SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi en hızlı nasıl güçlenir?



Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir? Bağışıklık sistemi en hızlı nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara karşı savunurken vücudun kendi hücrelerini koruyan karmaşık bir organ, hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi, yendiği her mikrobun (germ) kaydını tutar, böylece mikrop tekrar vücuda girerse onu tanıyabilir ve yok edebilir. Bağışıklık sisteminiz soğuk algınlığı ve grip virüslerinden kanser gibi ciddi rahatsızlıklara kadar her şeyle savaşır. Sağlıklı bir yaşam tarzı, bağışıklığınızı güçlendirmenin en etkin yollarından biridir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenme de çok önemlidir. Turunçgiller, ıspanak, kırmızı biber ve zencefil gibi vitamin ve mineral açısından zengin çeşitli besleyici gıdaları düzenli olarak tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir?

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin ve hastalıklarla savaşmanın birçok yolu vardır. Bunlar arasında sağlıklı ve bağışıklık sistemine faydalı yiyecekler tüketmek bunlardan biridir.  Bol miktarda meyve ve sebze, yağsız protein, tam tahıllar ve yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri bağışıklığı güçlendirmek için ideal besinler arasında sayılabilir.

 İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler:

Turunçgiller

İnsanların çoğu soğuk algınlığına yakalandıktan sonra C vitaminine yönelir. Bunun nedeni bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmasıdır. C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmada anahtar rol oynayan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırdığı düşünülmektedir. Turunçgil meyvelerinin pek çoğu C vitamini açısından zengindir. Popüler olan turunçgiller; greyfurt, portakal, mandalina ve limondur.

Kırmızı dolmalık (kapya) biberler

Kırmızı dolmalık ya da halk arasında kapya olarak bilinen biberler, portakalından neredeyse 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Ayrıca zengin bir beta-karoten kaynağıdırlar. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, C vitamini sağlıklı bir cilde sahip olmanıza, ayrıca vücudunuzun A vitaminine dönüştürdüğü beta-karoten, gözlerinizin ve cildinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Brokoli

Brokoli vitamin ve mineral bakımından zengin bir kaynaktır. A, C ve E vitaminleri, lif ve diğer birçok antioksidanla dolu olan brokoli, tüketebileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir. Ancak içerdiği bu zengin kaynaklardan maksimum fayda sağlamak için az pişirilmesi önemlidir. Buharda pişirmek araştırmalara göre sahip olduğu vitaminleri korumanın en iyi yöntem olduğunu kanıtlamıştır.

Sarımsak

Sarımsak, yiyeceklere lezzet katar ve çok uzun yılardır geleneksel tıpta ve günümüz tıbbında kullanılmaktadır. İlk medeniyetler, enfeksiyonlarla savaşmada değerini fark ettiler. Sarımsak ayrıca atardamarların sertleşmesini yavaşlatabilir ve yüksek tansiyonu tedavi edebilir. Sarımsağın bağışıklık güçlendirici özellikleri, allisin gibi kükürt içeren bileşiklerin yoğun konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır.

Zencefil

Zencefil, hasta olduktan sonra birçok kişinin başvurduğu bir diğer bileşendir. Zencefil iltihabı azaltmaya, boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmaya, mide bulantısına, ayrıca kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olurken, kolesterol düşürücü özelliklere de sahip olabilir.

Ispanak

Ispanak, sadece C vitamini açısından zengin olduğu için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizin enfeksiyonla savaşma yeteneğini artırabilecek çok sayıda antioksidan ve beta-karoten ile doludur. Brokoliye benzer şekilde, ıspanak da mümkün olduğunca az pişirildiğinde besin değerlerini korur ve bu sayede en sağlıklıdır.

Yoğurt

Yoğurt bağışıklık sistemini güçlenmesinde faydalıdır ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Yoğurt ayrıca harika bir D vitamini kaynağı olabilir, bu nedenle sade ve mümkünse evde yapılan yoğurtları tercih edin. 

Badem

Soğuk algınlığını önleme ve onunla savaşma söz konusu olduğunda, E vitamini C vitaminin gerisinde kalır. Bu güçlü antioksidan sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. E vitamini yağda çözünen bir vitamindir, yani düzgün bir şekilde emilmesi için yağın varlığına ihtiyaç duyar. Badem gibi kuruyemişler vitaminle doludur ve ayrıca sağlıklı yağlara sahiptir. Yetişkinlerin her gün yalnızca yaklaşık 15 mg E vitaminine ihtiyacı vardır. Yaklaşık yarım fincan badem, önerilen günlük miktarın hemen hemen %100'ünü karşılar.

Ayçiçeği çekirdeği

Ayçiçeğinin çekirdekleri fosfor, magnezyum ve B6 ve E vitaminleri de dâhil olmak üzere besin açısından zengindir. E vitamini bağışıklık sistemi işlevini düzenlemede ve sürdürmede önemlidir. Yüksek miktarda E vitamini içeren diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yapraklı yeşillikler bulunur. Ayçiçeği çekirdekleri ayrıca selenyum açısından da zengindir. 

Zerdeçal

Parlak sarı, acı bir baharat olan zerdeçal yıllardır hem osteoartrit hem de romatoid artrit tedavisinde anti-inflamatuar olarak kullanılmıştır. Araştırmalar, zerdeçala kendine özgü rengini veren yüksek konsantrasyonlardaki kurkuminin egzersiz kaynaklı kas hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kurkumin, antimikrobiyal özelliklere sahip bir bağışıklık güçlendirici olarak kabul görmektedir.

Yeşil çay

Hem yeşil hem de siyah çaylar, bir tür antioksidan olan flavonoidlerle doludur. Yeşil çayın gerçekten öne çıktığı yer, bir diğer güçlü antioksidan olan epigallocatechin gallate (EGCG) seviyeleridir. Araştırmalar, EGCG'nin bağışıklık sistemini destekleyen antiviral özelliklere sahip olabileceğini öne sürmüştür. Siyah çayın geçtiği fermantasyon süreci, EGCG'nin çoğunu yok eder. Öte yandan, yeşil çay buharlaştırılır ve fermente edilmez, bu nedenle EGCG korunur.

Papaya

Küçük bir papaya, günlük önerilen C vitamini miktarının %100'ünü içerir. Papayalar ayrıca anti-inflamatuar etkileri olan papain adı verilen bir sindirim enzimine sahiptir. Papayalar, genel sağlık için gerekli olan makul miktarda potasyum, magnezyum ve folat içerir.

Kivi

Papaya gibi kivi de folat, potasyum, K vitamini ve C vitamini gibi temel besinler açısından zengindir. C vitamini enfeksiyonla savaşmak için beyaz kan hücrelerini güçlendirirken, kivinin diğer besinleri vücudun geri kalanının düzgün çalışmasını sağlar.

Kümes hayvanları

Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları B6 vitamini açısından zengindir. Yaklaşık 100 gr hindi veya tavuk eti, günlük önerilen B6 miktarının neredeyse üçte birini içerir. B6 vitamini, vücutta gerçekleşen birçok kimyasal reaksiyonda önemli bir rol oynar. Ayrıca yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için de hayati önem taşır. Tavuğun haşlanmasıyla elde edilen tavuk suyu, kondroitin ve bağırsakların sağlıklı kalmasına faydalı olan yararlı diğer besinleri içerir.

Kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri, bağışıklık sistemini güçlendirmede tercih edilen besinler arasında çoğunlukla yer almasa da bazı kabuklu deniz ürünleri türleri bağışıklık fonksiyonunu destekleyen bir besin olan çinko sağlar. Çinko açısından zengin kabuklu deniz ürünleri; istiridye, yengeç, ıstakoz ve midye sayılabilir. Ancak beslenmenizde günlük önerilen çinko miktarından fazlasını tüketmemeniz çok önemlidir. Yetişkin erkekler için 11 mg, kadın için 8 mg çinko alımı normaldir. Çok fazla çinko alımının bağışıklık sistemi fonksiyonunu engelleyebileceği unutulmamalıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler nelerdir?

Belirli vitaminler açısından zengin besleyici yiyecekler yemek, bağışıklık sisteminizin hastalıklarla savaşmasına yardımcı olabilir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudunuzu güçlendirir. Ayrıca, enerjinizi artırmaya yardımcı olabilir.  A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, selenyum ve çinko dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerin yeterli miktarda tüketilmesi, uygun bağışıklık fonksiyonu için önemlidir ve bu vitaminlerin eksiklikleri bağışıklığı zayıflatabilir ve enfeksiyonlara karşı savunmayı zayıflatabilir.

Bağışıklık sistemi en hızlı nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemi, vücudun kendisini enfeksiyon ve hastalıklardan, özellikle de kronik hastalıklardan koruma yoludur.

İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye fayda sağlayan bazı ipuçları:

  • İyi ve sağlıklı beslenin.
  • Fiziksel olarak aktif olun.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun.
  • Stres seviyelerini düşürmeye çalışın.
  • Yeterince uyuyun.
  • Sigarayı bırakın.
  • Alkol kullanımını sınırlayın ya da bırakın.

Bağışıklık güçlendirmek için evde ne yapılır?

Güçlü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturmanın ve sürdürmenin bilimsel olarak desteklenen yoları şunlardır:

  • Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Yeterli miktarda su için.
  • Bol bol uyuyun.
  • Stresi en aza indirin.
Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 06.04.2025 16:08
Son Güncelleme: 06.04.2025 16:09
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Baş dönmesi neyin belirtisi olabilir? Baş dönmesi için ne yapılmalı? Maydanoz kürü nelere iyi gelir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? Düzenli yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoga nedir ne işe yarar? Fındığın faydaları nelerdir? Fındık hangi organlara iyi gelir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı nereye vurur? Göze iyi gelen besinler nelerdir? Gözün daha iyi görmesi için ne yemeli? Kırmızılahananın faydaları nelerdir? Sirkeli lahana neye fayda eder? Kolun uyuşması neyin belirtisidir? Kol uyuşması ne zaman tehlikeli? Anti HBs yüksekliği ne anlama gelir? Anti HBs değeri kaç olmalı? Steroid nedir? Steroid ne işe yarar? Laktoz intoleransı testi nedir? Laktoz hassasiyeti belirtileri nelerdir? K2 vitamini nelerde var? K2 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Otizm nedir? Otizm teşhisi nasıl konur? Antiviral ilaç nelerdir? Antiviral ilaç reçetesiz satılır mı? Kan kusmak neye işaret eder? Ağızdan gelen kan tehlikeli midir? Tahin neye iyi gelir? Aç karnına tahin yemenin faydaları nelerdir? Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesinin tadı nasıl? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Tümünü Görüntüle