SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Donuk omuz nedir? Donuk omuz belirtileri nelerdir?



Donuk omuz nedir? Donuk omuz belirtileri nelerdir?

Donuk omuz, omzunuzun aylarca, bazen yıllarca ağrılı ve sert olması anlamına gelir. Donuk omuzun nedeni tam olarak belli değildir. Süreç, omuz eklemini çevreleyen kapsülün kalınlaşması ve kasılmasını içerir. Donuk omuz, bir omuz yaralandıktan veya bir süre hareketsiz kaldıktan sonra gelişebilir. En sık 40 ila 60 yaş arasındaki insanları etkiler ve erkeklerden daha sık kadınlarda görülür.

Donuk omuz nedir?

Donuk omuz, tıp dilindeki adıyla adheziv kapsülit, omzunuzda ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. Bu ağrı genellikle kolunuzu hareket ettirmenizi engeller ve ilgili hareket eksikliği sertliğe ve hatta hareket kabiliyetinizin kaybına yol açabilir. Donuk omuz genellikle iltihaplanmadan kaynaklanır. Omuz ekleminin kapsülü, omuz kemiklerini birbirine tutan bağlara sahiptir. Kapsül iltihaplandığında, omuz kemikleri eklemde serbestçe hareket edemez. Belirti ve semptomlar genellikle yavaş başlar, sonra kötüleşir. Semptomlar genellikle 1 ila 3 yıl içinde düzelir. Donuk omuzun çoğu zaman bir nedeni yoktur, ancak risk faktörleri şunlardır:

Diyabet.

Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm).

Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidizm).

Menopoz gibi hormonlarınızdaki değişiklikler.

Kol kırığı.

Omuz yaralanması.

Omuz ameliyatı.

Açık kalp ameliyatı.

Boyun servikal disk hastalığı.

Parkinson hastalığı.

40 yaş üstü kişilerde, özellikle kadınlarda donuk omuz görülme olasılığı daha yüksektir.

Donuk omuzun belirtileri nelerdir?

Donuk omuza bağlı ağrı genellikle donuk veya sızlayıcıdır. Hareket etmeye çalışıldığında kötüleşebilir. Ağrı genellikle dış omuz bölgesinde ve bazen de üst kolda hissedilir. Bozukluğun ayırt edici özelliği omuzda kısıtlı hareket veya sertliktir. Etkilenen kişi omzunu normal şekilde hareket ettiremez. Başka biri hastanın omzunu hareket ettirmeye çalıştığında da hareket sınırlıdır. Donuk omuz genellikle üç evrede yavaş yavaş gelişir.

Aşama 1: Donma evresi

Altı haftadan dokuz aya kadar sürebilen yavaş başlangıçlı bir ağrı. Ağrı kötüleştikçe omuz hareket kabiliyetini kaybeder.

Aşama 2: Donma

Ağrıda yavaş bir iyileşme görülür, ancak sertlik devam eder. Bu aşama genellikle dört ila dokuz ay sürer.

Aşama 3: Çözülme

Omuz hareketi çözülme aşamasında yavaş yavaş iyileşir. Normale veya normale yakın harekete ve rahatlığa dönüş genellikle 6 aydan 2 yıla kadar sürer.

Donuk omuz ağrısı nereye vurur?

Tipik olarak hastalığın ilk başladığı dönemde ve kol hareket ettirildiğinde daha da kötüleşme eğilimi gösterir. Ağrı genellikle omuz bölgesinin dış kısmında ve bazen üst kolda bulunur. Bu durum omuz eklemini kullanmayı gerektiren hareketleri acı verici hale getirerek günlük yaşamı zorlaştırabilir.

Donuk omuz tedavisi

Donuk omuz tedavisi 3 ana adımda gerçekleşir:

Ağrı kesici

Ağrıya neden olan hareketlerden kaçının. Omuzunuzu yalnızca nazikçe hareket ettirin. İlk olarak, parasetamol almayı deneyin. Düzenli aralıklarla, önerilen günlük doza kadar alabilirsiniz. Parasetamol işe yaramazsa, ibuprofen gibi oral bir NSAID ağrı kesici deneyin. Yardımcı olmazsa kullanmayı bırakın.

Daha güçlü ağrı kesiciler

Omzunuza daha güçlü ağrı kesiciler veya steroid enjeksiyonu reçete edilebilir. Daha güçlü ağrı kesiciler genellikle yan etkilere yol açabileceğinden sadece kısa bir süre kullanılır.

Hareketi geri kazanmak

Evde hafif omuz egzersizleri deneyin. Ağrı devam ederse, bir fizyoterapiste yönlendirilebilirsiniz. Fizyoterapi, omzunuzun tekrar hareket kabiliyetine kavuşmasına yardımcı olabilir. Fizyoterapist ihtiyacınız olan seans sayısına karar verecektir. Genellikle en az 6 hafta sürer. Kesin olarak süre omuzun ne kadar çabuk iyileşmeye başladığına bağlıdır.

Ayrıca omuzun ne kadar ağrılı ve sert olduğuna bağlı olarak bu tedavilerin bir karışımını da kullanılabilir.

Donuk omuz için ne yapmalı?

Risk faktörlerinin hepsini kontrol edemeseniz de, birkaçını kontrol edebilirsiniz. Bunun için yapabilecekleriniz şunlar olabilir:

Kolunuzu kullanmaya devam edin

Ağrınız ve hareket aralığınızın sınırları göz önüne alındığında, omuz ve kolunuzu mümkün olduğunca kullanmaya devam edin. Omuzunuza sıcak veya soğuk uygulamak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Hafif egzersizler ve fizik tedavi

Bunlar bir ev egzersiz programı veya bir fizyoterapistin gözetiminde yapılan egzersizler olabilir. Germe egzersizlerinden önce omuzun gevşemesine yardımcı olmak için ısı kullanılabilir.

Donuk omuz hastalarında hangi vitamin eksikliği olur?

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, D vitamini eksikliği ile omurga sorunlarına yol açabilen donmuş omuz sendromu arasında önemli bir bağlantı buldu. Çeşitli yaş gruplarında düşük D vitamini seviyelerinin yaygın olduğu ve donuk omuz gelişimi ile ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ortopedi ve Travmatoloji
Oluşturma: 25.02.2025 10:11
Son Güncelleme: 25.02.2025 10:12
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Suçiçeği nedir? Suçiçeği hastalığı kaç gün sürer? Trakeostomi nedir? Trakeostomi kimlere takılır? Gözde astigmat olması ne anlama gelir? Astigmat olan göz nasıl görür? Kronik kolesistit ne demek? Kolesistit tehlikeli midir? Psikolojik hastalık türleri nelerdir? En ağır psikolojik hastalık nedir? İltihaplı sivilce neden olur? İltihaplı sivilce nasıl geçer? EKG ne demek? EKG çekimi kaç saat sürer? Vajinal kanama nedir? Vajinal kanama neden olur? Bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur? Burun içi temizliği nasıl yapılmalıdır? Karanfil çiğnemenin faydaları nelerdir? Karanfil nasıl tüketilir? Noodle'ın içinde neler var? Noodle sağlıksız mı, sağlıklı mı? Matcha çayı nedir? Matcha çayının faydaları nelerdir? Biyopsi ne demek? Biyopsi işlemi kaç dakika sürer? Çocuklarda insülin direnci değeri kaç olmalı? Güneş lekesi nedir? Güneş lekesi olduğunu nasıl anlarız? Tuvalet eğitimi nedir? Çocuğa tuvalet eğitimi nasıl verilir? Meyveli buz kalıpları nasıl yapılır? Meyveli buz kalıpları tarifleri… Smoothie ile zayıflama nasıl olur? Zayıflatan smoothie tarifleri Tümünü Görüntüle