Ergoterapi Nedir? Ergoterapi Hakkında Detaylı Bilgiler

Ergoterapi Nedir? Ergoterapi Hakkında Detaylı Bilgiler



Ergoterapi veya İş Uğraşı Terapisi engelli bireylerin ihtiyaçlarını kendi başlarına giderme konusunda yardımcı ve adaptif cihazlar ile ergonomik girişimler kullanarak bireyi optimum işlevsellik düzeyine çıkarmaya çalışır. Hasta bu süreçte psikolojik ve fiziksel yönlerden çeşitli uygulamalara tabi tutulur. Bir sonraki aşamada ise hazır hissedildikten sonra hastanın özel (adaptif ve yardımcı) cihazlar  ile günlük hayata adapte edilmesi, işlevselliğini ve yaşam kalitesini  artırması sağlanır. Rehabilitasyon ekibinin vazgeçilmez bir üyesi olan ergoterapist, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman doktoru rehberliğinde fizyoterapist, psikolog ve sosyal çalışmacı ile birlikte bir ekip çalışmasıyla bireyin biyopsikososyal modelinde  yani fiziksel, mental ve psikolojik boyutlarında optimal düzeyde iş/meslek, sosyal katılım, günlük yaşam aktiviteleri  ve mobilitesinde bağımsız ve üretken olması için planlamalar ve uygulamalar gerçekleştirir.

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi, özel gereksinimleri olan kişilerin hayat standardını yükseltmek ve daha kaliteli bir yaşam sürmelerini amaçlayan  bir sağlık hizmetidir. Doğuştan gelen kalıtsal hastalıklar, nörolojik rahatsızlıklar, travma, madde bağımlılığı ve sosyal dışlanma gibi nedenlerden dolayı toplumsal hayata katılımı kısıtlanmış kişiler, ergoterapi biriminden destek alarak hayatına devam etmektedir.

Ergoterapi Uygulamaları

Ergoterapi birimine başvuran bireyler, hayat kalitesini artırmayı hedefleyen çeşitli alanlarda ergoterapi uygulamaları almaktadır.

Psikiyatrik ergoterapi: Hastanın ihtiyacı doğrultusunda uygulanan ve psikolojik açıdan rahatlamasını sağlayan ergoterapi uygulamasıdır.

Mesleki ergoterapi: Daha çok engelli bireylerin istihdama katılım aşamasında uygulanan ve çalışmanın olumlu yönlerini yansıtan ergoterapi  uygulama şeklidir.

Toplum Temelli ergoterapi: Özel durumlarından dolayı temel hizmetlere ulaşımda sıkıntı yaşayan bireylerin topluma katılımını amaçlayan ergoterapi uygulamasıdır.

Bilişsel ergoterapi: Beyinden kaynaklı nörolojik hastalıklarda ve dış kaynaklı beyin hasarlarından sonra hastanın günlük yaşamını fiziksel açıdan rahatlatmaya yönelik multidisipliner bir ergoterapidir.

Geriatrik ergoterapi: Genellikle yaşlılıktan kaynaklanan, fiziksel ve zihinsel işlevleri etkileyen hastalıklardan dolayı sağlanan ergoterapi uygulamasıdır. Genellikle demans, Alzheimer, Parkinson gibi beyin kaynaklı rahatsızlıklara sahip kişilere uygulanır.

Pediatrik ergoterapi: Büyüme ve gelişmeyi etkileyen rahatsızlıklara sahip çocukların günlük aktivitelerde olumsuzluk yaşamaması adına uygulanır. Bu ergoterapi uygulamasına tabi olan çocuklar özel eğitim uygulamalarına tabi tutulur.

Ergoterapi Cihazları

Ergoterapi sürecinde kişinin günlük hayatını kolaylaştırmak adına bazı yardımcı cihazlar kullanılabilir. Bu cihazlar; kişinin sahip olduğu rahatsızlık, bireysel olarak yapmak istedikleri, günlük aktiviteleri ve ilgi alanları gibi kriterlere göre özel olarak tasarlanır. Kullanım sürecinde ise cihazın nasıl kullanılacağı ve bakımı ile ilgili detaylı bilgi, ergoterapist tarafından hastaya uygulamalı olarak gösterilir.

Giyim Yardımcı Cihazları: Hastanın yardımlı ya da yardımsız giyinip soyunmak için bazı cihazlar geliştirilmiştir. Giyinme çubukları, elastik bağcıklar, çorap giyme aparatı, cırt (velkro) bant, düğme kancası ve destekli ayakkabı çekeceği giyim aparatları arasında yer almaktadır.

Banyo Destek Cihazları: Tuvalet ve duş alma gibi aktivitelerde zorluk yaşayan hastalar, banyoda kullanabilecekleri aparatlardan yararlanabilir. Küvet sandalyesi, duş başlığı, el süngeri, duş lifi, tutunma destek barı ve uzun tuvalet fırçası banyo ergoterapi cihazları arasındadır.

Kişisel Bakım Yardımcı Cihazları: Hastanın kişisel bakım işlemlerini bağımsız olarak gerçekleştirebilmesi için geliştirilmiş aparatlardır. Bilek destek aparatı, plastik saplı bıçak, bakım ürünleri için platform ve tırnak makası kişisel bakım cihazları arasında bulunmaktadır.

Beslenme Yardımcı Cihazları: Beslenme öğünlerinde yemek yemeyi kolaylaştıran aksesuarlardır. Kaydırmaz bilek desteği, kaydırmaz tabanlı tepsi, çatal – kaşık – bıçak – tabak seti ve yemek taşıma kabı beslenme cihazları arasındadır.

Ergoterapi Nedir? Ergoterapi Hakkında Detaylı Bilgiler Hakkında Sık Sorulan Sorular

Beyinden kaynaklı nörolojik hastalıklarda ve dış kaynaklı beyin hasarlarından sonra hastanın günlük yaşamını fiziksel açıdan rahatlatmaya yönelik multidisipliner bir ergoterapidir.

Hastanın ihtiyacı doğrultusunda uygulanan ve psikolojik açıdan rahatlamasını sağlayan ergoterapi uygulamasıdır.

Daha çok engelli bireylerin istihdama katılım aşamasında uygulanan ve çalışmanın olumlu yönlerini yansıtan ergoterapi uygulama şeklidir.

Doç. Dr.
Mustafa Aziz Yıldırım
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
MEDICANA ATAKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 11.08.2020 04:27
Son Güncelleme: 27.01.2024 12:22
Oluşturan: Mustafa Aziz Yıldırım
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri