Meme Estetiği Nedir?

Meme Estetiği Nedir?



Yeni teknolojilerle gelişen estetik ameliyatların geldiği noktada meme estetiği,  günümüzde en yaygın olarak tercih edilen cerrahi müdahaleler arasındadır.  Meme dokusu doğum, emzirme, yaşlanma ve gelişimsel bozuklar nedeniyle şekil bozukluğuna uğrayabilir. Bununla birlikte yaş almaya bağlı olarak deforme olabilir ya da doğuştan fazla küçük ya da büyük forma sahip olabilir. Bu durum kişilerin fiziksel görünümünden memnun olmamasına hatta bundan dolayı özgüven problemleri ve psikolojik problemler yaşamalarına neden olabilir. Ayrıca kişinin fiziksel özelliklerinden memnun olması, sağlıklı bir beden imajı oluşturmasıyla ilişkili olarak psikolojik durumuna yansıyan önemli bir faktördür. Bu sebeple yapılacak meme estetiği operasyonunda kişisel tercihler bir ölçüt olarak göz önünde bulundurulur. Fakat ameliyat sonrası oluşabilecek gerçekçi sonuçlar, estetik cerrahı tarafından hastayla paylaşılmalı ve hastaya bu yönde bir bilinç kazandırılmalıdır.

Meme estetiği operasyonları, alanında uzman kişiler olan plastik cerrahlar tarafından yapılır. Memenin şeklinin ve oranının standart bir ölçüsü olmamakla beraber, her vücudun kendine uygun meme tipine sahip olması tercih edilir. Meme küçültme, meme rekonstrüksiyonu, meme dikleştirme ve meme büyütme ameliyatları, bugün en çok tercih edilen cerrahi müdahaleler arasındadır. Meme altında bulunan doğal kıvrım altlarından yapılan kesilerle yerleştirilen implantlarla; meme şekillendirme, yeniden modellendirme, meme büyütme  ve dikleştirme şlemlerini yapmak mümkündür. Yuvarlak ve damla şeklinde tasarlanan implant modellerinin farklı şekil ve hacim seçenekleri sayesinde, bugün istenilen göğüs yapısına kavuşmak son derece kolaydır.

Meme Estetiği ile Ne Hedeflenir?

Memenin kişinin kilosuna, boyuna, yaşına, vücut oranına göre nasıl bir şekle ve ağırlığa sahip olduğu iki boyutlu ve üç boyutlu ölçümlerle kontrol edilir. Buradan hareketle, meme asimetrisini düzeltme, implant tekniği ile hacmini arttırma, memenin dış görünümünü düzeltme, meme büyüklüğünden kaynaklı sırt ve boyun ağrıları, duruş bozukluğu gibi faktörleri ortadan kaldırma ve kişinin kendisine uygun ve arzu ettiği görünümü sağlamak hedeflenir. Yağ enjeksiyonu endikasyonu ve meme implantları, bu sonuçları elde etmek adına tercihler arasında bulunur. Fakat yağ enjeksiyonu endikasyonu, sınırlı seçenek bulundurduğu için implantlar daha fazla tercih edilen cerrahi müdahaleler arasındadır. Meme implantları, tek başına meme büyütme ve meme şekillendirme için yaygın olarak tercih edilen yöntemdir.  Damla veya  yuvarlak şekilli olmak, pürüzlü ya da pürüzsüz yüzeye sahip olmak üzere farklı çeşitleri bulunur. Bu seçeneklerle kişinin hayalindeki görünüme kavuşması ve kendisini daha iyi hissetmesi hedeflenir. İlave olarak büyütme ameliyatı sıklıkla eş zamanlı olarak mastopeksi yani meme dikleştirme ameliyatı ile eş zamanlı olarak tercih edilir.

Meme estetiği onkoplastik cerrahi müdahale kapsamında değerlendirildiğinde, önemli kilo kayıpları, gelişimsel sorunlar ve meme kanseri gibi durumlarda memenin görünümünü iyileştirmek hedeflenir. Bu doğrultuda, hastanın fizyolojisine en uygun biçimde, planlanan cerrahi müdahaleler uygulanır. Kişinin yaşantısında bulunan gebelik, doğum, emzirme ve sigara gibi faktörler, ameliyat sürecini ve yöntemini etkiler. Bu doğrultuda hastanın ihtiyacına göre memeyi yeniden şekillendirme ve boyut kazandırma hedeflenerek işlem gerçekleştirilir.

Kimlere Uygulanır?

