
Yaygın bir cilt problemi olan göz altı morlukları, ciltteki pigmentasyonun artması ve göz altı derisinin ince yapısı nedeniyle ortaya çıkabilir. Yalnızca yüzü yorgun ve yaşlı göstermekle kalmaz, aynı zamanda kişinin özgüvenini de etkileyebilir. Göz altı morlukları, genellikle tıbbi bir problemden kaynaklanmaz. Çoğu zaman basit yaşam tarzı değişikleri göz altı morluklarını ortadan kaldırabilir.
- İçindekiler
- Göz altı morlukları neden olur?
- Göz altı morarması neyin belirtisi olabilir?
- Göz altındaki morluk nasıl geçer?
- Göz altı morlukları tedavisi var mı?
- Göz altı morluğu kaç günde geçer?
- Ani göz altı morarması neden olur?
- Göz altı morlukları hangi vitamin eksikliğinin göstergesidir?
- Göz altı morluğuna hangi doktor bakar?
Göz altı morlukları neden olur?
Göz altındaki morlukların birçok olası nedeni vardır. Ancak bunlar sıklıkla endişelenecek bir durumdan kaynaklanmazlar. Estetik kaygıların yanı sıra bazen bir hastalığın habercisi olabilen şiddetli göz altı morlukları, tütün ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme gibi düzensiz bir hayatın neticesinde ortaya çıkabilir. En yaygın eksiklik, yeterli uyku alamamaktır. Göz altı morluklarının diğer nedenleri şöyle sıralanabilir;
Susuzluk
Susuzluk, göz altındaki derinin donuk ve çökük görünmesine neden olabilir. Bu durumda koyu göz halkalarını daha belirgin hale getirir.
Alerjiler
Saman nezlesi gibi yaygın alerjik durumlar, atopik dermatit ve kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıkları göz bölgesinde iltihaplanmaya, şişmeye ve kaşıntıya neden olur. Bu durumlar iltihap sonrası pigmentasyona ve koyu halkaların görünümüne yol açabilir.
Genetik
Ailesinde göz altı morluğu öyküsü olan kişilerde bu durumun görülme sıklığı oldukça yüksektir.
Güneş Işınlarına maruz kalma
Aşırı güneşe maruz kalma, cilde renk veren melanin adı verilen pigmentin aşırı üretilmesine neden olur. Ciltte lekelenmenin yanı sıra göz altında morarmalara da sebep olabilir.
Uykusuzluk
Yeterli uyumamak cildin soluklaşmasına neden olarak göz altında koyuluğun daha belirgin görünmesine yol açabilir. Aynı zamanda fazla uyumak göz çevresinde şişliklere yol açar. Her iki durumda da gözaltlarında sıvı toplanarak koyu halkalara neden olabilir.
Ekrana maruz kalma
Gerek iş yaşamı gerekse gelişen teknoloji nedeniyle televizyon, cep telefonu, bilgisayar ve tablet ekranlarına uzun süre maruz kalabiliyoruz. Bunun neticesinde ekrana aşırı maruz kalma, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da yoğun bir göz yorgunluğuna yol açabilir. Sonuç olarak göz altı morarmaları ve uyku sorunlarına neden olabilir.
İlaçlar
Bazı ilaçların kullanımı, hastalarda olumsuz durumları beraberinde getirebiliyor. Onlardan biri de göz altı morluğudur. İlaçların yan etkisi olarak kan damarlarının genişlemesi ile göz altında morluklar oluşabilir.
Yetersiz beslenme
İyi bir beslenme rutini takip etmek sağlıklı bir bedene sahip olmanın yanı sıra göz altı cildi içinde oldukça önemlidir. Fakat doğru şekilde beslenmeyen bir kişinin cildi ve kanı gerekli besinleri almadığından, göz altlarında renk değişikliği ve morluklar kaçınılmaz olabilir.
Göz altı morarması neyin belirtisi olabilir?
Göz altı morarması yediden yetmişe her insanın ortak bir şikayetidir. Ancak, yaşlanma göz altındaki siyah halkaların en doğal ve sık nedenlerinden biridir. Yaşlandıkça cilt gevşeyerek göz çevresindeki kasları ve dokuları zayıflatır. Göz altı morluklarının diğer olası sebepleri ise şunlardır;
- Anemi (kansızlık)
- Böbrek rahatsızlıkları
- Tiroid rahatsızlıkları
- Hipotiroidizm
- Burun alerjisi
- Besin alerjisi
- Astım
- Cilt alerjisi
Göz altındaki morluk nasıl geçer?
Eğer göz altı morlukları genetik nedenler ve rahatsızlıklardan kaynaklanmıyorsa, bazı yaşam kalitesini arttıracak tavsiyeler şikayetleri gidermeye yardımcı olabilir. Göz altı morluklarını en aza indirmek için dikkat etmeniz gerekenler şöyledir;
- Yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
- Alkol kullanmayın ve tütünden uzak durun.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun ve tuzlu yiyecek alımınıza dikkat edin.
