
Mol gebelik, gestasyonel trofoblastik hastalık (GTD) olarak bilinen bir grup durumdan biridir. Bazen hidatidiform mol olarak adlandırılır. Yumurtanın sperm tarafından döllenmesinin yanlış gitmesiyle gerçekleşir. Bu, rahim içinde anormal hücrelerin veya su dolu kesecik kümelerinin büyümesine yol açar. Ne yazık ki, bir mol gebelik sağlıklı bir bebeğe dönüşemez. Mol gebelikler kanser değildir (iyi huyludur). Ancak, hepsi çıkarılmazsa bile mol hücrelerinin kansere dönüşme riski çok düşüktür. Mol gebelik, genellikle düşüklerin diğer nedenlerinden ayırt edilemeyen potansiyel olarak tehlikeli bir komplikasyondur.
Mol gebelik nedir?
Mol gebelik, hamilelik sırasında plasenta yerine rahmin içinde sıvı dolu kesecikler veya tümörlerin gelişmesidir. Bu, gebe kalmanın ardından bebeğin ve plasentanın olması gerektiği gibi gelişmemesi anlamına gelir. Mol gebeliğe bazen hidatiform mol de denir.
Mol gebelik 2 tiptedir:
Tam mol gebelik
Tam mol gebelik, bir spermin, kadına ait hiçbir gen içermeyen boş bir yumurtayı döllemesi ile meydana gelir. Tam molar gebelikte bebeğin hiçbir parçası (fetal doku) oluşmaz. Rahimde sadece molar doku vardır.
Kısmi mol gebelik
Kısmi mol gebelik, iki spermin aynı anda yumurtayı döllemesi ile oluşur. Yani bir set dişi kromozomu ve iki set erkek kromozomu vardır. Molar doku içerisinde biraz fetal doku olabilir. Bu yüzden ultrason taramasında bir fetüs varmış gibi görünebilir. Ancak ne yazık ki fetal doku bir bebeğe dönüşemez.
Mol gebelik önlenemez ve annenin yaptığı veya yapmadığı herhangi bir şeyden kaynaklanmaz. Risk faktörleri şunlardır:
Anne yaşının 20'den küçük veya 40'tan büyük olması.
Daha önce mol gebelik geçirmiş olmak.
Düşük geçmişi.
Bir mol gebelik geçirmek, gelecekte mol gebelik riskini %1-2 oranında artırır. Genellikle bir kadının mol gebelikten sonra tekrar gebe kalmaya çalışmadan önce bir yıla kadar beklemesi önerilir.
Mol gebelik belirtileri nelerdir?
Mol gebelik genellikle rutin gebelik ultrason taramaları sırasında ya da düşük ve kürtajdan sonrasında teşhis edilir. Bu nedenle bazı kadınlarda hiçbir semptom görülmez. Vajinal kanama, molar gebeliğin en yaygın belirtisidir. Kanama normal bir gebelikte de olabilir ve her zaman ciddi değildir.
Daha az yaygın semptomlar şunlardır:
Aşağıdaki belirtiler nadirdir. Bunun nedeni, molar gebeliklerin çoğunun erken gebelikte yapılan rutin ultrason taramaları sırasında bulunmasıdır.
Karın şişkinliği
Tam molar gebelik geçiren bazı kadınların karnı daha büyük olabilir. Karınları normal bir gebeliktekinden daha hızlı büyüyebilir. Kısmi mol gebeliği olan kadınlarda, rahim ve karın, gebelik evresine göre beklenenden daha küçük olabilir.
Hasta hissetmek ve hasta olmak
Normal bir gebelikte mide bulantısı hissetmek ve kusmak yaygındır. Ancak mol gebelikte mide bulantısı daha şiddetli olabilir ve daha sık meydana gelebilir. Buna hiperemesis gravidarum denir.
Anemi
Anemi, vücutta düşük sayıda kırmızı kan hücresi olması anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşır. Vajinal kanama nedeniyle kan kaybediyorsanız, kırmızı kan hücresi sayınız düşebilir. Anemi olmak yorgun ve nefessiz hissetmenize neden olabilir.
Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi)
Preeklampsi, normal bir gebeliğin son 3 ayında meydana gelebilecek bir komplikasyondur. Başlıca belirtileri yüksek tansiyon ve idrarda proteindir. Mol gebelikte preeklampsi çok daha erken meydana gelebilir.
Aşırı aktif tiroid
Bunun tıbbi terimi hipertiroidizmdir. İshal, şiddetli yorgunluk ve seğirmeye neden olabilir.
Mol gebelik olduğu nasıl anlaşılır?
Plasenta hCG'yi kan dolaşımınıza salar ve vücudunuz geri kalanını idrarınızla atar. Mol gebelikler de hCG üretir ve seviyeleri normalden çok daha yüksek olabilir. Bu nedenle kanınızdaki ve idrarınızdaki hCG seviyelerini ölçmek mol gebeliği teşhis etmeye yardımcı olabilir.
Mol gebelik boş gebelik midir?
Tam molar gebeliklerde embriyo oluşmaz. Bir sperm boş bir yumurtayı döllediğinde gerçekleşir. Yumurta boş olduğu için embriyo büyüyemez. Bebeğin hiçbir parçası (fetal doku) oluşmaz. Rahimde yalnızca mol doku bulunur.
Mol gebelikten sonra hamile kalınır mı?
Mol gebelik yaşamak tekrar hamile kalma şansını etkilemez. Ancak, mol gebeliğin tekrar oluşmasını önlemek için, tekrar hamile kalmayı denemek için tanıdan sonra bir yıl beklemek önemlidir. Doktorunuz tekrar hamile kalmanızı onayladığında, başka bir mol gebeliğinin oluşma riski çok nadirdir.
Mol gebelik beta hcg değeri kaç olmalı?
Tam bir mol gebelik durumu olan kadınlarda, kantitatif serum beta-hCG düzeyi beklenenden daha yüksektir ve sıklıkla 100.000 IU/L'yi aşar. Kısmi bir mol durumunda ise, beta-hCG düzeyi sıklıkla normal gebelikle ilişkilendirilen geniş aralıktadır ve semptomlar genellikle daha az belirgindir.