Sindirim sistemimiz, vücudun dış dünyayla en çok etkileşime geçen bölümlerinin başında gelir. Aldığımız gıdaların kimyasal ve biyolojik yapıları ilk olarak sindirim sistemimizi etkilediğinden, sindirim sisteminde çeşitli sağlık sorunları görülebilir. Bu anlamda, mide-bağırsak sisteminde sık görülen hastalıklardan biri mide-bağırsak iltihaplanması olarak da adlandırılan dizanteridir.
Dizanteri; çeşitli mikroorganizmaların etkisiyle mide-bağırsak doku bütünlüğünün zarar görmesi ve iltihaplanması olarak tanımlanabilir. Bunun sonucunda uzun süreli, kanlı, mukuslu ve sulu ishal görülebildiği gibi; hastalığın şiddetli seyretmesine bağlı olarak vücudun diğer bölgelerinde de birtakım belirtiler ortaya çıkabilir. Farklı mikroorganizmalar dizanteriye neden olabileceğinden, hastalarda ortaya çıkan klinik belirtiler farklılık gösterebilir.
Şiddetli dizanteri vakalarında hastanın hayatını tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, dizanteri belirtilerinin görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzman bir hekimin durumu değerlendirmesi kritik önem taşır.
Dizanteriye neden olan etkenler; genellikle iyi temizlenmemiş gıdalar veya kirli su tüketimi ile vücuda giriş yapar. Benzer şekilde, kişisel hijyenine dikkat etmeyen kişilerin ellerinden de mikroorganizmalar sindirim sistemine geçebilir. İlgili mikroorganizmanın hastalık yapma gücü ve özelliğine göre, dizanteri farklı şiddet ve sürede ortaya çıkabilir.
Dizanteriye genel anlamda bakteriyel etkenler neden olsa da amip gibi bazı protozoa türleri, mantarlar ve virüsler de kanlı ishalle seyreden dizanteri hastalığına yol açabilir. Bu anlamda, dizanteriye neden olan etkenin doğru tespit edilmesi; etkili bir tedavi açısından oldukça önemlidir.
Patojen etkenler mide-bağırsak duvarına yerleşerek buradaki hücrelere zarar verir. Bunun sonucunda, mide-bağırsak dokusundaki kan damarları hasar görür ve bağırsak boşluğuna doğru kanama gerçekleşebilir. Aynı şekilde, bağışıklık sisteminin mikroorganizmalarla mücadele ettiği sırada görülen enflamasyonlar nedeniyle; durum daha da şiddetlenebilir ve kanlı, mukuslu (iltihaplı) ishal görülebilir.
Bazı durumlarda etken mikroorganizma, bağırsak duvarındaki kan damarları üzerinden tüm vücuda yayılım gösterebilir. Bakteriyemi adı verilen bu durumda, etken patojen başka organlara yerleşim gösterebilir veya kanda hızla çoğalarak sepsis veya kan zehirlenmesine yol açabilir. Bu durumun bir sonucu olarak, hastanın genel durumu hızla kötüleşerek ateş, solunum sıkıntısı, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü gibi ciddi belirtiler de bu belirtilere eşlik edebilir.
Dizanteriye çok farklı mikroorganizmalar neden olabileceğinden, bu patojenlere bağlı hastalıklarda dizanteri ortaya çıkabilir. Aşağıdaki mikroorganizmalar ve ilgili hastalıklar sıklıkla dizanteri veya dizanteri benzeri kanlı ishal vakalarında karşımıza çıkar:
Dizanteri görülen kişilerde enfeksiyona yol açan etkenin özellikleri, hastalık şiddeti ve gelişen diğer hastalıklara bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Dizanteride sıklıkla görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Dizanteri genel olarak enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık olduğundan, tedavi öncesi ilk yapılması gereken hastalık etkeninin doğru tespit edilmesidir. Bu kapsamda, uzman bir hekim tarafından hastalık öyküsü ayrıntılı olarak sorgulanır, detaylı fizik muayene yapılır ve gerekli ek görüntüleme veya laboratuvar tetkiklerine başvurulur. Hastadan alınan dışkı örneğinin mikroskobik ve mikrobiyolojik olarak incelenmesi de oldukça önemlidir. Aynı zamanda, yapılan ileri antibiyotik testleri ile etkenin duyarlı olduğu en uygun ilaç belirlenebilir.
Belirlenen hastalık etkenine göre uygun antibiyotik tedavisine başlanması dizanteri tedavisinde temel yaklaşımdır. Hastanın mevcut klinik durumu ve belirtilerinin şiddetine göre, tedavi ayaktan takip edilebileceği gibi; hastanın hastaneye yatırılması şeklinde de uygulanabilir. Hasta ek şikayetlerine göre semptomatik ilaç tedavileri ile desteklenir. Bunun yanı sıra, ishal nedeniyle ciddi sıvı kaybı yaşayan hastalara damardan serum ile sıvı tedavisi uygulanması gerekebilir.
Dizanteri sonucu çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Dolayısıyla, dizanteri tedavisinin yanı sıra, oluşabilecek bu komplikasyonların da vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi büyük önem taşır. Dizanterinin neden olabileceği komplikasyonlar aşağıda sıralanmıştır:
Dizanterinin ortaya çıkması sıklıkla mikroorganizmalarla kontamine olmuş su ve gıdaların tüketimi ile ilişkili olduğundan; enfeksiyon gelişmeden bu hastalıktan korunmak mümkündür. Bu bağlamda, dizanteriden korunmak için alınabilecek önlemler şu şekildedir: