SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Gut hastalığı nedir? Gut neden olur? Gut hastalığı belirtileri…



Gut hastalığı nedir? Gut neden olur? Gut hastalığı belirtileri…

Gut, hemen herkesi etkileyebilecek, erkeklerde kadınlardan daha sık görülebilen karmaşık bir artrit türüdür. Bir veya daha fazla eklemde, çoğunlukla ayak başparmağında, aniden ve şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyet ataklarıyla karakterizedir. Gut belirtileri alevlenmeler veya gut atakları adı verilen ataklarla gelir ve gider (tekrarlar). Bu alevlenmeler genellikle geceleri ortaya çıkar ve etkilenen eklemlerde şiddeti ağrı, renk değişikliği veya kızarıklık, şişme, hassasiyet ve sıcaklık hissi gibi belirtiler fark edilir.

Gut hastalığı nedir?

Gut, eklemlerinizde ağrı ve şişmeye neden olan bir tür iltihaplı artrittir, genellikle bir veya iki hafta süren alevlenmeler şeklindedir ve sonra düzelir. Gut atağı aniden meydana gelebilir ve genellikle gecenin bir yarısı başparmağınızın yandığı hissiyle sizi uyandırır. Etkilenen eklem sıcak, şiş ve o kadar hassastır ki üzerindeki çarşafın ağırlığı bile dayanılmaz acı verebilir.

Gut hastalığı neden olur?

Gut, vücuttaki ürik asitin birikip eklemlerde iğne şeklinde kristaller oluşturmasıyla oluşur. Bu, ağrıya, şişmeye, kızarıklığa ve etkilenen eklemin hareketinde ve kullanımında değişikliklere yol açar. Ancak, ürik asit seviyesi yüksek olan herkeste gut hastalığı gelişmez.

Ürat, vücudunuzun dokularında ve birçok besinde bulunan purinlerden gelir. Purinler parçalandığında ürat haline gelirler. Normalde ürat vücuttan idrarla atılır. Ancak çok fazla üretildiğinde veya çok azı atıldığında, kanda ürat birikir ve eklemlerde iğne şeklinde kristaller oluşur ve bu da ağrı ve şişmeye neden olan gut alevlenmeleri olarak deneyimlenen iltihaplanmaya neden olur.

Kişide gut hastalığı geliştirme riskini artırabilecek bazı faktörler şunlardır:

Yüksek ürik asit seviyelerine sahip olmak.

Ailede gut hastalığı öyküsü olması.

Erkek olmak.

Menopoza girmek.

İleri yaş.

Alkol kullanmak.

Gazlı içecekler gibi şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketilmesi.

Sağlıksız beslenmek ve purin açısından zengin gıdalar tüketmek (genellikle hayvansal kaynaklardan), purin ürik aside parçalanan bir maddedir.

Bazı sağlık sorunları gut hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, örneğin:

Aşırı kilo veya obezite.

Metabolik hastalık tablosu (Yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, anormal kolesterol seviyeleri ve bel çevresinde aşırı vücut yağını içeren bir grup rahatsızlığın adıdır).

Kronik böbrek hastalığı (Böbreklerin hasar görmesi ve kanı gerektiği gibi filtreleyememesine bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık).

Yüksek tansiyon.

Hücrelerinizin hızla yenilenmesine neden olan durumlar, örneğin sedef hastalığı veya bazı kanserler.

Ürik asit artışına yol açan nadir genetik durumlar (Kelley-Seegmiller sendromu veya Lesch-Nyhan sendromu).

Bazı ilaçlar da gut hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, örneğin:

Vücudunuzdaki fazla sıvının atılmasına yardımcı olan diüretikler.

Niacin, büyük miktarlarda alındığında bir vitamindir.

Organ nakli yapılan kişilerde bağışıklık sistemini baskılayan ve bazı otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılan siklosporin.

Gut hastalığı belirtileri

Gut hastalığının en yaygın belirtisi etkilenen eklemdeki ağrıdır. Gut hastalığında ilk alevlenme ayak başparmaklarından birinde yaşanır, ancak vücudun diğer eklemleri de etkilenebilir. Yaygın olarak etkilenen diğer eklemler arasında ayak bilekleri, dizler, dirsekler, bilekler ve parmaklar bulunur.  Alevlenmeler ya da ataklar geceleri aniden başlar ve yoğun ağrı kişiyi uyandıracak kadar kötü olabilir. 

Etkilenen eklem veya eklemler şişer, hassaslaşır, ısınır ve kırmızılaşır.

Gut alevlenmeleri alkol, belirli ilaçlar, fiziksel travma veya belirli hastalıklar tarafından tetiklenebilir. Alevlenmeler genellikle bir veya iki hafta içinde iyileşir ve bu süre içinde genellikle semptomlar olmaz. Bazı kişilerde alevlenmeler çok sık olabilirken, bazılarında yıllarca olmayabilir. Ancak, zamanla, tedavi edilmezse, alevlenmeler daha sık meydana gelebilir ve daha uzun sürebilir.

Gut ilerledikçe eklemleri normal şekilde hareket ettirmek de zorlaşabilir.

Gut hastalığı ile beslenme ilişkisi

Tarih boyunca gut hastalığı her zaman bol miktarda yiyecek ve aşırı alkol tüketimi ile güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiştir. Gut, "kral hastalığı" olarak da bilinir ve eski zamanlarda yalnızca üst sınıfın alkol ve et tüketebildiği sosyal statüyü sembolize ederdi. Ancak günümüzde gut hastalığı küresel bir sorun haline geldi.

