SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kızamıkçık belirtileri nelerdir? Kızamıkçık ile kızamık arasındaki fark nedir?



Kızamıkçık belirtileri nelerdir? Kızamıkçık ile kızamık arasındaki fark nedir?

Kızamıkçık, kızamıktan farklı bir virüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında kolayca yayılır. Kızamıkçık olan çoğu çocuk ve yetişkinde hafif ateş ve döküntü görülür. Belirtiler başlamadan 1 hafta öncesinden başlayarak döküntüler ilk ortaya çıktıktan sonra 5 gün boyunca bulaşıcıdır. Kızamıkçığı tedavi etmek veya hastalığı daha hızlı geçirmek için özel bir ilaç yoktur. Birçok vakada semptomlar hafiftir. Diğerlerinde ise hafif semptomlar yatak istirahati ve asetaminofen gibi ateş düşürücü ilaçlarla kontrol altında tutulabilir. Çoğu çocuk, MMR ( kızamık - kabakulak - kızamıkçık) veya MMRV ( suçiçeği de dahil ) aşılarıyla aşılanır.

Kızamıkçık nedir?

Kızamıkçık, belirgin kırmızı döküntüsüyle bilinen Rubella virüsünün neden olduğu, havadaki damlacıklar yoluyla bulaşan bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Alman kızamığı veya üç günlük kızamık olarak da adlandırılır. Bir kişi enfekte olduğunda, virüs yaklaşık 5-7 gün içinde vücudun her yerine yayılır. Semptomlar genellikle maruziyetten 2 ila 3 hafta sonra ortaya çıkar. En bulaşıcı dönem genellikle döküntünün ortaya çıkmasından 1-5 gün sonradır. Çocuklarda hastalık genellikle hafiftir ve döküntü, düşük ateş, mide bulantısı ve hafif konjonktivit gibi semptomlar görülür. Vakaların büyük çoğunluğunda görülen döküntü 1-3 gün sürer ve genellikle vücutta ilerlemeden önce yüz ve boyunda başlar. Kulakların arkasında ve boyunda şişmiş lenf bezleri en karakteristik klinik özelliktir. Enfekte yetişkinlerde, daha sıklıkla kadınlarda, genellikle 3-10 gün süren artrit ve ağrılı eklemler gelişebilir. Aşı olmak, kızamıkçık hastalığına yakalanmayı veya bunu başkalarına bulaştırmayı önlemenin en iyi yoludur. Aşı güvenlidir ve vücudunuzun virüsle savaşmasına yardımcı olur.

Rubella kızamıkçık pozitif ne demek?

Kızamıkçık kan testi, kızamıkçık virüsüne karşı antikorlarınız olup olmadığını kontrol eder. Bu, yapılan en yaygın rubella testidir. Antikorlar, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla savaşmanıza ve hastalanmanızı önlemenize yardımcı olmak için ürettiği proteinlerdir. Belirli mikroplara, virüslere ve diğer istilacılara yöneliktirler. Pozitif rubella IgG test sonucu; kızamıkçığa karşı bağışık olduğunuz ve enfeksiyona yakalanamayacağınız anlamına gelir. IgG kan dolaşımınızda ömür boyu kalır. Negatif sonuç ise, kızamıkçığa karşı bağışık olmadığınız anlamına gelir.

Hamilelikte kızamıkçık

Bir kadın hamileliğin erken döneminde kızamıkçık virüsüyle enfekte olduğunda, virüsü fetüsüne geçirme olasılığı %90'dır. Kızamıkçık, özellikle hamilelik döneminde meydana geldiğinde anne karnındaki bebekte birtakım komplikasyonlara sebep olabilir. En ciddi hasar hamileliğin erken döneminde, özellikle ilk trimesterde meydana gelir. Bu sebeple anne adaylarının hamilelik sürecinde daha dikkatli olması gerekir. Hamileliğin 20. haftasından sonra kızamıkçığa yakalanma durumunda bebek için bir risk olduğu düşünülmemektedir.

Bebeklerde kızamıkçık

Bir bebek kızamıkçıkla doğduğunda, buna konjenital kızamıkçık sendromu (CRS) denir. Kızamıkçık, gelişmekte olan bir bebekte düşük veya ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. CRS, gelişmekte olan bebeğin vücudundaki hemen hemen her şeyi etkileyebilir.

Kızamıkçık belirtileri nelerdir?

Belirtileri olan çocuklarda, kırmızı döküntü genellikle ilk belirtidir. Döküntü genellikle önce yüzde belirir ve sonra vücudun geri kalanına yayılır ve yaklaşık 3 gün sürer.

Döküntü ortaya çıkmadan 1 ila 5 gün önce ortaya çıkabilecek diğer belirtiler şunlardır:

Düşük dereceli ateş.

Baş ağrısı.

Gözün beyaz kısmının kızarması veya şişmesi.

Genel rahatsızlık.

Şişmiş ve genişlemiş lenf düğümleri.

Öksürük.

Burun akıntısı.

Yetişkinlerde

Kızamıkçığa yakalanan yetişkinlerin çoğu genellikle hastalığı hafif bir şekilde geçirir ve şu belirtiler görülür:

Düşük dereceli ateş.

Boğaz ağrısı.

Yüzde başlayan ve vücudun geri kalanına yayılan döküntü.

Bazı yetişkinlerde döküntü ortaya çıkmadan önce baş ağrısı, göz kızarıklığı ve genel rahatsızlık hissi de görülebilir. Kadınların %70'i kadarında kızamıkçığın bir komplikasyonu olarak artrit görülebilir; bu durum çocuklarda ve erkeklerde nadirdir.

Kızamıkçık ile kızamık arasındaki fark nedir?

Kızamık, solunum sistemini enfekte eden bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Kızamıkçık ise, lenf düğümlerini, gözleri ve cildi etkileyen Rubella isimli bir virüsten kaynaklanır. Kızamıkta semptomlar daha şiddetli ve yaşamı tehdit edici olabilir. Kızamıkçık semptomları daha hafiftir ancak hamilelerin çok dikkatli olması gerekir. Kızamık belirtileri; ağızda 2-3 gün içinde küçük beyaz lekeler (Koplik lekeleri olarak adlandırılır) ve 3-5 gün sonra vücuda yayılan döküntü, kırmızı lekeler görülür. YüKsek ateş, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı ve kırmızı sulu gözler diğer belirtiler arasındadır. Kızamıkçık, yüzde başlayıp vücuda yayılan, 3-5 gün süren pembe döküntüler vardır.  Düşük ateş, baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kızarıklık diğer belirtilerdir.

Kızamıkçık bulaşıcı mıdır?

Kızamıkçık, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında yayılır. Kızamıkçıklı bir kişi döküntü ortaya çıkmadan 1 hafta öncesine kadar hastalığı başkalarına bulaştırabilir; döküntüden sonra 7 güne kadar bulaşıcı kalabilirler. Ancak kızamıkçıklı kişilerin %25 ila %50'sinde herhangi bir semptom görülmez ancak yine de başkalarına bulaştırabilirler.

Kızamıkçık virüsü tehlikeli mi?

Kızamıkçık çocuklarda hafif bir hastalıktır ama hamilelik sırasında ve gelişmekte olan bebekler için çok tehlikelidir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Oluşturma: 03.03.2025 19:28
Son Güncelleme: 03.03.2025 19:29
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle