SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Saç dökülmesine ne iyi gelir? Aşırı saç dökülmesi neden olur?



Saç dökülmesine ne iyi gelir? Aşırı saç dökülmesi neden olur?

Saç dökülmesi herkeste görülebilen normal bir durumdur. Günde ortalama 100 tel saç dökülebilir. Saç dökülmesindeki artış stres kaynaklı olabileceği gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. 

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Genetik yatkınlık.

Saçı çok sıkı toplama.

Saçı kimsayal işlemlere ya da yüksek ısıya maruz bırakma.

Hormonal değişiklikler (Hamilelik, menapoz dönemi vb).

Demir eksikliği.

Stres.

Tiroid hastalığı (Haşimato).

Kematerapi ya da bazı ilaçların (artrit, depresyon, gut ilaçları vb) yan etkisi olarak saç dökülmesi görülebilir.

Alopesi Areata (Saç kıran).

Seboreik dermatit.

Çok aşırı saç dökülmesi neden olur?

Aşırı saç dökülmesi gebelik ya da doğum sonrası görülebileceği gibi haşimato gibi tiroit hastalıklarından da kaynaklanabilir. Ayrıca kemoterapi de saçların aşırı dökülmesine sebep olabilir. 

Bölgesel saç dökülmesi neden olur?

Saç dökülmesi, nedenine bağlı olarak birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bölgesel saç dökülmesinin nedeni stres ya da saçkıran olabilir. Saç kıran vücudun bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırmasıyla gelişen ve saç dökülmesine neden olan bir hastalıktır. Saç dökülmesinin nedeninin araştırılması için doktora görünmek önemlidir. 

Saç dökülmesi hangi hastalığın belirtisidir?

Saç dökülmesi birçok hastalığın belirtisi de olabilir, normal de olabilir. 

Başlıca saç dökülmesine sebep olan hastalıklar şöyle sıralanabilir;

Haşimato,

Diyabet,

Lupus,

Demir eksikliği

Yumurtalık tümörü,

Frengi,

Hormonal rahatsızlıklar,

Romatizmal hastalıklar,

Mantar enfeksiyonu,

Seboreik dermatit.

Saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?

Tedavi için ilk adım saç dökülmesine sebep olan etkeni tespit etmek olmalıdır. İlaç ya da kemoterapi kaynaklı dökülmeler tedavi süresi tamamlandığında geçecektir. 

Minoksidil içeren ürünler

Saç dökülmesi tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar minoksidil içeriklidir. 

Kortikosteroidler

Lupus, haşimato gibi otoimmün hastalıklardan kaynaklı saç dökülmelerinde kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir. Bağışıklık sistemi baskılayıcıları, bir otoimmün hastalığın etkilerine karşı koyarak saçın uzamasına izin verebilir. Steroidler, topikal solüsyonlar veya enjeksiyonlar olarak mevcuttur.

Antifungal ilaçlar

Saç dökülmesinin sebebi mantar gibi deri hastalıkları ile alakalıysa tedavi için bir antifungal ilaçlar reçete edilebilir. Mantarın tamamen ortadan kaldırılması için tedavi genellikle birkaç ay sürer. Semptomların ortaya çıkmasından hemen sonra başlanan tedavi sayesinde saç büyümesi görülebilir.

Saç ekimi

Aşırı saç dökülmesinde en yaygın etkilenen kısım, çoğunlukla başın üstüdür. Saç ekimi ameliyatı, kalan saçları içeren donör bölgelerden tek tek saç köklerinin veya foliküler ünitelerin toplanmasını ve ardından bunların başın saçsız bölgesine nakledilmesini içerir. Verici alanlar başın yanları ve arkasıdır. Burada bulunan saçlar işleme karşı son derece dirençlidir. Kafa derisine yerleştirildikten sonra, foliküler üniteler birkaç ay sonra yeni yerlerinde büyür ve doğru şekilde yapılırsa doğal saç çizgisi tamamen restore edilebilir. Minimal invaziv bir operasyon olan saç ekimi, çoğunlukla kafa derisinde iz bırakmaz.

Hangi vitamin eksikliği saç dökülmesi yapar?

B12, D vitamini, folat, biyotin, demir, çinko gibi temel vitamin eksiklikleri saç dökülmesine sebep olabilmektedir.
 

Saç dökülmesine ne iyi gelir?

Esansiyel yağlar (Biberiye ve Hindistan cevizi yağı)

Hindistan cevizi yağı, biberiye yağı, zeytinyağı, kabak çekirdeği yağı saç dökülmesine karşı etkili yağlar arasındadır. Biberiye yağı, saçların yeniden uzamasını teşvik ederken cilt iltihabına karşı da etkilidir. Hindistan cevizi yağı ise kepeği gidermek, kuru ve hasarlı saçlara parlaklık kazandırmak, kabarıklığı yatıştırmak ve saçı şekillendirme hasarına karşı korumak için kullanılabilir. 

Vitamin ve minareller

A,B,C,D,E vitaminlerinin yanı sıra selenyum ve çinko desteği de sağlıklı saçlar için önemlidir.

Kan dolaşımı

Sağlıklı saç büyümesi için kafa derinizde sürekli bir kan akışı olmalıdır. Kafa derisi hastalıklarından korunmak iyi bir başlangıç olabilir.

Kadınlarda saç dökülmesine ne iyi gelir?

Kadınlarda saç dökülmesi ilaç tedavisinin yanı sıra hormon tedavisi de gerektirebilir. Saç ekimi kadınlar için de iyi bir seçenektir. Düzenli ve sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı da kadınlarda saç dökülmesini engellemenin yolları arasındadır. Saçları çok sıkı toplamamak, saçı ısı ve kimyasal işlemlerden korumak da saç dökülmesini durdurabilir. 

Saç dökülmesine iyi gelen besinler nelerdir?

Avokado

Avokado, folat, magnezyum ve E ve C vitaminleri gibi saç sağlığını destekleyen besinler içerir.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Ispanak, karalahana ve roka gibi koyu yapraklı yeşillikler, B vitaminleri ve C vitamini gibi saç sağlığı için önemli olan besinleri içerir. 

Yoğurt

Selenyum ve B12 açısından zengin bir besin olan yoğurt özellikle b12 eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesine karşı etkilidir.

Kabak çekirdeği

Magnezyum içeriği sayesinde strese karşı da etkili olan kabak çekirdeği saç dökülmesinin önlenmesinde de yardımcıdır.

Mercimek

Mercimek protein açısından zengin bir gıda olduğu için saçlar için de oldukça faydalıdır.

Soğan suyu

Saçlarda kopmaya bağlı dökülmesinin önüne geçmek için soğan suyu etkilidir. Saçın kalınlığını arttırarak büyümesini destekler.

Sarımsak

Sarımsak güçlü ve sağlıklı saçlar için çok önemli olan çinko ve selenyum gibi mineraller içerir. Ayrıca kepek ve kaşıntı gibi kafa derisi enfeksiyonlarına karşı da etkilidir.

 

Dermatoloji
Oluşturma: 09.12.2024 09:35
Son Güncelleme: 26.02.2025 09:29
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle