SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesi nasıl geçer?



Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesi nasıl geçer?

Kıl dönmesi veya pilonidal sinüs, ciltte küçük bir delik veya 'tünel'dir. Genellikle kalçaların ayrıldığı (kuyruk sokumu) bölgede gelişir. Kıl dönmesinin bulunduğu bölgede iltihaplanma da meydana gelebilir. Pilonidal sinüsün kesin nedeni bilinmemekle birlikte, sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların deriyi delmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Kıl dönmesi genç yetişkin erkeklerde daha yaygındır ve sorun tekrarlama eğilimindedir. Uzun süre oturan kişilerde kıl dönmesi riski daha yüksektir.

Kıl dönmesi nedir?

Kıl dönmesi Pilonidal sinüs genellikle erkeklerde kuyruk sokumu bölgesindeki kılın kıvrılıp geriye doğru kıvrılması veya derinin içine doğru uzaması durumudur.  Bu bir enfeksiyona neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli şişlik (iltihaplanma) ve cilt enfeksiyonu nedeniyle de kıl dönmesi sorunu yaşanabilir. Kıl dönmesi olan çoğu kişi, enfeksiyon kapmadığı ve semptomlara neden olmadığı sürece bunu fark etmez. Enfeksiyon, kuyruk sokumunda ağrı ve şişmeye neden olur ve irin dolu bir cilt apsesi gelişebilir. Bazen irin dolu bir apse aniden gelişebilir, ağrıya ve şişmeye neden olabilir ve oturmayı zorlaştırabilir. Enfeksiyon devam ederse rahatsızlık veya ağrı gibi devam eden sorunlar yaşanabilir ayrıca irin veya kan sızabilir.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?

Kıl dönmesi, enfekte olmadığı sürece genellikle fark edilir semptomlara neden olmaz. Belirtiler şunlar olabilir:

Oturduğunuzda daha da kötüleşen ağrı.

Kuyruk sokumunda küçük bir çukur veya büyük şişkin bir alan. Bu genellikle pilonidal kisttir. Bölgenin kırmızı olduğunu ve hassasiyeti fark edebilirsiniz.

Apse, şiddetli ağrı, kötü kokulu akıntı.

Bulantı, ateş ve aşırı yorgunluk (bitkinlik).

Kıl dönmesi olduğunu nasıl anlarsın?

Kıl dönmesi olan çoğu kişi, enfeksiyon kapmadığı ve semptomlara neden olmadığı sürece bunu fark etmez. Enfeksiyon ağrıya ve şişmeye neden olur ve irin dolu bir apse gelişebilir. Apse, aşağıdaki belirtilere neden olan ağrılı bir irin birikmesidir:

Ağrı.

Cilt altında hassas bir yumru.

Cilt kızarıklığı.

Sinüslerden irin akması (İrin genellikle kötü kokar).

Sinüsten kan akması.

38C veya üzeri yüksek bir sıcaklık, ancak bu nadirdir.

Bu belirtiler hızla, genellikle birkaç gün içinde gelişebilir.

Kıl dönmesi nasıl geçer?

Enfeksiyon belirtisi yoksa kıl dönmesi (pilonidal sinüs) için tedaviye gerek yoktur. Kuyruk sokumu bölgesini düzenli olarak duş alarak veya banyo yaparak temiz tutmanız çok önemlidir. Enfekte olmuş pilonidal sinüs, ağrılı, şişmiş ise genellikle kesilmesi ve irinin boşaltılması gerekir. Ayrıca antibiyotiklere de ihtiyacınız olabilir. Çoğu durumda, ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olmak için parasetamol ve steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) gibi ağrı kesiciler önerilecektir.

Cerrahi genellikle apsenin nedenini tedavi etmenin ve enfekte olmuş tüm dokuyu çıkarmanın tek yoludur. Buna eksizyon da denir.

Kıl dönmesi çekilmezse ne olur?

Kıl dönmesi, küçük bir sivilce türü yapı ile başlar ve daha sonra büyük bir kiste dönüşür. Kist genellikle zararlı bakteri üremesi nedeniyle enfekte olur ve ayrıca kir, ölü hücreler ve kıl folikülleri içerir.  Tedavi edilmeyen pilonidal sinüs ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tedavi edilmeyen pilonidal sinüsün yol açabileceği sorunlar şunlardır:

Apse oluşumu

Uzun süreli pilonidal sinüs nedeniyle bir apse oluştuğunda, etkilenen bölgede yoğun ağrı ve şişmeye neden olur. Kistten kanla birlikte cerahatli akıntı sık sık sızar. Pilonidal kistten gelen akınt kötü kokuya sahiptir. Bu nedenle, kıl dönmesinden muzdarip olan kişi, günlük yaşamda olumsuz etkiler yaşayabilir.

Etkilenen bölgenin iltihabı ve şişmesi

İltihaplanma durumu daha da kötüleştirebilir. Kıl dönmesinde iltihap batma ağrısı ve sızıya neden olur ve kurtulmak için acil tedavi gerekir.

Birden fazla kist geliştirme riski

Pilonidal sinüsün kronik iltihabı durumunda, kişide birden fazla kist geliştirme riski daha yüksektir. Birden fazla enfekte kist olması dayanılmaz şişlik ve ağrıya neden olabilir.

Kanser riskinin artması

Bir kişi kıl dönmesini tedavi ettirmezse veya tekrarlayan kıl dönmesi sorunlarıyla karşı karşıya kalırsa, cilt kanseri riski artar. Kıl dönmesinin neden olduğu bu tür cilt kanserine skuamöz hücreli karsinom denir. Skuamöz hücreli karsinom, kıl dönmesinin nadir ve şiddetli vakalarında görülür. Ancak, meydana gelirse, hem kanserin hem de pilonidal sinüsün uygun şekilde tedavi edilmesi zorunludur.

Kıl dönmesine bağlı fistülün komplikasyonu

Kıl dönmesi uzun süre tedavi edilmezse ortaya çıkabilecek bir diğer nadir komplikasyondur. Sadece pilonidal sinüs anal kanala ulaşacak kadar yayıldığında oluşur; böylece fistüle neden olur.

Kıl dönmesi ilk nasıl başlar?

Çoğu durumda, kıl dönmesi cildin yüzeyinde küçük, çukur benzeri bir çöküntü şeklinde başlar. Bu iltihaplı durum enfekte olmadıkça fark edilebilir semptomlara neden olmaz. Ancak, özellikle oturma ile birlikte kalçada artan ağrı, bölgenin çevresinde kızarıklık, oluşan kist ya da apsede irin ya da kanama kıl dönmesinde ilk ve yaygın belirtilerdir.

Genel Cerrahi
Oluşturma: 09.03.2025 20:04
Son Güncelleme: 09.03.2025 20:06
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Kuru keçiboynuzu nasıl tüketilir? Sahurda en çok ne tok tutar? Uzun süreli tok tutan yiyecekler nelerdir? Maydanoz kürü neye iyi gelir? Maydanoz kürünün faydaları ve zararları nelerdir? Şekeri en çok yükselten besinler! Şekeri yüksek olanlar ne yememeli? Tümünü Görüntüle