Dermapen

Dermapen



Gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde, dermatolojik tedavi yöntemleriyle beraber kozmetik uygulamalarda da önemli gelişmeler yaşanmıştır. Günlük yaşama dair stres, cildimizin çeşitli kimyasallara maruz kalması veya yaşlanmanın etkileriyle birlikte, cilt bütünlüğü ve yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Bu sorunlarla mücadelede sıklıkla başvurulan iyileştirici yöntemlerden biri de dermapen uygulamasıdır.

Dermapen Nedir?

Dermapen veya mikroiğneleme (microneedling) yöntemi; cildin ince iğneler kullanılarak uyarılması esasına dayanan bir kozmetik uygulama metodudur. Cildin uyarılması sonrası, cildin temel yapı taşlarını oluşturan kolajen ve elastin proteinlerinin üretiminin tetiklenmesiyle; akne, kırışıklık, çatlak izleri gibi cilt bozukluklarının iyileştirilmesi sağlanır. Bu yönteme kolajen indüksiyon tedavisi de denilmektedir.

Bu yöntemde; cildin yüzeysel tabakası olan epidermisin mikroiğneler ile uyarılmasıyla vücudun doğal iyileşme sürecinin başlatılması sağlanır. Bu işlem sürecinde kullanılan iğneler son derece ince ve küçük olduğu için, doğru şekilde yapılan bir dermapen uygulaması ciltte herhangi bir yaralanmaya sebep olmaz.

Dermapen Ne İşe Yarar?

Cildimiz, vücudumuzda dış etkenlere en çok maruz kalan dokuların başında gelir. Hava kirliliği, güneş ışınları, kimyasallar gibi çok farklı etkenler cilt bütünlüğünde bozulmaya yol açabilir. Vücutta gerçekleşen çeşitli sağlık sorunları da cilt bozukluklarının meydana gelmesine sebep olabilir. Son olarak, vücuttaki tüm dokular gibi, cildimiz de yaşlanmayla beraber sağlıklı özelliklerini kaybetmeye başlar.

Tüm bu etkenler sebebiyle, cildin ana yapısını oluşturan hücreler ve hücreler arası bölgenin yapı taşları olan kolajen ve elastin proteinlerinde hasar meydana gelir. Kolajen ve elastin kaybı sonucu; cilt bütünlüğü zarara uğrayarak kırışıklık, çatlak, akne, kuruluk gibi bozukluklar ortaya çıkabilir ve estetik sorunlar oluşabilir.

Cildin hem yapı olarak tekrar sağlığına kavuşturulması hem de gençleştirilerek estetik bir görünüm kazandırılması adına çok farklı yöntemler uygulanmaktadır. Son teknolojilerle geliştirilen dermapen yöntemi; vücudun doğal mekanizmalarını tetikleyerek cilt sağlığını koruyup geliştirmek amacıyla kullanılır.

Dermapen, genellikle yüz bölgesine uygulansa da karın cildine veya kalça bölgesine de uygulanabilmektedir. Bu yöntemle en iyi sonuçların görülebilmesi için tek bir seans değil, ardışık birkaç seans uygulama yapılması gereklidir.

Dermapen Hangi Cilt Sorunları İçin Uygulanabilir?

Mikroiğneleme yöntemi, cilt bütünlüğünün bozulması sonucu ortaya çıkan aşağıdaki dermatolojik problemlerin giderilmesinde uygulanmaktadır:

• Akne

• Yaşlılığa bağlı kırışıklıklar

• Çatlaklar

• Yara izleri

• Ciltte lekelenme veya renk değişiklikleri (hiperpigmentasyon)

• Cildin gerginliğini kaybetmesi, sarkık yüz derisi

• Geniş gözenekler

• Güneşe maruz kalan yerlerde gelişen yanıklar veya güneş lekeleri

Bu bağlamda; dermapen yöntemi özellikle alın, kaş bölgesi, kaz ayağı adı verilen göz kenarı, göz altı torbaları, yanak bölgesi, üst dudak, çene ve boyun bölgelerine kolaylıkla uygulanabilir. Karın ve kalça bölgelerine de dermapen uygulaması yapılabilir.

Dermapen Nasıl Uygulanır?

Dermapen yönteminde; kalem veya döner şeklinde, yüzeyinde mikroiğneler bulunan bir ekipman kullanılır. Uygulama öncesi, bölge makyaj ve kremler gibi cilt üzerindeki diğer maddelerden temizlenir. Cildin mikroiğneleme sürecine hazırlanması adına, bölgeye antiseptik solüsyonlar uygulanarak dezenfeksiyon sağlanır. Yine bu aşamada, rahatsızlık ve acı hissedilmesini engellemek adına cildi uyuşturan kremler sürülebilir.

Dermapen uygulaması esnasında; uygulanan bölgeye bağlı olarak yaklaşık 20 dakika boyunca, titreşimli mikroiğneler ile çok sayıda mikro kanal açılır. Cilt yapısına ve kalınlığına bağlı olarak açılan mikro kanallarda ufak çaplı kanamalar meydana gelebilir. Ancak, mikroiğneleme cilt yapısında belirgin bir hasara yol açmaz. Uygulama sonrası cildin yenilenmesi ve temizlenmesi adına sürülen solüsyonlarla işlem tamamlanır.

Mikroiğneleme sonrası ciltteki küçük yaraların iyileşmesi birkaç gün sürebilir. Bu süreç esnasında ciltte kızarıklık ve hassasiyet hissedilebilir. Dermapen uygulamasının sıklığı ve sayısı hekim kararı ile hastanın özelliklerine bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle 4 hafta boyunca en az 4 seans şeklinde yapılır. Bu uygulamanın tam sonuçlarının görülmesi birkaç ay sürebilir.

Dermapenin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde tercih edilen birçok kozmetik uygulamadan farklı olarak, dermapen yönteminin çeşitli avantaj ve faydaları bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

• Dermapen uygulaması ciltte leke ve iz bırakmaz.

• Benzer cilt sorunlarının tedavisinde kullanılan lazer uygulamalarının aksine, dermapen yöntemi lazer uygulaması içermediğinden ciltte renk değişikliği, soyulma veya ısınma gibi s sorunlara yol açmaz. Aynı zamanda, dermapen yöntemi ile koyu tenli kişilerde daha tatmin edici sonuçlar elde edilebilir.

• Ekipmanları vasıtasıyla, ulaşılması zor vücut bölgelerine dahi kolaylıkla uygulanabilir.

• İnvazif (girişken) bir yöntem değildir; uygulama sonrasında kişi uzun süreli bir rahatsızlık hissetmez.

Dermapenin Riskleri Nelerdir?

Mikroiğneleme yöntemi, ciltte mikro düzeyde girişimsel özellik taşıması nedeniyle, oldukça az risk faktörü taşır. Aşağıdaki durumlar, dermapen yönteminin riskleri olarak değerlendirilebilir:

• Uygulama sonrası ciltte hassasiyet, irritasyon ve kızarıklık gibi şikâyetler meydana gelebilir. Bu şikâyetler genellikle oldukça kısa sürelidir.

• Uygulama esnasında ciltte kanama veya morarma ortaya çıkabilir. Hijyenik şartlara dikkat edilmediği takdirde, kanama bölgesi veya mikro kanalların iltihaplanması riski söz konusudur. Bununla birlikte, mikro kanallar cildin yüzeysel tabakasında oluştuğundan ciddi bir enfeksiyonun gelişme riski düşüktür.

• Yara iyileşme süreci sorunlu olan bazı hastalarda, mikro kanal açılması sonrası anormal yara iyileşmesine bağlı yara izleri gelişebilir.

• Bazı hastalar, uygulama esnasında ya da sonrasında, kullanılan solüsyon veya ekipmanlara karşı alerjik reaksiyon gösterebilir.

• Diyabet gibi kronik bir hastalığı olanlar veya egzama, sedef hastalığı gibi çeşitli dermatolojik sorunları olan hastalarda dermapen uygulaması sakıncalı olabilir. Bu nedenle, benzer sağlık problemleri olan veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastaların uygulama öncesinde uzman bir hekime danışması gereklidir.

Dermapen Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dermapen; akne, yaşlılığa bağlı kırışıklıklar, çatlaklar, yara izleri ve ciltte lekelenme gibi cilt sorunları için uygulanabilir.

Uygulama sonrası ciltte hassasiyet, irritasyon ve kızarıklık gibi şikâyetler meydana gelebilir.

Oluşturma: 15.02.2021 01:14
Son Güncelleme: 03.11.2023 01:30
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-