- Gözlerinizin altındaki cilt ince ve hassastır, bu nedenle nazik olun.
- Gözlerinizi ovuşturmak cildi gerebilir ve oksijen sağlayan hassas kılcal damarlara zarar verebilir.
- Antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerin yanı sıra yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
Soğuk kompres uygulamak göz altı torbaları ve ödemi olan kişilere fayda sağlayabilir. Ancak buzu doğrudan göz altına koymamaya özen gösterin. Aksi takdirde buz yanıkları oluşabilir. Buzu bir beze sararak göz altına uygulamanızda fayda bulunur.
Göz altı morlukları tedavisi var mı?
Göz altı morlukları; ilaçlar, kötü beslenme, hamilelik, adet düzensizlikleri, kronik stres ve uyku eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilirler. Göz altındaki koyu halkaların tedavisi çoğu zaman altta yatan bir nedene bağlıdır;
- Retinol veya C vitamini içeren topikal ürünler göz altı morluklarını azaltmaya yardımcı olabilir. Retinoidler, infraorbital bölgedeki koyu halkaların görünümünü azaltmak için oldukça etkili olan A vitamini türevleridir.
- Kimyasal peeling genellikle koyu halkaların tedavisinde tek başına kullanılır.
- Özel formüllü göz kremleri ve nemlendiriciler kullanmak, cildin elastikiyetini korumaya ve koyu halkaların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
- Cildin yüzeyini tazelemek ve derinin sıkılığını artırmak için lazer cerrahisi göz altı morarmalarına fayda sağlayabilir.
Göz altı morluğu kaç günde geçer?
Koyu halkaların ortadan kalkma süresi değişir ve kişinin genel sağlık durumuna ve tedaviye bağlıdır. Ciddi bir neden yoksa yeterli uyku, dengeli beslenme gibi basit ama etkili adımlarla kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Öte yandan, göz altı morluklarını evde kendi yöntemlerinizle de hafifletebilirsiniz. Yeşil çayı göz altlarınıza uygulayabilir ve göz çevresindeki ödem, şişkinlik ve yorgun görünümü azaltabilirsiniz. Salatalık, patates ve göz atı maskeleri de göz altı morlukları için etkili olabilir.
Ani göz altı morarması neden olur?
Aniden oluşan koyu halkaların nedenleri yorucu bir gün, uykusuz bir gece veya stres olabilir. Her durumda, biraz dinlenmeli ve vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmalısınız. Ancak doktora başvurmanız gereken bazı durumlar vardır;
- Aniden göz altlarında morarma
- Sadece bir gözü etkileyen morarmalar
- Ciddi bir şişkinliğin varlığı
- Git gide kötüleşen göz altı morlukları
Göz altı morlukları hangi vitamin eksikliğinin göstergesidir?
Göz altı morlukları, en sık demir eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunur. Oksijen taşıma kapasitesi ve enerji üretim sürecinde son derece önemli bir rol oynar. Oksijenin dokulara taşınması ve kaslara oksijen dağılımı için vücudun demire ihtiyacı vardır. Demir eksikliği belirtileri arasında göz altı morluklarının yanında yorgunluk, nefes darlığı ve cilt renginde solukluk gibi problemler yer alır.
Göz altı morlukları aynı zamanda C, D, K demir vitaminleri ve B vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanabilir. Vitamin değerlerinize baktırdığınızda gerek görülürse vitamin takviyeleri önerilebilir;
Demir
Göz altı morluklarınız kansızlıktan kaynaklanıyorsa, demir takviyesi bu şikayetten kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Basit bir kan tahlili ile vücuttaki demir depolarının seviyesi belirlenebilir.
B12
Hayvansal gıdalarda bulunur, özellikle veganlar yeterli B12 aldıklarından emin olmalıdır. Ancak protein tüketenlerde bile B12 eksikliği görülebilir.
K Vitamini
Bu vitamin dolaşımı hızlandırır ve kan pıhtılaşmasını artırır.
C Vitamini
C vitamini vücudunuzun kolajen üretmesine yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü bir antioksandır, cilt ve saç sağlığını olumlu etkiler.
D vitamini
D vitamini vücutta kemik kas ve sinir sistemi dengesini korumaya yardımcı olur. Ciltteki melanin pigmentini en aza indirerek göz altında koyu halkaların oluşmasına neden olabilir.
Göz altı morluğuna hangi doktor bakar?
Göz altı morlukları şikayetleriniz için bir dermatolog veya plastik cerraha başvurabilirsiniz. Göz altı morlukları yaygın ve endişe verici bir durum olmadığından ötürü, ilk etapta bir dermatoloji uzmanına danışmanızda fayda bulunur. Bu koyu halkalar, ciltteki pigmentasyon farklılığı nedeniyle ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak ilgili hastanenin cildiye bölümüne başvuru yapmanız yardımcı olacaktır.