Meme büyüklüğünden memnun olmayanlar, memesinde dolgu ve form kaybı yaşayan kişiler, memesinde simetri problemi olan kişiler, memelerin büyüklüğü nedeniyle kendine güven sorunları olan kişiler ve kanser gibi çeşitli hastalıklardan dolayı memesinin birini veya her ikisini kaybetmesi durumundaki kişilere meme estetiği uygulanır. 

Bunun yanı sıra gebelik döneminde meme estetiği yaptırmak sakıncalıdır ve bu konuyla ilgili olarak uzman doktora gerekli bilginin verilmesi gerekir. Ek olarak doğum sonrası emzirme döneminde olan kişiler için de meme estetiği önerilmez. Meme implantları, bebek sağlığı için zararlı olmasa bile emzirme dönemini etkilememesi ve ameliyatın daha sağlıklı yapılabilmesi için, süreç bittikten sonra yapılması tavsiye edilir.

Meme estetiği yaptırmak isteyen kişilere, vücut gelişim dönemini tamamlayana kadar beklemeleri ve kararlarını acele etmeden vermeleri önerilir.  Ayrıca kilo vermeyi düşünen kişilerin de meme estetiğini ertelemeleri önerilir. Kilo alıp vermek implantları doğrudan etkilemese bile memenin görünümünü etkileyebilir.

Meme Estetiği Hangi Durumlarda Uygulanır?

Meme estetiği, meme hipertrofisi olan kişilere, yetersiz meme gelişimi, kilo ve yaşa bağlı olarak meme sarkmaları gibi değişiklerde, meme asimetrisini düzeltmek için, hamilelik sonrası meme sarkmaları, memede aşırı büyüme ve küçülme olması, bel ve göğüs oransız olduğu durumlarda meme estetiği uygulanır. 

18- 50 yaş aralığı önerilse de ailenin onayı olduğu ve kişide psikolojik sorunlara yol açtığı takdirde 18 yaş altı kişiler için de meme estetiği uygulanma durumu vardır. Aynı şekilde kişinin sağlık durumu ve ameliyat için uygun olup olmadığı da göz önünde bulundurularak cerrahın onayıyla beraber 50 yaş üstü kişiler için de meme estetiği yapılması söz konusu olabilir. Erkeklerde de östrojen ve testosteron hormonlarındaki düzensiz artış nedeniyle, çeşitli hastalıklardan dolayı ya da yanlış beslenme gibi nedenlerle göğüs çevresinde yağlanma olduğu durumlarda meme estetiği uygulaması yapılır.

Jinekomasti olarak da bilinen cerrahi müdahale de liposuction yöntemi uygulanarak meme çevresinde biriken fazla yağ alınır ve bu durumda kişilerde oluşan özgüvensizlik programı ortadan kaldırılır.

Meme Estetiği Türleri Nelerdir?

Meme estetiği ile daha hoş ve güzel bir görüntü kazandırmak ve kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak amaçlanır. Bunun için fazla tercih edilmemekle beraber yağ enjeksiyonu endikasyonu yöntemi ya da daha sık tercih edilen slikon implantlar tercih edilir.

  • Augmentasyon Mamoplasti (Meme Büyütme): Ani kilo alıp vermelerde, doğum sonrası, gelişimsel nedenlerle, vücuda göre orantısız olan, yaşa bağlı olarak küçülen memeler için hacim kazandırmak amacıyla yapılır. Memeyi büyütmek için kullanılacak olan implant belirlenirken hastanın meme yapısı, göğüs kafesinin şekli, kilo ve vücut oranları dikkate alınır. Fizyolojik olarak sınır belirlemek için hasta ve doktor implantın şekline ve boyutuna karar verir. Ameliyat sırasında da değerlendirme amaçlı  olarak implant test edilir ve en iyi sonucu veren uygulama yapılır.
  • Redüksiyon Mamoplasti (Meme Küçültme):  Kilo alımı, gelişimsel nedenler, bazı ilaçlar ve çeşitli tümörler göğüs büyüklüğüne neden olabilir. Aşırı büyük göğüsler duruş bozukluğuna, boyun ve sırt ağrılarına yol açabilir.  Redüksiyon Mamoplasti operasyonuyla meme dokusundaki yapı küçültülerek ve fazla yağ dokusu alınarak daha hafif, sağlıklı ve estetik bir görüntü oluşturmak mümkündür.
  • Mastopeksi (Meme Dikleştirme): Yaşın ilerlemesiyle beraber vücudun elastik yapısını kaybetmesi, hormonal nedenler, hamilelik ve emzirme sonrası, ani kilo kaybı gibi nedenle göğüslerin sarkmasına neden olur. Ayakta muayene edilen hastanın meme ucunun çevresinden meme kıvrımına dikey bir kesi atılarak ölçüm yapılır ve meme altına yerleştirilen protez ile meme dikleştirme işlemi yapılır.
  • Jinekomasti: Erkekler için meme küçültme operasyonu olarak bilinir. Hormonal nedenler ve çeşitli hastalıklardan kaynaklı meme çevresinde biriken yağ jinekomastiye yol açmaktadır. Liposuction yöntemi ile tedavi edilen hastalar, anestezi altında 2-3 mm büyüklüğünde bir tüp yoluyla yağlı dokunun emilmesi sağlanır.

Meme Estetiği Teknikleri Nelerdir?

Estetik operasyonlar, sıklıkla güzel bir görüntü yaratma nedeniyle yapılan uygulamalar olmakla beraber,  çeşitli sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak amacıyla da gerçekleştirilir. Vücudun deforme olan kısımlarını onarmak için tercih edilen cerrahi müdahalelerdir. Halk arasında doğurganlığın ve cinselliğin sembollerinden biri olarak görülen memenin, ruhsal, fiziksel ve estetik açıdan büyük rolü vardır. Meme estetiğinde tercih edilecek olan cerrahi müdahalenin en az hasarla sonuçlandırılması önem teşkil eder.

Kişinin ihtiyacına ve isteğine yönelik çeşitli şekil, boyut ve dolgu malzemesi seçilir. Meme altında doğal olarak bulunan kıvrımdan kesi atılarak,  implant kas altına ya da üstüne yerleştirilir. Bu yöntemle memenin vücutta en iyi şekilde görünmesi sağlanır. Uygulama, ameliyattan kaynaklı oluşacak izlerin ilk bakışta görünmesini engeller. Bu yöntem meme ucundan veya koltuk altından atılan bir kesik ile de yapılabilir. Fakat meme altından atılan kesik, memenin daha az deforme olmasını sağlayan bir yöntem olduğu için daha fazla tercih edilir.

Ameliyat ve İyileşme Süreci Nasıldır?

Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, meme estetiği operasyonları için de konusunda uzman doktor seçimi büyük önem taşır. Hastane koşullarında gerçekleştirilen ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi 2.5-3 saat arasında değişir. Ameliyatta kullanılan yöntem en az deforme oluşturacak biçimde tasarlansa da meme uçlarında iz kalabilir fakat bu izler zamanla iyileşerek daha az görünür hale gelir. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte yara izlerinin, şişlik, karıncalanma ve yanma hislerinin 2-6 hafta içinde yavaş yavaş yok olduğu görülür. Ameliyatın uygulandığı bölgeye bandaj sarılır ve hastaya korse giydirilir.

Her ameliyattın kendine özel riskleri bulunmakla beraber meme bölgesinde ağrı ve ödem sıkça görülen bir durumdur. Yaşa bağlı risk durumlarında ameliyattan önce mamografi ve ultrasonografi gibi radyolojik inceleme yapılması gerekir. Meme kasının arkasına yerleştirilen protez, kişinin hareketlerini ameliyat öncesine kıyasla kısıtlayabilir.

Ameliyat sonrası komplikasyon oluşup oluşmadığına bağlı olarak değişmekle birlikte, standart olarak 2-5 gün içinde hastaneden taburcu olan hastaların olası ağrıları ilaçlarla giderilebilir. Ameliyatta vücutta sıvı birikmesini engellemek için konulabilecek olan drenler, ameliyat sonrası birinci hafta alınır. Dikişler ise 7-10 gün içinde alınır. Mastopeksi gibi meme dikleştirme ameliyatlarında iyileşme süresi 6 hafta gibi bir süreyi bulsa da protez ameliyatlarında bu süre daha kısa olabilir.

Egzersiz ve günlük rutin hareketlere ne zaman döneceğinizi cerrahınızla görüşerek bilgi alabilirsiniz. Ancak genel prosedüre göre 3-6 hafta arası ağır egzersizlerden kaçınılması önerilir. Ameliyat sonrası doğru beslenme, sigara ve alkol kullanımını bırakma gibi önlemler, iyileşme sürecini kısaltmak adına etkilidir. İdeal kiloyu korumak ve egzersizlere devam etmek ameliyatla elde edilen sonucun uzun süre korunmasını sağlar.

Meme Estetiği Nedir? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Meme estetiği fiyatları, uygulanacak prosedür, silikon ve hastanedeki hekim tercihi gibi detaylara bağlı olarak değişir. Göğüs estetiği fiyat bilgisi için hastanelerimize ulaşabilirsiniz.

Oluşturma: 22.06.2020 03:20
Son Güncelleme: 12.08.2024 10:25
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-