekimoz alt ekstremiteler gibi harekete yatkın bir bölgede bulunuyorsa, doku onarımına ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir. Yaralanmadan sonra mümkün olan en kısa sürede soğuk kompres uygulamak ve etkilenen vücut bölümünü yükseltmek, hasarlı kan damarlarını daraltmaya ve kanın daha fazla yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Asetaminofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar, kanama karaciğer sirozu gibi daha ciddi bir tıbbi durumun sonucu değilse ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir.
Ekimoz kaç günde iyileşir?
Ekimoz genellikle 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. İyileşme sürecinde morluk rengi koyu kırmızıdan mavi veya mor tonlarına, daha sonra sarı-yeşil ve kahverengiye doğru değişir.
Ekimoza ne iyi gelir?
Birkaç basit yöntem morlukların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Örnek olarak;
Yaralı bölgeyi dinlendirmek ve yüksekte tutarak şişmesini önlemek ve ağrıyı hafifletmek.
Yaralanmadan hemen sonra buz uygulayarak bölgedeki kan akışını azaltın.
Morarmış bölge şişmişse, etrafına çok sıkı olmayan elastik bir bandaj yapın.
Gerekirse ağrı için parasetamol alın.