
Gebelik, son adetinizin ilk gününden itibaren tarihlenir. Başlangıçta hiçbir semptomunuz olmayabilir. Gebelik hormonu HCG (insan koryonik gonadotropin) devreye girdiğinde erken gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Gebeliğin 4. ila 5. haftalarında embriyo, rahim iç zarı içerisinde büyür ve gelişir. Dış hücreler kan tedarikinizle bağlantılar oluşturmak için dışarı doğru uzanır. İç hücreler 2'ye ve daha sonra 3 katmana dönüşür. Bu katmanların her biri büyüyüp bebeğin vücudunun farklı kısımlarını oluşturacak,
İç tabaka akciğerler, mide, bağırsak ve mesane dahil olmak üzere solunum ve sindirim sistemleri haline gelir.
Orta tabaka kalp, kan damarları, kaslar ve kemiklerden oluşur.
Dış tabaka beyin ve sinir sistemini, göz merceklerini, diş minesini, deriyi ve tırnakları oluşturur.
Gebeliğin bu ilk haftalarında embriyo, besin sağlayan küçük bir yumurta kesesine bağlıdır. Birkaç hafta sonra plasenta tam olarak oluşur ve embriyoya besin aktarımını üstlenir. Embriyo amniyotik kesenin içinde sıvı ile çevrilidir. Bu kesenin dış tabakası plasentaya dönüşür. Plasentadan gelen hücreler rahim duvarının derinliklerine doğru büyür ve zengin bir kan kaynağı oluşturur. Bu, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm oksijeni ve besinleri almasını sağlar. Hamileliğin ilk haftalarında bebeğinizde bu değişimler yaşanırken, siz de göğüs hassasiyeti, baş ağrısı, alt sırt ağrısı ve mide bulantısı gibi bazı erken gebelik belirtileri göstermeye başlayabilirsiniz.
4 haftalık gebelikte neler hissedilir?
Gebe kalma genellikle son adetinizden yaklaşık 2 hafta sonra, yumurtayı bıraktığınız (yumurtladığınız) zaman gerçekleşir. Hamileliğinizin ilk 4 haftasında muhtemelen herhangi bir belirti fark etmeyeceksiniz. Ancak, ilk fark edeceğiniz şey adetinizin gelmemesi veya göğüslerde hassasiyet gibi hamileliğin diğer belirtileri ve semptomları olabilir. Birçok erken gebelik belirtisinin adetinizden önce yaşayabileceğiniz belirtilere benzediğini bilmek önemlidir. Diğer kadınlarda geç veya düzensiz adet dışında herhangi bir gebelik belirtisi olmayabilir. Adetiniz geciktiyse, gebelik testi yaptırabilirsiniz. Bu, evde gebelik testinin gebeliği tespit edebileceği en erken zamandır.
4 haftalık hamile olduğumu nasıl anlarım?
Gebelik, bebeğinizi gebe kaldığınız günden değil, son adetinizin ilk gününden itibaren ölçülür. Bunun nedeni, hamile kaldığınız kesin tarihten emin olmanın her zaman kolay olmamasıdır. Örneğin, döllenmiş bir yumurta rahminize sadece 2 hafta önce yerleşmiş olabilir, ancak son adetinizin ilk günü 4 hafta önce ise, bu resmen dört haftalık hamile olduğunuz anlamına gelir.
4. haftadaki hamilelik belirtilerinizle birlikte 12. haftaya kadar olan 1. trimesterinizde şunları yaşayabilirsiniz:
Adet gecikmesi (genellikle hamileliğin ilk belirtilerinden biri).
Ağızda metalik bir tat.
Ağrıyan göğüsler (Hamilelik hormonları göğüslerinizin büyümesine ve hassas, ağır ve ağrılı hissetmenize neden olabilir.)
Mide bulantısı (Sabah bulantısı olarak da bilinir, ancak bunu her zaman yaşayabilirsiniz).
Yorgunluk.
Yeni yiyeceklere karşı beğeni ya da tiksinti.
Gelişmiş koku alma duyusu.
Daha sık idrara çıkma ihtiyacı.
Ruh hali değişimleri.
Vajinadan süt beyazı hamilelik akıntısı.
Döllenmiş yumurtanın rahminize yerleşmesi sırasında hafif lekelenme.
Kramp, genellikle adet sancılarına benzer.
Yüzde koyulaşmış cilt veya kahverengi lekeler (Buna kloazma faciei veya "gebelik maskesi" denir).
Daha kalın ve parlak saçlar.
Şişkinlik.
4 haftalık gebelik testte çıkar mı?
4 haftalık hamilelikte, genellikle idrar gebelik testi net bir pozitif sonuç verebilir. Çoğu durumda, gebe kalmanızdan 10 gün sonra evde yapılan bir testten pozitif sonuç alabilirsiniz.
4 haftalık beta HCG değerleri
İnsan koryonik gonadotropini (hCG), hamilelikte bulunan bir hormondur. İdrardan ve kandan ölçülebilir. hCG seviyeleri ilk trimesterin sonuna doğru en yüksek seviyededir. Hamileliğin geri kalanında hCG seviyeleri giderek azalır. hCG'nin tespiti hamileliği doğrulamak için kullanılır. Gebe kaldıktan sonra (sperm yumurtayı döllediğinde), gelişen plasenta hCG üretmeye ve salmaya başlar. HCG seviyelerinin evde gebelik testi ile bulunabilecek kadar yüksek olması yaklaşık 2 hafta sürer. Gebeliğin dördüncü haftasında beta-hCG seviyeleri bireyler arasında büyük ölçüde değişebilir. Bu aşamadaki beta-hCG seviyeleri genellikle mililitre başına 5 ile 426 mIU/mL arasında değişir.
Bebek yerleşirken ne gibi belirtiler olur?
En yaygın görülen belirti pembe veya kahverengi renkte hafif kanama ve adet sancısı gibi ancak daha hafif şiddette kramplardır. Nadir olarak mide bulantısı, şişkinlik, göğüslerde ağrı, baş ağrıları ve ruh hali değişimi de diğer belirtiler arasındadır.