Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri & Tedavi Yöntemi

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri & Tedavi Yöntemi



Karpal tünel sendromu; elde ve ön kolda uyuşma, karıncalanma ve ağrıya sebep olan bir hastalıktır. Bu durum, elde bulunan ana sinirlerden biri olan median siniri bilekten geçerken sıkıştığında ortaya çıkar. Kolun uzunluğu boyunca uzanan median siniri bilekteki karpal tünel adı verilen bir geçitten geçer ve elde biter. Median siniri, başparmağın yanı sıra serçe parmak hariç diğer tüm parmakların hareketini kontrol eder. Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir. Bu nedenle karpal tünel sendromu belirtileri gösteriliyorsa uzman hekime danışılması önemlidir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel sendromunda ortaya çıkan ilk belirti parmaklarda uyuşmadır. Özellikle sabahları elden omza doğru uzanan uyuşma ve karıncalanma ile sık karşılaşılır Bu durum, uyuma pozisyonuna bağlı olarak da görülebileceğinden devam edip etmediği gözlemlenmelidir. Gün içerisinde yapılan rutin işler sırasında da karpal tünel sendromunun semptomlarına rastlanabilir. Araba sürmek, kitap okumak ve eşya taşıma gibi el bileği bükülerek yapılan işler sırasında semptomlar alevlenebilir. Hastalığın erken aşamalarında elleri sallamak veya ovmak daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir. Fakat bir süre sonra bu gibi müdahaleler uyuşukluğun geçirmeye yeterli olmayabilir. Karpal tünel sendromu ilerledikçe eldeki kaslar küçüleceği için kavrama güçlüğü görülebilir, hastalığın ilerlemesi ağrıya ve kas kramplarına yol açabilir. Bir süre sonra median siniri etrafındaki tahriş ve baskı nedeniyle kaslar olması gerektiği gibi çalışmamaya başlayabilir. Bu durum daha yavaş sinir uyarıları, parmaklarda daha az his ve güçsüzlük gibi ileri semptomlara neden olabilir.

Karpal tünel sendromunun semptomları şu şekilde özetlenebilir:

  • Avuçta ve parmaklarda yanma, kaşınma ve karıncalanma hissi
  • Elde zayıflık ve bir şeyleri kavramada zorluk
  • Parmaklarda gezinen bir şok hissi
  • Kola doğru hareket eden karıncalanma hissi
  • Parmaklarda, elde veya kolda ağrı veya acı


Karpal Tünel Sendromunun Nedenleri

Karpal tünel sendromu, doğuştan gelebilen bir rahatsızlık olabileceği gibi tekrar tekrar yapılan bilek hareketleri nedeniyle sonradan da gelişebilir. Median sinirini sıkıştıran veya tahriş eden herhangi bir durum bu sendroma sebep olabilir. Yazı yazma ve bilgisayar üzerinde çalışma gibi tekrarlanan hareketler bir süre sonra bileği etkilemeye başlar. Özellikle ellerin bilekten daha aşağıda olduğu bir pozisyonda yapılan işler, karpal tünel sendromu riskini artırabilir. Obezite, romatoid artrit ve diyabet gibi rahatsızlıkların da karpal tünel sendromuna sebep olması olasıdır. Bileğin kırılması da, romatoid artritin neden olduğu şişme ve iltihaplanma gibi karpal tüneli daraltabilir ve median sinirini tahriş edebilir. Ayrıca karpal tünel sendromu, hamilelik sonrasında da gelişebilir.

Karpal tünel sendromu, çoğu zaman tek bir nedenden ötürü değil birden fazla risk faktörünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bazı durumların median sinirinde tahriş ve hasar yaratarak risk faktörünü artırdığı yapılan araştırmalarda görülmüştür. Örneğin anatomik olarak daha küçük karpal tünel boşluğuna sahip olan kişilerde karpal tünel sendromu ortaya çıkma riski daha yüksektir. Nilekteki küçük kemikleri deforme eden bir kırık veya çıkık durumu da karpal tünel sendromunu tetikleyebilir. Bunun dışında riski artıran faktörler; birinci dereceden bir aile üyesinin aynı hastalığa sahip olması ve bileğin tekrarlayan şekilde hareket ettirilmesi gereken işlerde çalışılmasıdır. Müzisyenler, kuaförler, terziler, fırıncılar ve bilgisayar başında çalışan kişilerde karpal tünel sendromu gelişme ihtimali artar.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Karpal tünel sendromunun fiziksel bir doktor muayenesi ile teşhis edilmesi mümkündür. Ancak doktor gerekli görürse çeşitli testlere de başvurabilir. Muayenesi sırasında ilk olarak genel sağlık durumu, tıbbi geçmiş ve semptomlar sorularak hastanın sağlık öyküsü alınır. Ardından doktor, karpal tünel sendromu şüphesi ile gelen hastanın eline ve bileğine çeşitli fiziksel testler uygular. Median sinirine dokunularak veya basınç uygulanarak herhangi bir karıncalanmaya yol açıp açmadığı kontrol eder. Bileğin bükülmesi ve esnek bir pozisyonda tutulması halinde uyuşma veya karıncalanma olup olmadığına bakılır. Hastanın gözleri kapalıyken özel bir ekipman ile parmak uçlarına temas edilerek parmak uçlarındaki hassaslık test edilir. Bu gibi testler ile karpal tünel sendromunun teşhis edilmesi mümkündür. Yapılan testler sonucunda şikayet edilen durumun karpal tünel sendromu olup olmadığı ortaya çıkar. Ancak benzer semptomlara sahip olan sinir sıkışması rahatsızlığı da ihtimaller arasındadır. Dolayısı ile durumun ne olduğuna emin olmak için doktor tarafından uygulanan testlere ihtiyaç duyulur.

Eğer doktor gerekli görürse daha ileri düzey testlere de başvurulabilir. Elektrofizyolojik testler, X-ray, manyetik rezonans görüntüleme ve ultrason gibi yöntemler ile karpal tünel sendromu teşhis edilebilir. Bu testler karpal tünel sendromunun şiddetinin belirlenmesinde de kullanılabilir. Ayrıca sinirin başka noktalardan da baskıya maruz kalıp kalmadığı ve başka sinirlerin etkilenip etkilenmediği de testlerde görülür. Yapılan ileri düzey testler ile sinirleri etkileyerek karpal tünel sendromuna yol açan başka bir tıbbi durum olup olmadığı da anlaşılır.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi

Tedavi yöntemi mevcut semptomlara ve durumun ne kadar ilerlediğine bağlı olarak belirlenir. Ciddi riskler barındırmayan karpal tünel sendromu hastaları için uygulanabilecek basit fiziksel tedavi metotları vardır. Hayat tarzı değişiklikleri bunlardan biridir. Eğer tekrarlanan hareketlerden kaynaklanan bir karpal tünel sendromu söz konusu ise iş veya rutin düzen sırasında daha sık mola verilebilir. Esneme ve güçlendirme egzersizleri de karpal tünel sendromunun semptomlarını hafifletebilir. Doktor bileğin hareket etmesini önlemek sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak için atel önerebilir.

Gerekli durumlarda şişliği azaltmak için iltihap önleyici ilaçlar veya steroid iğneleri kullanılabilir. Eğer hiçbir tedavi yöntemi etkili olmazsa ameliyata başvurulabilir. Karpal tünel gevşetme operasyonu ile karpal tünelin boyutu artırılır ve sinir üzerindeki baskı azaltılır. Tedavi için yalnızca doktor tarafından önerilen ilaç ve yöntemler kullanılmalıdır.

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri & Tedavi Yöntemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Karpal tünel sendromu; elde ve ön kolda uyuşma, karıncalanma ve ağrıya sebep olan bir hastalıktır. Bu durum, elde bulunan ana sinirlerden biri olan median siniri bilekten geçerken sıkıştığında ortaya çıkar.

Karpal tünel sendromunun fiziksel bir doktor muayenesi ile teşhis edilmesi mümkündür. Ancak doktor gerekli görürse çeşitli testlere de başvurabilir.

Uzm. Dr.
Cengizhan Doğan
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
MEDICANA INTERNATIONAL SAMSUN
Profili Gör
Oluşturma: 08.09.2022 04:32
Son Güncelleme: 08.09.2022 04:45
Oluşturan: Cengizhan Doğan
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri