SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Cennet hurması faydaları nelerdir? Cennet hurmasını nasıl tüketmeliyiz?



Cennet hurması faydaları nelerdir? Cennet hurmasını nasıl tüketmeliyiz?

Hurmalar kış mevsiminin habercisidir. Ebenaceae familyasından Diospyros cinsine ait yenilebilir bir meyvedir. Ekim ve Kasım aylarında ortaya çıkan Cennet hurması (Diospyros kaki), halk arasında Trabzon hurması, cennet elması, Japon hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması olarak da bilinir. Doğu Asya kökenli bir meyve türü olan cennet hurması, en yaygın olarak, Çin ve Kuzeydoğu Hindistan'da yetiştirilir. Özellikle Çin'de iki binden fazla çeşidi bulunmaktadır. Hurma genellikle tatlı ve aromatik bir tada sahiptir ve türüne bağlı olarak rengi sarıdan koyu kırmızı-turuncuya kadar değişir.

Cennet hurmasını nasıl tüketmeliyiz?

Olgunlaştığında oldukça tatlı bir tada sahip cennet hurması, tatlılarda ve fırınlanmış pek çok üründe kullanılır. Olgunlaşan hurmalar, sapları çıkarıldıktan sonra etli kısmı bir kaşıkla oyularak çiğ olarak kabuğuyla birlikte yenebilir.  Cennet hurmasını dilimleyip her bir dilimi kabuklarını soyup etli kısmını yiyebilirsiniz. Hurmayı sabah erken saatlerde aç karnına tüketmek mide bulantısı ve jkusma gibi semptomlara neden olabilir. Bu yüzden günün ilerleyen saatlerinde yemek daha faydalı olabilir. Ayrıca gece yatmadan öncesi cennet meyvesi yemek kan şekeri değerlerini artırabilir. Bu artan enerji artışı kalitesiz bir uykuya sebep olabilir.

Cennet hurmasının faydaları nelerdir?

Cennet hurması özellikle A vitamini ve karbonhidratlar bakımından zengindir. 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin (20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri); 0,7 gram protein ve 0,4 gram yağ içermektedir. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olup özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva etmektedir.

Bir hurma günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık %55'ini karşılar. Sağlıklı bağışıklık desteği, iltihapla mücadele, göz ve cilt sağlığı ve vücuttaki kötü huylu hücrelerin kontrolü gibi faydalar sağlar. Ayrıca hurma C vitamini, flavonoidler, fitonutrientler, antioksidanlar, beta-karoten, likopen, lutein ve ağız ve akciğer kanserlerine karşı koruduğu söylenen manganez kaynağıdır.

Cennet hurmasının sağlık açısından birçok faydası vardır. Şöyle sıralanabilir;

Kalp sağlığı

Hurma, atardamarların temiz kalmasına ve kalp hastalığı riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ateroskleroz, atardamarların sertleşmesi ve daralması anlamına gelir ve bir çalışma, hurmaların diyet lifi, antioksidanlar ve mineraller açısından zengin olduğunu bulmuştur. Hurmanın bir bileşeni olan tanen açısından zengin lif, yüksek kolesterolün tedavisinde özellikle etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca hurmadaki potasyum kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.

Göz sağlığı

Cennet hurması, gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Tek bir cennet hurması, görme için önemli olan ve tavsiye edilen günlük A vitamininin yarısından fazlasına sahiptir. Ayrıca, hurmanın kabuğu, göz hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinen lutein açısından da zengindir.

Sindirim sağlığı

Hurmadaki lif içeriği, düzenli bağırsak hareketlerini destekleyerek sindirime yardımcı olabilir ve bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

Kilo yönetimi

Kalorisi düşük ve lif oranı yüksek olan hurma, tokluk hissi yaratarak kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

Diyabet önleme ve komplikasyon riskinin azaltılması

Hurma kabuğu, antidiyabetik ve antioksidan özellikleri kanıtlanmış flavonoidler içerir. Bunlar, protein veya yağın kanda şekerle birleşmesiyle oluşan zararlı bileşikler olan AGE'lerin (Akut gastroenterit (AGE), mide ve bağırsakların iltihabı olarak tanımlanır) oluşumuna karşı koruma sağlar. AGE'lerin hem diyabetin başlangıcıyla hem de hastalıktan kaynaklanan uzun vadeli sağlık komplikasyonlarıyla ilişkileri olduğu belirtilmiştir.

Kanser ve felç riskini azaltan antioksidanlara sahiptir

Cennet hurması, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan A ve C vitaminlerinin yanı sıra manganezin de iyi bir kaynağıdır. Ayrıca kanser ve felç dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorunu riskini azaltmaya yardımcı olan diğer antioksidanlara da sahiptirler.

Cennet hurması günde kaç tane yenmeli?

Günde bir adet cennet hurması tüketerek, günlük A vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılayabilirsiniz. Hurmalar da diğer tüm meyvelerde olduğu gibi yüksek şeker oranına sahiptir. Beslenmenizde cennet hurmasını tüketirken aşırıya kaçmamanız önemlidir.

Cennet hurmasının zararları nelerdir?

Şeker oranı yüksektir

Cennet hurması, doğal şeker açısından nispeten yüksek olabilir ve bu durum diyabet hastaları veya şeker alımını takip eden kişiler için uygun olmayabilir.

Tanen potansiyeli

Cennet hurması olgunlaşmadan ve aşırı miktarlarda tüketildiğinde mide rahatsızlığı veya kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilen yüksek düzeyde tanen içerir.

Alerjik reaksiyonlar

Bazı kişilerde hurmaya karşı alerji olabilir ve kaşıntı, şişme veya mide-bağırsak rahatsızlığı gibi belirtiler görülebilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 05.02.2025 10:16
Son Güncelleme: 26.02.2025 11:36
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl yenilir? Siyah çayın faydaları nelerdir? Çayın zararları nelerdir? Su orucu nasıl yapılır? Su orucu kilo verdirir mi? Çarkıfelek meyvesi nasıl yenir? Çarkıfelek ve Passiflora aynı mı? Tahtakurusu ısırığı belirtileri nelerdir? Tahtakurusu ısırığına ne iyi gelir? Öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Öksürüğe karşı en etkili doğal çözümler… Huzursuz bacak sendromu: Nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik neye iyi gelir? Beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirke nerelerde kullanılır? Anti TPO nedir? Anti TPO yüksekliği nasıl düşürülür? Akciğer kanseri neden olur? Akciğer kanseri: Belirtileri ve tedavisi Detoks suyu ne işe yarar? En etkili detoks suyu nasıl yapılır? Vücutta morarma neden olur? Morarma nasıl geçer? Cinsiyet ne zaman belli olur? Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur? Kolajen nedir? Kolejen ne işe yarar? Kolajenin faydaları nelerdir? Pul biber nelere iyi gelir? Pul biberin faydaları nelerdir? Gebelikte ay ay beslenme tablosu: Hamileler neler yemeli? İlikli kemik suyu neye iyi gelir? Kemik iliği suyunun faydaları nelerdir? Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik ne zaman netleşir? Hafta hafta gebelik belirtileri... Kan portakalı neye iyi gelir? Kan portakalının faydaları nelerdir? Üfürüm nedir? Kalpte üfürüm nasıl teşhis ve tedavi edilir? Antikor nedir, ne işe yarar? Vücutta antikor varsa ne olur? Anksiyete nedir? Anksiyete belirtileri nelerdir? Anksiyete nasıl tedavi edilir? Kimyon neye iyi gelir? Toz kimyonun faydaları nelerdir? Teff tohumu nedir? Teff tohumu ne işe yarar, faydaları nelerdir? Magnezyum glisinat ne işe yarar? Magnezyum glisinatın faydaları nelerdir? Boy uzatan yiyecekler nelerdir? Boyu en çok ne uzatır? Hindistan cevizinin faydaları nelerdir? Hindistan cevizi nasıl tüketilmeli? Dilde beyazlık neden olur? Dilin beyaz olması hangi hastalık belirtisi olabilir? Saç yağlanması nasıl geçer? Yağlı saç neyin belirtisi olabilir? Tümünü Görüntüle