SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Argan yağının saça faydaları neler? Argan yağı saç için nasıl kullanılır?



Argan yağının saça faydaları neler? Argan yağı saç için nasıl kullanılır?

Saç ve cilt sağlığının vazgeçilmez bir parçası olan argan yağı, zengin içeriği ile besleyici bir yağdır. Fas’a özgü olup, yüzyıllardır kullanılmaktadır. İçeriğindeki E vitamini, yağ asitleri, antioksidanlar ve skualen sayesinde, bu müthiş yağın tam bir saç dostu olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki argan yağını saç bakım rutininize eklediğinizde daha dolgun, parlak ve sağlıklı saçlara kavuşmanız mümkün olabilir.

Argan yağının saça faydaları nelerdir?

Argan yağı, saç ve cilt bakımında uzun zamandır tercih edilen kıymetli bir yağdır. Dolayısıyla güzellik sektörünün en iyi bileşenlerinden biri sayılır. Bilhassa saçlarda yarattığı müthiş etki ile en güvenilir olma yetkisini de kazanmıştır. Eğer saçlarınızda matlık, cansızlık ve kuruluk gibi çeşitli problemler varsa argan yağı ile saçlarınızı onarabilir ve ışıl ışıl olmalarını sağlayabilirsiniz. Argan yağının saça faydaları şu şekildedir;

Saç derisini besler

Argan yağını saç derisine düzenli aralıklarla uygulamak; saç derisini nemlendirir, rahatlatır ve saç köklerini besler. Saç derisindeki kepeğin önüne geçer. İçeriğindeki E vitamini ve yağ asitleri kuru saç derisini onarır.

Canlı ve parlak bir gürünüm sağlar

Argan yağı birçok yağa oranla ağır bir kıvamı olmayan ve tek başına kullanılabilen bir yağdır. Bu sayede saçlarda kalıntı ve yağlılık hissine neden olmaz. Yıkama sonrası saçlarda ışıl ışıl bir görünüm sağlar.

Saçları korur

Argan yağı antioksidan bakımından zengindir. Böylelikle serbest radikallere savaş açar. Saçı UV ışınlarına karşı korur. Canlandırıcı etkisi sayesinde yıpranan saçlara dolgunluk kazandırır.

Elektriklenmeyi önler

Argan yağı yapısı gereği saçları ağırlaştırmaz. Elektriklenme ve kabarma sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Saçların daha kolay şekil almasına ve daha bakımlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Saç tellerini besler

Saç tellerini besleyen argan yağı, saçı içten içe tedavi eder. Dolayısıyla saç telleri adeta yenilenir, hacim ve canlılık kazanır. Düzenli kullanımda saç yoğunluğunda artış sağlanabilir.

Elastikiyeti artırır

Argan yağı, zengin bileşimi ve içerisindeki mükemmel yağ asitleri sayesinde saçlardaki kırılma ve kopma şikayetlerini en aza indirir. Saçların daha dayanıklı olmasını ve köklerinin güçlenmesini sağlar.

Argan yağının saça zararları neler?

Argan yağı çoğu zaman kullanılabilecek en güvenilir yağdır. Ancak hassas cilde sahip olanlar ya da alerjisi olanlar için kullanıma uygun olmayabilir. Bu sebeple saç derisine uygulamadan önce cildinizde küçük bir test yapmanızda fayda bulunur. Aynı zamanda aşırı kullanıma bağlı olarak kaşıntı, yanma ve kızarıklar meydana gelebilir. Argan yağı, argan ağacının meyvelerinden hasat edilir. Bu sebeple özellikle fındık alerjisi olanlar argan yağı kullanımından kaçınmalıdır.

Argan yağı saç için nasıl kullanılır?

Argan yağının saçınıza olan faydalarından maksimum oranda yararlanmak için öncelikle kaliteli bir argan yağı temin etmenizde fayda var. Argan yağı kullanımı ile elektriklenmeyi önlemek, parlak ve yumuşak saçlara sahip olmak için şu adımları takip edebilirsiniz;

  • Saf argan yağını bir damla kadar elinize alın. Eğer saçlarınız uzunsa miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Uygulama öncesi avuç içlerinizde yağı ısıtın.
  • Saçlarınıza eşit olarak dağıtmaya özen gösterin. Saçınızın orta ve uç kısımlarına daha fazla sürebilirsiniz. Ancak dip kısımlarında ağırlaşmayı önlemek için az miktarda sürerek masaj yapın.
  • Ardından saçınızı bir bone yardımı ile kapatın. Ortalama 30 dakikanın sonunda saçlarınızı ılık su ile yıkayarak saç bakımınızı tamamlayın.

Argan yağı saçta en fazla ne kadar kalmalı?

Argan yağını saçınıza maske olarak kullanabileceğiniz gibi akşam yatmadan önce saçlarınıza uygulayarak sabaha kadar bekletebilirsiniz. Maksimum 7-8 saat sonra saçlarınızı yıkadığınızda gece boyu saçlarınıza bakım yapmış olacaksınız.  Ancak unutmayın ki saçlarınızın kalınlığına ve uzunluğuna bağlı olarak yağı doğru orantıda uygulamanız gerekir. Bununla birlikte argan yağını saçınızda bekletirken 8 saatin dışına çıkmayın. Aksi takdirde saç köklerini tıkayabilir ve ne yazık ki yarardan daha çok zarara yol açabilirsiniz. Dilerseniz argan yağını şampuanınıza damlatarak da etkili ve pratik bir saç bakım rutini oluşturabilirsiniz.

Argan yağı saç çıkarır mı?

Argan yağı, düzenli kullanıldığında saç köklerini besler ve canlanmasını sağlar. Saç derisinde kepeklenme sorunlarının önüne geçer. E vitamini, saç sağlığı açısından oldukça önemlidir. Argan yağında da bol miktarda E vitamini yer alır. E vitamini saçları onarır ve derideki kan dolaşımını arttırır. Böylelikle yeni saç oluşumuna katkı sağlar. Ancak, yeni saçların çıkması ve saçların gürleşmesi için yeterli ve dengeli beslenmek son derece önemlidir. Bununla birlikte saçlarınızın hızlı bir şekilde uzamasını ve yeni saçlarınızın çıkmasını istiyorsanız aşırı ısıdan, kimyasal işlemlerden ve saç tellerinin zarar göreceği stillerden kaçınmalısınız.

Argan yağı saçın rengini açar mı?

Argan yağı özellikle kıvırcık, bukleli ve kuru saçlar için ideal olan doğal bir yağdır.  Eğer bu tip bir saç yapısına sahipseniz düzenli argan yağı uygulayarak saçlarınızdaki sorunları gözle görülür şekilde azaltabilirsiniz. Saç sağlığı bakımından bu kadar çok yararı olan argan yağının ne yazık ki saç rengini bariz bir şekilde açma gibi bir etkisi bulunmaz. Saç rengini açmak için farklı bitkisel yöntemlerden ya da yağlardan yararlanabilirsiniz.

Beslenme ve Diyet Dermatoloji
Oluşturma: 18.05.2025 15:38
Son Güncelleme: 18.05.2025 18:38
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Tümünü Görüntüle