
Sahur yemeği, oruca hazırlık amacıyla imsak vaktinden önce yenen yemektir. Ramazan boyunca uzun oruç sürelerine dayanabilmek için sahurda yenen yiyeceklerin önemi fazladır.
Sahurda lif bakımından yüksek, kan şekerini dengeleyen ve glisemik endeksi düşük besinlerin tercih edilmesi daha doğrudur. Bu yüzden; açma, poğaça, kek, börek gibi tüm hamur işleri, kızartmalar, yağlı yiyecekler, acılı, tuzlu baharatı yüksek yiyecekler ve sucuk, salam, pastırma ve sosis gibi şarküteri ürünleri, ayrıca, çay, kahve ve gazlı içecekler oruç süresi boyunca açlığınızı ve su ihtiyacınızı artıracağı için tüketilmemesi tavsiye edilir.
Sahurda ne yenmez?
Yemekten sonra ne kadar süre tok hissettiğiniz açısından, tokluk büyük bir rol oynar. Oruç tutanların mutlaka sahura kalkması ve sahurda protein içeriği yüksek, uzun süre tok tutacak, ekstra susuzluğa neden olmayacak yiyeceklerle mideyi yormayan doyurucu bir öğünü tercih etmeleri tavsiye edilmektedir. Bu yüzden, sahurda yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden, aşırı şekerli ve baharatlı besinlerden uzak durmak gerekir.
İşte sahurda uzak durulması gereken besinler:
Tuzlu yiyecekler.
Salam, sucuk, pastırma, sosis, zeytin (özellikle tuzu fazla olanlar).
Şekerli gıdalar.
Reçel, bal, kek, kurabiye, tatlı, çikolata, baklava, künefe (kan şekerini hızla yükseltip düşürerek, acıkmanıza sebep olur).
Hamur işleri.
Börek, poğaça, açma, pide (hızlı acıktırır, susatır).
Kızartmalar.
Patates, biber, patlıcan kızartması gibi aşırı yağlı yiyecekler.
Çay ve kahve. Bu içecekler idrar söktürücü etkileri nedeniyle gün içerisinde susuzluğa neden olur. Bu yüzden sahurda dikkatli tüketilmesi ya da hiç tüketilmemesi gerekir.
Sahurda ne yenir?
Sahur, uzun bir oruç gününde enerjik olmak ve tokluk hissi sağlamak için oldukça önemli bir öğündür. Sahurda protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller açısından zengin besin türlerine yer vermek faydalıdır.
İşte sahurda tüketilebilecek besinler:
Kepekli ekmek, yulaf ezmesi, tam buğday unu ile yapılmış ürünler kompleks karbonhidrat içeriğine sahiptir ve kişiyi oruç süresince tok tutar.
Yumurta, yoğurt, peynir, tavuk, hindi, balık gibi protein içeren besinler de vücuda destek olarak tokluk süresini uzatır.
Salatalık, domates, brokoli, ıspanak gibi sebzeler, elma, armut, portakal, muz gibi meyveler, baklagiller ve kepekli tahıllar gibi lif içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi tokluk için önemlidir.
Zeytinyağı, avokado, keten tohumu, chia tohumu veya fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin içeriğindeki sağlıklı yağlar, enerji seviyelerini yükseltir, metabolizmayı destekler.
Su, taze sıkılmış meyve suları veya ayran, kefir vücudun su ihtiyacını gidererek oruçluyken susuz kalmayı engeller.
Hurma, potasyum ve lif içerir, ayrıca hızlı şekilde enerji sağlayarak sindirim sistemine destek olur.
Yeşil çay, ıhlamur, nane çayı, melisa, rezene, adaçayı gibi bitki çayları.
En çok susatan besinler nelerdir?
Ramazan ayında bazı besinlerin sahurda tüketilmesi, gün içerisinde susuzluk hissini artırabileceğinden, kişinin sindirim sistemini zorlayarak enerjisinin düşmesine neden olabilir.
İşte oruç süresince susatabilecek yiyecek ve içecekler:
Salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar ve turşular.
Çay, kahve ve gazlı içecekler.
Baharatlı, asitli ve çok tuzlu yiyecekler.
Kızartmalar (patlıcan, kabak, patetes kızartması)
Tuzlu peynir ve zeytin.
Kek, kurabiye, tatlı, çikolata, baklava, künefe gibi şeker oranı yüksek yiyecekler.