Lösemi; kan kanseridir. Normalde vücudumuzda olan hücreler anormal şekilde çoğalıp, kemik iliğindeki normal hücrelerin yerine geçerek kemik iliğini tamamen kaplamasıyla lösemi oluşmaktadır. Bu sebeple hastalarda kansızlık ortaya çıkmaktadır. Savunma hücrelerinin vücutta azalmasıyla enfeksiyonlara eğilim artmaktadır. Lösemiler hücre cinsine göre;
- ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi)
- AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Lösemi “Kan Kanseri” Teşhisi Sonrası Neler Yapılır?
İlk tedavi hastaneye yatıştır ve ortalama yatış süresi 1 aydır.
Lösemi hücreleri vücudu istila ettiğinden normal hücreler vücutta bulunmaz, sağlıklı hücreler dışarıdan takviye edilerek desteklenir. Hastaya sağlıklı hücreler verilirken bir yandan da kemoterapi uygulama zorunluluğu olduğundan ve verilen kemoterapi kötü hücrelerin yanı sıra iyi hücreleri de yok ettiğinden süreç çok zorlu geçmektedir.
Bir ay sonunda hastadan küçük bir kemik iliği parçası alınarak kötü hücrelerin kaybolup olmadığına bakılmaktadır.
Sağlıklı bir hücrenin sıfırdan sağlıklı bir hale gelebilmesi yaklaşık 15 gün sürmektedir. Bu dönem oldukça kritik olduğundan hasta bebek gibi koruma altına alınmaktadır. Enfeksiyon kapma riskini önlemek için antibiyotik tedavisi başlatılıp, maske kullandırılabilmektedir. Önlemlere rağmen enfeksiyon görülebilmektedir. Enfeksiyon sonucu; ölüm riski yüzde 80-90’lara varabilmektedir.
Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?
45 yaş altındaki hastalarda kurtarma tedavisine yanıt alınamıyorsa kemik iliği nakli tercih edilmektedir. Kemik iliğinde bulunan kök hücreler, kanımızdaki hücrelerin oluşumunu sağlayan ana hücrelerdir. Bu hücreler bir cihaz ile toplanıp kök hücre naklinin yapılacağı güne kadar Aferez ünitesinde bekletilerek nakil günü hastaya nakledilmektedir.
Kemik İliği Kimlerden Alınır?
Kemik iliği, doku grupları uygun kardeşlerden ve ya nadiren diğer aile bireylerinden alınabildiği gibi, doku bankaları aracılığıyla, doku grupları uygun akraba olmayan vericilerden de alınabilmektedir. Hastanın kendi kemik iliğinin dondurulup saklanması ve gerektiğinde verilmesi de diğer bir seçenektir. Göbek kordonu kanı ise yeni doğan kardeşin ana-kök hücrelerden zengin plasentasından toplanan kanın kullanılması şeklinde olmaktadır.
Kemik İliği Nakli Sonrası Neler Yapılır?
Nakil günü belirlenerek vericiden toplanan hücreler hastaya verilmektedir.
Hastaya kemik iliği nakledilen günden itibaren; otuzuncu güne kadar beklenmektedir. 30. Güne gelindiğinde alınan hücrelerin ne kadarının kemik iliğine yerleştiğine bakılmaktadır.
Bu oran yüzde doksan beşin üzerindeyse hasta taburcu edilmektedir.
Bu tip nakillerde hastalar; kullanılan ilaçların etkisi nedeniyle enfeksiyonlara yatkınlıklarından dolayı uzun süre takip edilmektedir. Hastalar haftada iki gün kontrole çağırılmaktadır. Sonraki 5 yıllık dönemde kontroller aylık dönemler halinde yapılmaktadır.
Kemik İliği Nakli Başarı Oranı Nedir?
Kemik iliği nakillerinde yüzde 70 oranında başarı sağlanmaktadır. Ama her zaman hastalığın nüksetme riski bulunmaktadır. Hastalık süresince uygulanan kemoterapi tedavisi başka bir kanser hastalığını da tetikleyebilmektedir. Bu en çok korkulan durumdur.
Avrupa Kemik İliği Nakli Birliği
Medicana kemik iliği nakli merkezi, bilimsel veriler ışığında sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya hizmet verecek düzeyde, etik ve hasta odaklı çalışmaktadır. Kemik iliği merkezlerimizin bulunduğu hastanelerimiz “Avrupa Kemik İliği Nakli Birliği” (EBMTR) üyesidir.