SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Regl nedir? Regl döneminde neler olur?



Regl nedir? Regl döneminde neler olur?

Regl veya adet, bir kadının aylık döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşen normal vajinal kanamadır. Başka bir tanımla;  adet, bir kadının rahminden vajinası yoluyla dışarı atılan kandır. Adet genellikle yaklaşık her 28 günde bir gerçekleşir. Regl dönemleri genellikle 11 ila 14 yaşları arasında başlar ve yaklaşık 45-55 yaşlarında menopoza kadar devam eder.

Regl (Adet) nedir?

Bir kadının ergenlikten menopoza kadar (hamilelik dönemi hariç) yaklaşık bir aylık aralıklarla rahim iç tabakasından kan ve diğer maddelerin atılması sürecidir. Adet ve menstrüasyon olarak da adlandırılır. Adet sırasında adet kanı ve dokusu rahimden serviks yoluyla akar ve vajina yoluyla vücuttan atılır. Regl 3 ila 5 gün sürer, ancak bu kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.

Bir kadının adet döneminin ilk günü adet döngüsünün 1. günüdür.

Adet dönemi yaklaşık 2 ila 7 gün sürer ve kadınlar her adet döneminde yaklaşık 20 ila 90  ml kan kaybeder.

Regl döneminde neler olur?

Adet döngüsü hormonlar tarafından kontrol edilir. Her döngüde, östrojen hormonunun seviyelerindeki artış yumurtalığın gelişmesine ve bir yumurtanın salınmasına (yumurtlama) neden olur. Bu süreçte rahim astarı da kalınlaşmaya başlar.

Döngünün ikinci yarısında progesteron hormonu, rahmin gelişmekte olan embriyonun yerleşmesi işlemine hazırlanmasına yardımcı olur.

Yumurta fallop tüplerinden aşağı doğru hareket eder. Gebelik oluşmazsa, yumurta vücut tarafından yeniden emilir. Östrojen ve progesteron seviyeleri düşer ve rahim astarı ayrılır ve adet kanaması olarak vücudu terk eder.

Yumurtanın salınmasından adet başlangıcına kadar geçen süre yaklaşık 10 ila 16 gündür.

Regl ne zaman başlar?

Kadınlar ortalama 12 yaşında adet görmeye başlar. Ancak, 8 yaşında veya 16 yaşında da adet görülebilir. Âdetin yaklaştığının belirtileri koltuk altı ve kasık kıllarının çıkmasıdır. Genellikle, regl göğüsler büyümeye başladıktan yaklaşık 2 yıl sonra başlar. Kadınlarda regl menopoz ile birlikte sona erer, bu da yaklaşık olarak 50'li yaşların başlarında olur. Menopozda yumurta üretimi sona erer. Bir yıl adet görmediğinizde menopoza girmişsinizdir.

Kimler regl olmaz?

Kadınların hayatlarında adet görmemenin normal olduğu farklı zamanlar vardır. Örneğin, ergenlikten önce, hamile olduğunda veya yalnızca emzirdiğinde ve menopozdan sonra. Bazı bireyler ise rahimleri olmadan doğabilirler. Bu durum da kişilerin regl olmalarını engeller. Regl olmamanın biyolojik ve fizyolojik olmak üzere birçok farklı sebebi bulunur. Kadınların aylık adet kanamalarının olmaması durumuna amenore denir.

İki tip amenore vardır:

Birincil amenore

Bu, genç kadınların 15 yaşına kadar ilk adetlerini yaşamamış olmaları durumudur.

İkincil amenore

Bu, normal adet döngüleriniz olduğunda ancak 3 veya daha fazla ay boyunca durduğunda ortaya çıkar.

Regl gecikmesinin nedenleri

Adet gecikmesi veya adet görmemenin birçok nedeni olabilir. Çoğu zaman endişelenecek bir durum değildir ancak yine de bir doktora görünmeniz sağlığınız için önemlidir. Birçok kadın bir dönem adet görmemiş veya gecikmiş olabilir. Adet görmemiş veya gecikmiş adetler, adet gören herkesi etkileyebilir.

Adet gecikmesinin yaygın nedenleri şunlardır:

Hamile olmak.

Stres.

Menopozun başlangıcı (perimenopoz), genellikle 45 ila 55 yaşları arasında.

Polikistik over sendromu (PKOS).

Ani kilo kaybı.

Şişmanlık.

Çok fazla egzersiz yapmak.

Doğum kontrol hapı almak.

Emzirme.

Bazen adet dönemleri arasındaki süre her seferinde değişebilir. Adet dönemleri erken veya geç olabilir. Buna düzensiz adet dönemi denir. Regl kanamaları bazen kalp hastalığı, diyabet veya tiroid bezinin aşırı çalışması gibi tıbbi bir rahatsızlık nedeniyle de durabilir.

Aşırı regl kanaması normal mi?

Tipik olarak, bir kadının adet dönemi yaklaşık 6-7 gün sürer. Bu zaman dilimini aşarsa ve ağır kanama, büyük kan pıhtıları veya aşırı yorgunluk görülürse, olası zararları önlemek için bir doktor tarafından değerlendirilmesi gereken bir soruna işaret ediyor olabilir. Regl döneminde aşırı kan kaybı, vücudun organlarına oksijen taşımaktan sorumlu olan kırmızı kan hücrelerinde azalmaya yol açabilir. Bu, kalbin daha fazla çalışmasına neden olarak yorgunluğa ve başkaca sağlık sorunlarına yol açabilir.

Aşırı regl kanamasının yaygın nedenleri şunlardır:

Rahim tümörleri.

Endometriozis.

Regl hesaplama nasıl yapılır?

Regl döngüsünün ilk günü, adetinizin ilk günüdür ve son gün, kanamanın başlamasından önceki gündür. Bu iki olay arasındaki ortalama süre 28 gündür, ancak her kadın farklıdır ve bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir. Çoğu kadın için 25 ila 30 gün arasındadır. 

Bir sonraki âdetinizin ne zaman olacağını hesaplamak için son âdetinizin ilk gününü not etmeli ve 28 gün eklemelisiniz. Bu size bir sonraki âdetinizin ne zaman başlayacağına dair yaklaşık bir tarih verecektir. Bundan biraz daha özellikli olmasını isterseniz, verileri üç ay boyunca takip edebilir ve ortalama bir döngü uzunluğu bulabilirsiniz.

Her ay için, âdetinizin başladığı tarihin bir kaydını tutun ve ardından o tarihten sonraki âdetiniz arasındaki gün sayısını sayın. Üç ay sonra, üç sayıya (örneğin 25, 28 ve 30) bulacaksınız. Bunları toplayın ve daha doğru bir ortalama elde etmek için üçe bölün. Bulduğunuz sayı ortalama süreyi verecektir. Bu örnekte, üç ay boyunca ortalama döngü uzunluğu 27,6 gündür.

Kadın Hastalıkları ve Doğum
Oluşturma: 01.01.2025 11:56
Son Güncelleme: 10.01.2025 05:21
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle