SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır?



Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır?

Bamya tohumları, bamya bitkisinin kurutulmuş tohumlarıdır ve birçok sağlık faydasına sahip doğal bir besindir. Bamya tohumları, yaşlanmaya karşı koyabilen, hafızayı geliştirebilen ve Alzheimer hastalığını önleyebilen vitaminler, mineraller ve lesitin gibi besinler açısından zengindir. Bamya tohumları ayrıca fenolik bileşikler ve kateşinler ve kuersetin gibi flavonoid türevleri de dahil olmak üzere çeşitli antioksidan bileşikler içerir. Bu bileşiklerin kanser riskini düşürmeye yardımcı olabileceği bazı bilim insanları tarafından öne sürülmektedir.

Bamya tohumu nelere iyi gelir?

Bamya bitkisinden (Abelmoschus esculentus) elde edilen bamya tohumları, çeşitli sağlık yararları ve besinsel avantajlar sunar:

Bamya tohumları, kan damarlarındaki düşük yoğunluklu lipoproteinleri temizleyebilen, kan damarlarını yumuşatabilen, kan dolaşımını artırabilen, damar sertliğini önleyebilen, kalp-damar ve serebrovasküler hastalıkları önleyebilen doymamış yağ asitleri içerir.

Bamya tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı savaşmasına yardımcıdır.

Bamya tohumları, boğaz şişkinliğini ve ağrısını tedavi etmek için kullanılabilir.

Bamya tohumları mideyi besler ve korur, gastrit ve oniki parmak bağırsağı ülserini önler.

Bamya tohumlarındaki yüksek lifl, bağırsak hareketleri destekler, kabızlık dahil olmak üzere sindirim problemlerini önlenmeye yardımcı olur.

Kalorisi düşük ve lif oranı yüksek olduğu için kilo vermeye yardımcı olur.

Antioksidanlar açısından zengin olan tohumlar, vücuttaki serbest radikallere karşı hücreleri savunarak kanseri önleyebilir.

İçeriğindeki yüksek kalsiyum nedeniyle kıkırdakları güçlendirir ve eklem ağrılarını hafifletir.  Ayrıca, eklemlerde bulunan iltihaplanmayı azaltabilir.

Bamya tohumları, karaciğeri koruyarak iyi bir şekilde çalışmasında etkili olurken, özellikle nikotin kaynaklı hasarların neden olduğu karaciğer hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Bamya tohumu, içeriğindeki A vitamini ve beta-karoten sayesinde göz hastalıklarını önleyerek retinayı korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Bamya tohumunun faydaları nelerdir?

Magnezyum, A, B6, C, K vitaminleri, folat, demir, kalsiyum gibi vitaminleri ve mineralleri açısından zengin olan bamya tohumlarının sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır:

Bamya tohumları protein, lif, vitaminler (C vitamini ve K vitamini gibi) ve mineraller (magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi) dahil olmak üzere temel besin maddeleri açısından zengindir.

Vücuttaki oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir, bu da potansiyel olarak iltihabı azaltır ve kronik hastalık riskini düşürür.

Bamya tohumlarındaki lif içeriği sindirime yardımcı olur, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar ve kabızlığı önler.

Yüksek lif içeriği tokluk hissini artırmaya yardımcı olabilir, genel kalori alımını azaltarak kilo yönetimini kolaylaştırır.

Bazı araştırmalar bamya tohumlarının kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini ve bu nedenle diyabetli bireyler için faydalı olabileceğini öne sürmektedir.

Bamya tohumlarındaki sağlıklı yağlar, lif ve antioksidanların varlığı, kolesterol seviyelerini iyileştirerek ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltarak kalp sağlığına katkıda bulunabilir.

Bamya tohumlarındaki besinler sağlıklı bir cilde sahip olmayı destekleyebilir ve iltihap giderici özellikleri sayesinde cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar bamya tohumlarındaki bileşiklerin kanser önleyici etkilere sahip olabileceğini göstermektedir.

Bamya tohumu nasıl kullanılır?

Bamya tohumları tane veya toz olarak tüketilebilir. Genellikle kür şeklinde belli bir süre tüketilir. Bamya tohumunu tane olarak tüketmek isteyenler günde 9-10 adet bamya tohumunu direkt ya da suyla yutabilirler. Bamya tohumlarını toz şeklinde tüketmek isteyenler ise bal ve zeytinyağı ile harmanlayarak macun halinde tüketebilirler. Ayrıca, toz haline getirdiğiniz bamya tohumlarını üstüne sıcak su ekleyip, demleyerek içebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt vb. ürünlerle birlikte de yiyebilir, besin değerini artırmak için ekmek ve hamur işlerinde kullanılabilirsiniz.

Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır?

Bamya tohumları zengin kalsiyum, magnezyum gibi içeriği sayesinde kemikler için faydalıdır. Bamya tohumlarını yemeklere eklemeden çiğ veya kuru şekilde tüketebileceğiniz gibi, ilerseniz çorba, makarna, salata ve ekmeklerinizle birlikte de tüketebilirsiniz. Bamya tohumu yutmak özellikle diz ağrılarını hafiflettiği düşünülerek insanlar arasında yaygındır. Her gün 9-10 kadar bamya tohumunu yutabilir veya suda bekletip içebilirler. Ancak bamya tohumu kürü gibi alternatif tedaviler bilimsellikten uzaktır ve doktorun uyguladığı tedavinin yerine geçmeyeceğini bilmek çok önemlidir.

Bamya tohumu kolajen içerir mi?

Bitki bazlı besinler kolajen içermez. Ancak baklagiller, tam tahıllar ve fermente soya gibi besinler vücutta kolajen üretimini artırabilecek amino asitler içerir. Bamya tohumları da doğal olarak kolajen içermez, ancak vücutta kolajen üretimini destekleyebilecek bazı besin öğeleri içerir.

 

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 12.03.2025 09:48
Son Güncelleme: 12.03.2025 09:50
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Kereviz Nedir? Kereviz Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Zararları Var Mı? Yulaf Ezmesi Faydaları Nelerdir? Kilo Aldırır Mı? Zayıflatır Mı? Limon Otu Nedir? Limon Otu Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Rokanın Faydaları Nelerdir? Rokayı Kimler Yememeli? Semizotu Faydaları Nelerdir? Portakalın Faydaları Nelerdir? Strese bağlı tansiyon nasıl düşürülür? Psikolojik tansiyon belirtileri nelerdir? Zencefil çayı neye iyi gelir? Toz ve taze zencefilli çay nasıl yapılır? Ebegümeci hangi hastalıklara iyi gelir Ebegümecinin faydaları ve zararları nelerdir? Oruç tutarken vücutta neler olur? Oruç vücudu temizler mi? Glikolik asitin cilde faydaları nelerdir? Glikolik asit nelerde var? Göz çizdirme nedir? Göz çizdirmenin riskleri nelerdir? Beyne iyi gelen besinler nelerdir? Beyni en çok ne güçlendirir? Majör depresif bozukluk nasıl geçer? Majör depresyon ilerlerse ne olur? Biberiye yağı nasıl kullanılır? Saç için biberiye yağı nasıl kullanılır? Karbonmonoksit zehirlenmesi nasıl olur? Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoanın faydaları nelerdir? Misvak ne işe yarar? Misvak kullanmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmanın faydaları nelerdir? Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir? Muzun faydaları nelerdir? Her gün muz yersem ne olur? Ramazan ayında hangi yiyecekler yenir? İftarda nasıl beslenmeliyiz? Rentek manevrası nedir? Rentek manevrası nasıl uygulanır? 5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir? 5 haftalık gebelikte neler hissedilir? Oruç tutarken nasıl kilo verilir? Ramazanda en hızlı nasıl kilo verilir? Bamya tohumu nelere iyi gelir? Bamya tohumu diz için nasıl kullanılır? BT ne demek? BT ne için çekilir? Biotin eksikliği belirtileri nelerdir? Biotin nedir, ne işe yarar? Bronşektazi belirtileri nelerdir? Bronşektazi geçer mi? ESWT ne işe yarar? ESWT tedavisi… Tümünü Görüntüle