SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Göz kararması neden olur? Göz kararması tedavisi nedir?



Göz kararması neden olur? Göz kararması tedavisi nedir?

Göz kararması, zaman zaman birçok kişinin yaşadığı bir problemdir. Bir yerden aniden kalktığınızda ya da yorgun olduğunuz dönemlerde göz kararması şikayetleri ile karşılaşabilirsiniz. Ancak göz kararması şikayetleri gün içinde sık sık kendini gösteriyorsa altta yatan bir rahatsızlığın varlığı düşündürücü olabilir. Kan basıncında düşüş, iç kulakta yaşanan sağlık sorunları ya da kansızlık gibi birçok durum göz kararmasına neden olabilir.  Hastalığın nedeninin saptanmasının ardından uygun bir tedavi ile göz kararması şikayetlerinden kurtulmak mümkündür.

Göz kararması neden olur?

Göz kararması bazı durumlarda basit nedenlerden kaynaklanabilir. Bu kısa süreli göz kararmaları; sıvı tüketimini arttırma, ani hareketlerden kaçınma ve egzersizle kendiliğinden ortadan kalkar. Öte yandan göz kararmasının diğer nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Kan basıncı seviyesinin düşmesi
  • Stres ve yorgunluk
  • Kansızlık (Anemi)
  • İç kulakta problemler
  • Kan şekerinde düşüş
  • Ani hareketler (Kanepe veya yerden bir anda kalkmak)
  • Kalp hastalıkları

Göz kararması hangi hastalığın belirtisi olabilir?

Göz kararması, pek çok sebebe bağlı gelişebilir. Ancak, bulantı ve şiddetli baş dönmelerinin eşlik ettiği göz kararmaları, altta yatan daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Göz kararması aşağıdaki herhangi bir hastalıktan kaynaklanabilir;

Kan basıncı seviyesinin düşmesi

Kan basıncının düşmesi diğer bir tabirle hipotansiyon, baş dönmesinin yaygın sebeplerinden biridir. Tansiyon, kalbin kanı pompalayarak damar duvarlarına yaptığı basınçtır ve kişinin günlük yaşamını yakından etkiler. Tansiyon normal seyrini korumadığında göz kararması, baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Stres ve yorgunluk

Stres yalnızca duygusal sorunlara yol açmamakla birlikte yaşanılan pek çok hastalığın tek başına bir nedeni olabilir. Gelecek kaygıları, yas, umutsuzluk ve tükenmişlik gibi durumlar kişilerde yerini daha da büyük rahatsızlıklara bırakabilir. Hızlı nefes alış verişi hiperventilasyona sebep olur. Bu durum beraberinde gözlerde kararma, baş dönmesi, sersemlik, çarpıntı, titreme, nefes darlığı ve sebebi bilinmeyen ağrı ve sızılara yol açar.

Kansızlık

Özellikle demir eksikliği yaşayan hastalar göz kararması ve baş dönmesi gibi problemlerle sık sık karşılaşabilirler. Anemi vücudun oksijen taşıma kapasitesini en aza indirir. Alyuvarların sayısında düşüşe neden olur. Sonuç olarak göz kararması, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

İç kulakta problemler

İç kulak (auris intema) kulağın en iç bölümüdür. İç kulağın zarar görmesi göz kararması, çınlama ve baş dönmelerine sebep olabilir. Bazen basit bir kan testi ile rahatsızlığın varlığı teşhis edilebilir.

Kan şekerinde düşüş

Glukoz seviyesinin normal seyrinin altına düştüğünde gerçekleşir. Kan şekeri seviyesinin yoğun bir biçimde düşmesi göz kararmasının yanı sıra hem fiziksel hem de zihinsel problemlere neden olur. Uzun süre açlık hissi, yoğun tempolu egzersizler, karaciğer ve böbrek hastalıkları da kan şekerinin düşme nedenlerinden biri olabilir.

Ani hareketler

Eğildiğinizde, yerden kalkarken ya da bir kanepeden kalktığınızda birden göz kararması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bunun temel sebebi ise, kan basıncının hareketlerimizle olan ilişkisidir. Ortostatik hipotansiyon ya da postüral olarak öne çıkan bu tip reaksiyonların, vücut pozisyonundaki değişikliğe bağlı olduğundan korkulacak bir durum yoktur.

Kalp hastalıkları

Kimi zaman hızlı ve düzensiz kalp atışları, tıkalı damarlar, kalp kapakçığı gibi rahatsızlıklar göz kararmaları ve bayılmalara neden olabilir.

Hangi vitamin eksikliği göz kararması yapar?

Göz kararmasının vitamin eksikliği ile ilişkisi çoğu zaman söz konusu değildir. Fakat demir eksikliği anemisi, B12 vitamin eksikliği gibi sorunlar vücudun genel işleyişini olumsuz etkileyebilir. Bu durum göz kararması ve bazı rahatsızlıklara neden olabilir;

Demir eksikliği

Demir eksikliği en çok kadınlarda görülen bir sorundur. Vücutta yeteri kadar demir olmadığında kanın oksijen taşıması zor bir hal alır. Bu da gün içinde göz kararması, baş dönmesi, halsizlik ve bayılma gibi problemleri beraberinde getirir.

B12 vitamini eksikliği

B12 vitamin eksikliğinde kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır ve vücut oksijeni alamaz. Devamlı demir eksiliği yaşayanlarda B12 eksikliği de sık görülebilir. Sinir sistemini olumsuz etkileyebilen B12 vitamini eksikliği, göz kararmasına sebep olabilir.

A ve D vitamini eksikliği

A vitamini yeteri kadar alınmadığında eksikliği kaçınılmazdır. Düzenli olarak tüketildiğinde ise göz sağlığına olumlu etki eder. D vitamini ise sinir sistemini etkiler. Her iki vitaminin eksikliği de göz kararmasına neden olabilirler.

Göz kararması tedavisi

Göz kararması rahatsızlıklarının tedavisinde en önemli hedef, hastalığa yol açan nedenleri belirlemek ve uygun bir tedavi biçimi belirlemektir. Bazı durumlarda stresle başa çıkabilme, yeteri kadar dinlenme ve tetikleyen sebeplerden kaçınma gibi önerilerle göz kararmalarının önüne geçilebilir. Örneğin; ani ayağa kalkmaktan kaçınma, sıvı tüketiminin arttırılması ve yavaş tempolu egzersizlerle göz kararmaları ortadan kalkabilir. Kan şekerinin dengede tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek yine göz kararmasını önleyebilir. Anemi ve B12 gibi vitamin eksikliklerinde takviyeler alınabilir. Kalp hastalıkları gibi göz kararmalarında ise ilaçlar ya da cerrahi bir operasyon ile göz kararması şikayetleri sona erebilir.

Kardiyoloji Kulak Burun Boğaz Nöroloji
Oluşturma: 18.05.2025 15:30
Son Güncelleme: 18.05.2025 19:42
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle