
Portakal, vitamin ve minerallerle dolu bir besin deposudur. Bunlardan en dikkat çekeni, hücre hasarını önleyen suda çözünen bir antioksidan olan C vitaminidir. Vücuttaki her hücre, serbest radikallere maruz kaldığında hasara veya mutasyona uğramaya karşı savunmasız olan DNA içerir. DNA mutasyona uğradığında, kanserli hücrelerin büyümesine yol açabilir. C vitamini serbest radikalleri nötralize eder ve bu mutasyonu önleyebilir.
Portakalın faydaları nelerdir?
Portakalda bulunan C vitamininin başka sağlık yararları da vardır. Portakal, C vitamininin yanı sıra vücudu sağlıklı tutan başka besin maddelerine de sahiptir.
Portakalın başlıca faydaları şöyle sıralanabilir;
Kemiklerinizdeki kan damarlarını, kasları, kıkırdakları ve kolajeni oluşturur.
İltihaplanmayla savaşır ve astım, romatoid artrit ve kanser gibi rahatsızlıkların şiddetini azaltabilir.
Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek virüs ve mikroplara karşı koruma sağlar.
Demir emilimini artırır ve kansızlığa karşı savaşır.
Görme kaybına yol açabilen yaşa bağlı makula dejenerasyonunu yavaşlatır.
Tansiyonu ve stres hormonu olan kortizolü düşürür.
Lif
Portakalın içindeki lifler kan şekeri seviyesini kontrol altında tutabilir ve yüksek kolesterolü düşürerek kalp damar hastalıklarını önleyebilir.
Kalsiyum
Portakal yaklaşık 55 miligram kalsiyum içerir veya günlük ihtiyacınızın %6'sını karşılar. Bu besin güçlü kemikler ve kemik sağlığını korumak için önemlidir.
Folik asit veya folat
Folik asit, vücudun DNA oluşturmak ve hücreleri bölmek için kullandığı temel bir B vitaminidir. Diyetinizde yeterli folat yoksa bu kan hastalığına, kansere ve hatta doğum kusurlarına yol açabilir. Portakal hamileler için önemli bir doğal folat kaynağıdır.
Doğal şeker
Bu şeker türü süt, sebze, meyve, tahıl ve baklagiller gibi tam gıdalarda bulunur. Şekerlemelerde bulabileceğiniz işlenmiş şekerin aksine, doğal şeker daha az kalori ve daha fazla besin değeri içerir.
Potasyum
Portakal, kalp atışını ve kas fonksiyonunu düzenleyen bir mineral olan potasyum açısından zengindir. Hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir.
Sitrik asit
Turunçgillerde bulunan ekşi bir bileşik olan sitrik asit, aynı zamanda doğal bir koruyucu olarak kullanılır. Portakalda bol miktarda bulunur ve idrardaki pH seviyelerini değiştirebilir ve kalsiyum oksalat taşlarının veya böbrek taşlarının oluşumunu önleyebilir.
Kaç çeşit portakal vardır?
Portakalın birçok farklı çeşidi vardır. Bazıları tatlıdır, bazıları ekşidir. Yaygın türleri şunlardır:
Valencia portakalı
Hamlin portakalı
Washington portakalı
Mandarin portakalı
Navel portakalı
Kan portakalı
Yafa portakalı
Göbekli (Navelina) portakalı
Taracco portakalı
Sanguinelli portakalı
Şeker portakalı
Lane lata portakalı
Cara cara portakalı
Her portakal türü, önerilen günlük C vitamini miktarının neredeyse %100'ünü içerir. Bu, diğer tüm turunçgillerden daha fazladır.
Portakalın özellikleri nelerdir?
Portakallar sağlıklı, düşük kalorili, oldukça besleyici bir narenciye türüdür. Rutaceae familyasındaki çok sayıda türden gelen turunçgil ağaçlarının yenilebilir kısmıdır. Portakal ağaçları hoş kokulu, beş yapraklı beyaz çiçeklere ve oval, parlak yapraklara sahiptir. Ortalama olarak yükseklikleri 9-10 metreyi bulur. Meyvesi, derimsi, yağlı dış kabuk ve sulu iç posadan oluşur. Dünya genelinde 400'den fazla portakal çeşidi yetiştirilmektedir. Portakalın C vitamini açısından en zengin kaynaklardan biri olduğu iyi bilinmektedir , ancak aynı zamanda önemli miktarda şeker, karotenoid, flavonoid , uçucu yağ ve bazı mineraller de içerir. Serbest radikallerle ilişkili oksidatif hasar ve hastalık (farklı kanser türleri, kardiyovasküler veya nörolojik hastalıklar vb.) riskini azaltması gibi sağlık yararları vardır.
Portakal ne zaman yenmeli?
Vücudun besinleri hızla emebilmesi için özellikle turunçgilleri sabah aç karnına veya öğün aralarında tüketmek daha faydalıdır. Sabah, özellikle fiziksel aktiviteye başlamadan önce, C vitamini ve karbonhidrat açısından zengin olan meyveleri tüketmek için en ideal zamandır. Portakal asitli bir yiyecek olduğundan, özellikle sindirim sistemi problemleri olan kişilerde midede şişkinlik, yanma ve gaz şikâyetlerini artırabileceğinden dolayı gece geç saatlerde yenmemesi gerekir.
Aç karnına portakal yemek faydalı mı?
Portakalı aç karnına yemek, vücudun tüm vitaminleri, mineralleri ve lifleri emerek meyveden maksimum faydalanmasını sağlar. Kahvaltıda bir portakal yiyerek, yüksek flavonoid ve C vitamini seviyelerinin sağladığı kanserle savaşan, iltihap giderici özelliklerden en iyi şekilde yararlanırsınız.
Portakalın ne gibi faydaları var?
Portakalın içindeki C vitamini vücuda çok önemli faydalar sağlar. Bunlardan bazıları şunlardır:
Hücrelerinizi hasardan korur.
Vücudunuzun yaraları iyileştiren ve size daha pürüzsüz bir cilt kazandıran bir protein olan kolajen üretmesine yardımcı olur.
Kansızlıkla mücadele için demir emilimini kolaylaştırır.
Bağışıklık sisteminizi, vücudunuzun mikroplara karşı savunmasını güçlendirir.
Görme kaybının önde gelen nedenlerinden biri olan yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) ilerlemesini yavaşlatır.
Serbest radikallerin neden olduğu kanserle savaşmaya yardımcı olur.