 Gut için tıbbi yönetime dayalı mevcut klinik prensipler iyi uygulanmış olsa da, gut hastaları için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri de önerilir. Çünkü suboptimal diyet (Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler ve tohumlar gibi önemli besin maddelerinin önerilen miktarlarının altında kalan bir diyet) ve obezite/diyabet gut geliştirme riskine önemli ölçüde katkıda bulunur. Bu yüzden gut hastalarının beslenme alışkanlıklarında değişiklik, tek başına bir anlam ifade etmeyebilir; bunun sürekliliği çok önemlidir.

Gut diyeti şu konularda yardımcı olmak için önerilmektedir:

Sağlıklı bir kiloya ve iyi beslenme alışkanlıklarına ulaşma.

Pürin içeren bazı yiyeceklerden kaçınmak; ancak hepsinden değil

Ürik asit seviyelerini kontrol edebilecek bazı yiyecekleri tüketmek.

Aşağıdaki beslenme tavsiyeleri semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir:

Her türlü alkollü içecekten uzak durun.

Arpa, kepek, mısır, çavdar, yulaf, soya, esmer pirinç, avokado, muz ve patates gibi magnezyum açısından zengin ve kalsiyum açısından düşük yiyecekleri diyete dahil edin.

Beyaz ekmek, makarna, şeker gibi rafine edilmiş gıdalardan uzak durun.

Daha az kırmızı et ve daha çok yağsız et, soğuk su balıkları, tofu (alerjiniz yoksa soya) veya protein için fasulye tüketin.

Ispanak, ravent, pancar, fındık, çikolata, siyah çay, buğday kepeği, çilek ve fasulye gibi oksalat içeren gıdaların tüketimini azaltın.

Diyetinizdeki purinleri (sakatatlar, dana eti, dana böbreği, midye, hamsi, sardalya, ringa balığı vb) kısıtlayın. 

Kurabiye, kraker, kek, patates kızartması, soğan halkası, donut, işlenmiş gıdalar ve margarin gibi ticari olarak pişirilen ürünlerde bulunan trans yağ asitlerini azaltın veya tamamen ortadan kaldırın.

Zeytinyağı gibi doymuş yağ oranı düşük yağlar kullanın.

Vücuttaki ürik asidin atılmasına yardımcı olmak için günlük 6 ila 8 bardak su için.

Şekerle tatlandırılmış meşrubatlardan kaçının. 

Bazı araştırmalar, özellikle düzenli kafeinli kahve olmak üzere, ölçülü bir şekilde kahve içmenin gut hastalığı riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

Antioksidan vitaminler A, C, E, B kompleks vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum, çinko ve selenyum gibi eser mineralleri içeren günlük multivitaminler kullanabilirsiniz.

Omega-3 yağ asitleri, iltihabı azaltmaya ve genel sağlığı desteklemeye yardımcı olmak için balık yağı gibi. Somon veya pisi balığı gibi soğuk su balıkları iyi kaynaklardır. 

C vitamini alımını artırın. Yüksek C vitamini alımının gut hastalığı riskinin daha düşük olmasıyla bağımsız olarak ilişkilendirildiği görülmüştür.

Gut hastalığı olan ne yememeli?

İşlenmiş et (Pastırma, sucuk, salam, sosis vb).

Kırmızı etler ve sakatatlar.

Karides, ıstakoz ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri.

Ringa balığı, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklar.

Mısır şurubu içeren her türlü yiyecek, içecek veya sos.

Şekerli içecekler, örneğin gazoz ve bazı meyve suları.

Aşırı alkol, özellikle bira ve kırmızı şarap. (Herhangi bir miktarda ve herhangi bir türde alkol içmek gut hastalığını tetikleyebilir.)

Gut hastalığı tehlikeli midir?

Gut hastalığı tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Kalp yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler sorunların riskini artırabilir.

Gut hastalığı iyileşir mi?

Gut, kronik bir hastalık olarak kabul edilir, yani net bir tedavisi yoktur ve genellikle tüm hayat boyu sürer. Ancak, yaşam boyu tedavi ve diyet değişiklikleri gibi yaşam tarzı ayarlamaları, kişilerin durumu kontrol altında tutmasına yardımcı olabilir.

Romatoloji
Oluşturma: 30.12.2024 09:58
Son Güncelleme: 26.02.2025 10:39
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
El ayak ve ağız hastalığı nedir? El ayak ve ağız hastalığı belirtileri ve tedavisi Gestasyonel diyabet nedir? Gestasyonel diyabet riskli gebelik anlamına mı gelir? Melatonin ne işe yarar? En doğal melatonin hangisidir? Haşhaşın faydaları nelerdir? Mavi haşhaş nasıl kullanılır? Antep fıstığı nelere iyi gelir? Antep fıstığının faydaları ve zararları nelerdir? Unutkanlık ne zaman ciddiye alınmalıdır? Aşırı unutkanlık neyin belirtisi olabilir? Sinir hastalığının belirtileri nelerdir? Sinir hastalığı iyileşir mi? Trakea nedir? Trakeanın görevleri nelerdir? Septum deviasyonu nedir? Burun kıkırdak eğriliği nasıl geçer? Karabiber neye iyi gelir? Karabiberin faydaları nelerdir? Doğum kontrol hapı nedir, nasıl korur? İlk kez doğum kontrol hapı nasıl kullanılır? Rota virüsü belirtileri nelerdir? Rota virüsünün geçtiğini nasıl anlarız? Gaz yapan yiyecekler nelerdir? En çok ne gaz yapar? Bromelain hangi hastalıklar için kullanılır? Kilo verdiren bromelain hangi durumlarda kullanılır? Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tümünü Görüntüle