Ayak Üşümesinin Sebepleri ve Ayak Üşümesinin Tedavisi

Ayak Üşümesinin Sebepleri ve Ayak Üşümesinin Tedavisi



Ayak üşümesi, vücudun soğuk havalara karşı gösterdiği normal bir tepki olabilir. Fakat bazen bu durum tıbbi bir kondisyon olarak da kendini gösterebilir ve tedavi gerektirebilir. Vücut sıcaklığı düştüğü zaman el ve ayaklardaki küçük kan damarları daralabilir. Bu durum, uzuvlardaki kanın iç organları sıcak tutmak için çekilmesine yol açabilir, bu da üşümeye sebep olabilir. Vücut yağ oranı düşük kişiler tarafından daha sık yaşanabilen bu durum, ayak üşümesi şikayeti olarak dile getirilir. Ancak ayak üşümesinin sebepleri beden sıcaklığının düşmesi ile sınırlı değildir. Ayak üşümesi; diyabet, anemi ve başka hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ayak üşümesinin bir sağlık probleminin işaretçisi olup olmadığını öğrenmek için kişinin doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

Ayak Üşümesi Nedir?

Vücut ısısının düşmesi için geçerli bir sebep olmasa dahi ayak üşümesi yaşayan kişiler, belirli hastalıklara karşı muayene olmalı ve önlem almalıdır. Özellikle ayaklardaki üşüme uzun bir süredir devam ediyorsa bu durumu görmezden gelmemek gerekir. Aksi takdirde rahatsızlık ilerleyerek ciddi bir tıbbi soruna yol açabilir. Ayak üşümesinin ciddi bir hastalığın işaretçisi olduğunu belli eden çeşitli semptomlar mevcuttur. Bu semptomların başında el ve ayaklarda hassasiyet ve ağrı hissi gelir. Soğuğa karşı aşırı hassasiyet, el ve ayak derisinde renk değişimi, vücut ısısının artışı ile el ve ayaklarda hissizlik de diğer belirtiler arasında yer alır.

Ayak Üşümesinin Nedenleri

Ayak üşümesi; soğuk hava, dolaşım rahatsızlıkları, sinir sistemindeki sorunlar ve diğer birçok nedenden kaynaklanabilir. Havanın sıcaklığından bağımsız olarak da ayak üşümesi yaşayan çok sayıda insan vardır. Bu durum kişinin tıbbi bir rahatsızlığa sahip olduğunun işaretçisidir. Hava sıcaklığının düşüşü dışında, ayak üşümesi ile kendini gösterebilen hastalıklardan bazıları şunlardır:

Dolaşım Rahatsızlıkları

Ayak üşümesinin en yaygın sebeplerinden biri zayıf bir dolaşım sistemidir. Dolaşım bozukluğu olan kişilerde kalp, vücuda kan pompalama işlevini gerektiği gibi yerine getiremez. Dolayısı ile ayaklarda üşüme hissedilebilir. Dolaşım bozuklukları; hareketsiz bir yaşam tarzı, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, sigara kullanımı gibi çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilir.

Anemi

Ayak üşümesine yol açabilecek durumlardan bir diğeri ise kansızlıktır. Vücuda oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalma ile meydana gelen bu durum, vücutta belirli sorunlara yol açar. Ayak üşümesi de bu sorunlardan biridir.

Diyabet

Diyabet veya bir diğer adı ile şeker hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sinir dokularında hasara yol açabilir. Buna bağlı olarak ayaklarda his kaybı ortaya çıkar. Sıcaklığı hissetmede sorun yaşayan hastalar ayaklarının üşümesinden şikayetçi olabilir.

Periferik Arter Hastalığı

Damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi damar hastalıkları dolayısı ile ayaklara yeterince kan gelmeyebilir. Kan akışının yavaşlaması ile birlikte ayağa ulaşan oksijen desteği de azalacaktır. Bu durumdan ötürü ayaklarda üşüme hissi gelişebilir.

Karaciğer Yetmezliği ve Böbrek Yetmezliği

Vücuttaki zararlı maddeleri temizleme ile görevli böbrekler veya karaciğer işlevini kaybederse, toksik maddelerin kandaki miktarı artar. Toksik maddelerin kandaki miktarı arttığında dokular ve sinir hücreleri hasar almaya başlar. Karaciğer ve böbrek yetmezliği sürecinde ayak üşümesi ve benzer başka rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.


Ayak Üşümesinin Teşhisi ve Tedavisi

Ayak üşümesinin birçok farklı tıbbi nedeni olduğu için bir doktora başvurmak önem taşır. Hastalığın teşhisi için semptomları ve tıbbi geçmişi araştırarak muayeneye başlayan doktorlar, gerekli tedavinin belirlenmesini sağlar. Teşhis için ihtiyaç duyulursa belirli testler de yapılabilir. Doğru tespit yapıldığı takdirde hastalığın tedavisine başlanabilir.

Anemi ve diyabet gibi hastalıklardan şüphelenilmesi durumunda kan testleri yapılır ve tedavi süreci buna göre hazırlanır. Eğer bir kalp hastalığı veya dolaşım rahatsızlığı söz konusu ise elektrokardiyogram testi istenebilir. Bu durumda doktor gerekli ilaçlar ile tedaviye başlar. Tedavi sürecinde ilaçların yanı sıra cerrahi müdahale de gerekebilir. Karaciğer yetmezliği veya böbrek yetmezliği tespit edilmesi halinde ise hasta bu hastalıkların tedavisini görmeye başlar. Bunun yanı sıra damar hastalıklarına sahip hastalar için hastalığın seviyesine bağlı ilaç tedavisine veya ameliyata başvurulabilir.

Ayak Üşümesinin Sebepleri ve Ayak Üşümesinin Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ayak üşümesi, vücudun soğuk havalara karşı gösterdiği normal bir tepki olabilir. Fakat bazen bu durum tıbbi bir kondisyon olarak da kendini gösterebilir ve tedavi gerektirebilir.

Ayak üşümesi; diyabet, anemi ve başka hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

Uzm. Dr.
Hayrullah Öztürk
İç Hastalıkları
MEDICANA INTERNATIONAL SAMSUN
Profili Gör
Oluşturma: 01.12.2021 10:26
Son Güncelleme: 03.11.2023 12:56
Oluşturan: Hayrullah Öztürk
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri