SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Diş eti şişmesi nedir? Diş eti şişmesi nasıl geçer?



Diş eti şişmesi nedir? Diş eti şişmesi nasıl geçer?

Diş etlerinin sağlıklı olması ağız hijyeni için çok önemlidir. Çene kemiği diş eti adı verilen sert, pembe bir doku tarafından korunur. Diş etleri, ağzı temiz tutan ve onu patojenlerden ve hasardan koruyan bir mukoza zarı tarafından korunan yoğun bir dokudan oluşur. Diş etleri şişerse dışarı doğru çıkıntı yapabilir veya şişebilir. Diş eti ve dişin birleştiği yer genellikle diş eti şişmesinin başladığı yerdir. Yine de diş etleri dişleri kısmen örtmeye başlayacak kadar şişebilir. Şişmiş diş etlerinin doğal pembe rengi yerine kırmızıya dönüşür. Diş eti şişmesini önlemenin yolu diş etlerinizi temiz ve sağlıklı tutmamaktır. Günde en az iki kez fırçalamak, günlük diş ipi kullanmak ve düzenli diş muayeneleri yaptırmak gibi iyi ağız sağlığı alışkanlıkları diş etlerinin şişmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Diş eti şişmesi nedir?

Diş eti şişmesi, diş etlerinin tahriş olduğu, hassaslaştığı veya kolayca kanadığı ağrılı bir durumdur. Diş eti şişmesi yaygındır. Dişler arasındaki üçgen şekilli diş eti alanlarından bir veya birçoğunu içerebilir. Bu bölümlere papilla denir. Bazen diş etleri dişleri kısmen kapatacak kadar şişer.

Diş eti şişmesi neden olur?

Diş etinin şişmesi genellikle diş eti iltihabının bir belirtisidir. Ancak enfeksiyonlar, hormon değişiklikleri veya yetersiz beslenme gibi diğer faktörler de buna neden olabilir.

Diş etlerinin şişmesinin sebepleri arasında şunlar yer alır:

  • İltihaplı diş etleri (gingivitis)
  • Virüs veya mantar enfeksiyonu
  • Yetersiz beslenme
  • Vitamin eksikliği
  • Kötü oturan takma dişler veya diğer diş aletleri
  • Gebelik
  • Diş macunu veya ağız gargarasına karşı hassasiyet
  • İskorbüt
  • Bir ilacın yan etkisi
  • Yiyecek artıkları

Diş eti şişmesinin belirtileri nelerdir?

Diş eti şişmesi çeşitli semptomlarla ortaya çıkabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doğru bir teşhis ve tedavi planı için derhal bir diş hekimini ziyaret etmeniz önemlidir. Erken müdahale daha ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.

Diş eti şişmesinin belirtileri şunlardır:

Kırmızı, iltihaplı diş etleri

Şişmiş diş etleri genellikle kırmızı ve kabarık görünür.

Ağız bakımı sırasında kanama

Fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kolayca kanayan diş etleri genellikle erken bir uyarı işaretidir.

Hassasiyet veya ağrı

Etkilenen diş etlerinde ağrı veya dokunmaya karşı hassasiyet oluşabilir.

Diş etlerinin çekilmesi

Şişlik bazen diş eti çizgisinin çekilmesine ve diş kökünün daha fazla açığa çıkmasına neden olabilir.

Sallanan dişler

Şiddetli diş eti hastalığı dişlerin yapısal desteğini etkileyerek dişlerin kaymasına veya gevşemesine neden olabilir.

Sürekli kötü nefes

Diş eti hastalıklarından kaynaklanan bakteri birikimi kronik kötü nefese neden olabilir.

Diş eti şişmesine neden olan hastalıklar nelerdir?

Diş eti şişmesine neden olan hastalıklar şunlardır:

  • Diş apsesi
  • Gingivitis (diş eti iltihabı)
  • Periodontitis (diş eti çekilmesi)
  • Gingivostomatit (viral veya bakteriyel enfeksiyonu)
  • Diş çürüğü
  • Kökteki kırık
  • Diş taşları
  • Hormonal değişiklikler
  • Stres
  • Bağışıklık sistemindeki sorunlar

Diş eti şişmesi nasıl geçer?

Diş hekimi semptomlarınız hakkında sorular sorarak ve muhtemelen diş röntgenleri veya kan testleri gibi testler yaparak şişmiş diş etlerinizin nedenini belirleyecektir. Diş etlerinin şişmesinin nedenini tespit ettikten sonra tedavi süreci belirlenecektir. Diş hekiminiz size sadece belirli bir diş macunu markasını kullanmanızı önerebilir veya plakları azaltacak ve diş eti iltihabını önleyecek bir ağız gargarası yazabilir. Enfeksiyonunuz varsa, antibiyotik reçete edilebilir. Diş eti iltihabı şiddetli olduğunda, ölçekleme ve kök düzeltme önerilen tedavi olabilir. Bu, kalan diş etlerinin iyileşmesini teşvik etmek için diş köklerindeki hastalıklı diş etlerini, plağı ve tartarı kazımayı içeren cerrahi bir işlemdir. Ancak, bu yalnızca aşırı durumlarda gereklidir.

Diş eti şişmesini geçirmek için doğal yöntemler neler?

  • Tuzlu su gargarası, diş eti şişmesini rahatlatmak için, çoğu kişi tarafından iyileşmeyi destekleme potansiyeli nedeniyle sıklıkla kullanılır. Tuzlu su diş etlerindeki bakterileri temizleyerek şişliği azaltabilir.
  • Sıcak ve soğuk kompres uygulamak, şişmiş diş etleri için yaygın olarak kullanılan bir ev ilacı olarak kabul edilir, çünkü diş eti iltihabını azaltmaya ve rahatsızlığı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
  • Çay ağacı yağı veya Hindistan cevizi yağı gibi antimikrobiyal özellikli yağların diş etine masaj şeklinde uygulanması iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. 
  • Ayrıca günde birkaç kez zencefil ve lavanta çayı içmek veya çay poşetlerini hassas olan diş eti bölgesine koyabilirsiniz.

Ek olarak, karanfil yağı, diş etlerindeki şişliği ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilecek antiseptik ve iltihap giderici özelliklere sahip öjenol içerir. Öjenol, şişmiş veya ağrılı diş etleriyle ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilecek doğal bir uyuşturucu madde olarak da bilinir.

Diş etlerindeki şişlik nasıl iner?

Diş eti şişmesi iki haftadan uzun sürerse, bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır. Ancak bu arada, semptomlarınızı hafifletmek için evde uygulanabilecek yöntemler vardır. Bunlar:

  • Dişlerinizi her gün nazikçe fırçalayın ve diş ipi kullanın.
  • Ağzınızı günde birkaç kez ılık tuzlu suyla çalkalayın.
  • Şişliği ve iltihabı azaltmak için yüzünüze buz torbası uygulayın.

Diş eti şişmesi ne zaman tehlikeli?

Şişmiş diş etleri yaygın bir sorundur ve çoğu durumda endişe edilecek bir durum değildir. Ancak, diş etlerininiz aşırı şişmişse ve bu yüzden ağzınızı kapatmakta, gülümsemekte, çiğnemekte veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız, acil tedavi gerektiren bir diş apseniz veya başka bir rahatsızlığınız var demektir. Eğer, diş eti şişmesi birkaç haftadan uzun sürerse bir diş hekimi veya periodontisti görmeniz tavsiye edilir. İlaçla geçmeyen şiddetli ağrıların varlığı da hemen diş hekimine başvurmak için önemli bir işarettir.

Diş eti iltihabı evde nasıl geçer?

Diş eti iltihabını önlemek ve tedavi için evde uygulanabilecek yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Dişleri günde iki kez, hatta her öğünden sonra fırçalayın.
  • Yumuşak bir diş fırçası kullanın.
  • Dişlerde oluşan plak ve tartarı daha iyi temizleyebilecek elektrikli diş fırçası kullanmak yardımcı olabilir.
  • Diş ipi kullanın.
  • Dişlerin arasındaki plakları azaltmak için ağız gargarası kullanın.
  • Düzenli olarak profesyonel diş temizliği yaptırın.
  • Sigara içmeyin veya tütün ürünleri kullanmayın.

Diş eti şişmesi ne kadar sürede iyileşir?

Diş eti iltihabı nedeniyle oluşan diş eti şişmesi, etkili diş tedavisiyle birkaç günde veya haftada iyileşebilir. Periodontitis nedeniyle oluşan şiddetli şişlik vakalarının iyileşmesi ise daha uzun sürebilir. Ancak, çoğu durumda, diş etlerindeki şişlik 1 veya 2 gün sonra geçmelidir.

Ağız ve Diş Sağlığı
Oluşturma: 23.05.2025 15:44
Son Güncelleme: 23.05.2025 17:07
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Tümünü Görüntüle