SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Karpal tünel sendromu nedir? Karpal tünel belirtileri nelerdir?



Karpal tünel sendromu nedir? Karpal tünel belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromu, median sinirin karpal tünelden geçerken sıkışmasıdır. Karpal tünel, bileğinizin alt kısmındaki karpal kemikler ve bileğinizin üst kısmındaki transvers karpal bağ tarafından oluşturulan bileğinizdeki bir açıklıktır. Median sinir, başparmağa ve 3 orta parmağa duyusal ve motor işlevleri sağlar. Sıkışırsa veya tahriş olursa, semptomlarınız olabilir.

Karpal tünel sendromu cerrahi müdahale gerektiren en yaygın el rahatsızlıklarından biridir. Etkilenen elin başparmağından yüzük parmağına kadar karıncalanma, ağrı, uyuşma veya güçsüzlük belirtileri görülebilir. Kadınlarda karpal tünel sendromu erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor.

Karpal tünel sendromu nedir?

Karpal tünel sendromu, el ve bilekte ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gibi belirtilere neden olan yaygın bir sağlık sorunudur. Karpal tünel sendromu, karpal tünel içindeki basıncın artması sonucu median sinirin bilekten karpal tünel yoluyla avuç içine doğru ilerlerken sıkışması sonucu oluşur.

Çoğu durumda, karpal tünel içindeki bu basınç artışını tek bir nedene bağlamak zordur. Tipik olarak, sinir üzerindeki baskıya neden olan birden fazla faktör rol oynar:

Anatomik değişiklikler ve farklılıklar:

  • Karpal tünel açıklığı çok dardır
  • Bazı kişilerde karpal tünel sendromunun boyutu ortalamadan daha küçük olabilir ve bu durum ailelerde görülebilir.
  • Kadınların karpal tünel boyutları ortalama olarak erkeklerden daha küçüktür ve karpal tünel sendromu geliştirme olasılıkları daha yüksektir
  • Osteoartrit veya bileğe gelen travma gibi hastalıklar nedeniyle kemikler ve eklemler zamanla şekil değiştirebilir.

Şişme ve iltihap:

Karpal tünelin içindeki ve çevresindeki dokular şiştiğinde, median sinire baskı yapabilirler. Şişme ve iltihap şunlardan kaynaklanabilir:
  • Ellerde sık, tekrarlayan hareketler
  • Bileği uzun süre uzatmak veya bükmek
  • Romatoid artrit ve eklemlerde iltihaplanmaya neden olan diğer durumlar
  • Hormonal veya metabolik değişiklikler (örneğin menopoz, hamilelik veya tiroid dengesizliği)

Diğer katkıda bulunan faktörler:

  • Kan şekeri düzeylerinde değişiklikler (Tip 2 diyabette görülebilir)
  • Bileğin diğer rahatsızlıkları veya yaralanmaları (örneğin, zorlanma, burkulma, çıkık veya kırık)
  • Obezite

Karpal tünel sendromu belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle hamilelik sırasında ortaya çıkar ve cerrahi olmayan tedavilerle hafifletilebilir. Belirtiler genellikle doğumdan sonra düzelir, ancak bu tür hastaların daha sonraki yaşamlarında karpal tünel sendromu geliştirme riski daha yüksektir.

En sık görülen karpal tünel belirtileri şunlardır:

  • Nesneleri bir veya iki elle kavramada zayıflık
  • Bir veya her iki elde ağrı veya uyuşma
  • Parmaklarda "iğne batması" hissi
  • Parmaklarda şişlik hissi
  • Özellikle başparmak, işaret ve orta parmaklarda olmak üzere parmaklarda yanma veya karıncalanma
  • Geceleri daha da kötüleşen, uykuyu bölen ağrı veya uyuşukluk
  • Karpal tünel sendromu genellikle yavaş gelişir. Başlangıçta yalnızca zamanla kötüleşebilecek küçük semptomlar yaşayabilirsiniz.

İnsanlar semptomları genellikle ilk olarak geceleri fark eder. Zamanla, semptomlar sizi gün içinde etkilemeye başlayabilir, özellikle de işte aynı tür hareketleri çok yapıyorsanız, örneğin daktilo veya klavye kullanmak, yazmak veya araç kullanmak. Ayrıca, karpal tünel sendromunun belirtileri diğer tıbbi rahatsızlıklara veya sorunlara benzer olabilir. Tanı için her zaman uzman bir doktora görünmek önemlidir.

Karpal tünel sendromu olanlar ne yapmalı?

Atel takmak (özellikle geceleri)

Atel, median sinirinizdeki baskıyı azaltmak için bileğinizi nötr pozisyonda tutacaktır.

Fizik tedavi

Bir fizik tedavi uzmanı, bileğinizin etrafındaki kasları güçlendirmenize ve esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Kısa, sık molalar vermek

Ellerinizi ve bileklerinizi periyodik olarak nazikçe gerin ve bükün. Mümkün olduğunda görevleri değiştirin. Bu, özellikle titreşen veya çok fazla güç uygulamanızı gerektiren ekipmanlar kullanıyorsanız önemlidir.

Kilo vermek

Aşırı kilolu veya obezseniz kilo verin.

İlaçlar ve steroid iğneler

Gereklilik durumunda şişliği azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar veya steroid iğneleri kullanılabilir.

Karpal tünel sendromu tedavisi

Doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi şunlara göre belirleyecektir:

  • Yaşınız.
  • Genel sağlık durumunuz ve tıbbi geçmişiniz.
  • Şu anda bileğinizin ne kadar kötü olup olmadığı.
  • Belirli ilaçları, prosedürleri veya terapileri ne kadar iyi tolere ettiğiniz.
  • Hastalığın ilerleyen zamanlarda ne kadar kötüleşebileceği.
  • Görüşünüz veya tercihiniz.

Tedavi şunları içerebilir:

Atel kullanmak

Bu, bileğinizin hareket etmesini engellemeye yardımcı olur. Ayrıca tünel içindeki sinirlerin sıkışmasını da hafifletir.

Anti-inflamatuar ilaçlar

Bunlar oral olarak alınabilir veya karpal tünel boşluğuna enjekte edilebilir. Şişliğin azalmasına yardımcı olur.

Ameliyat

Bu, karpal tüneldeki sinirlere olan baskıyı hafifletir.

Kullanım değişiklikleri

Bilgisayar klavyenizin konumunu değiştirmek veya diğer ergonomik değişiklikler yapmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.

Egzersiz

Esneme ve güçlendirme egzersizleri semptomları iyileşen kişilerde faydalı olabilir. Bu egzersizler bir fizyoterapist tarafından uygulanabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Oluşturma: 03.04.2025 15:30
Son Güncelleme: 04.04.2025 21:41
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle