Karadut özü ne işe yarar? Karadut özü her gün içilir mi?
Karadut (Morus nigra), bahçelerde ve çiftliklerde yetişen, lezzetli ve tatlı bir meyvedir. Meyvesi ve kök kabuğu tıbbi alanda ilaç yapımında kullanılan karadut, zengin besin içeriği ile bilinir. Karadut meyve dışında reçel, şurup ve pekmez gibi farklı şekillerde de tüketilebilir. Karadut özü, karadutun meyvesinin suyunun çıkarılması ile elde edilir. İçerdiği antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle öne çıkan karadut özü, tatlı ve mayhoş tadıyla hem oldukça lezzetli hem de insan sağlığına katkılıdır. Ağız ve boğaz yaralarını iyileştirme, bağışıklığı güçlendirme, kansızlıkla savaşma ve sindirime yardımcı olma gibi etkileri ile vücut için harika besin değerlerine sahiptir.
Karadut özü ne işe yarar?
Önemli sağlık yararları sağlayan karadut özü; antioksidanlar, vitaminler ve mineral içeriği ile ön plana çıkar. Özellikle antosiyanin ve polifenol açısından zengin olan karadut özü, bu maddeler sayesinde hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.
Karadut özünün bilinen diğer faydaları şunlardır;
- C vitamini ve çinko içeriğiyle bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan karadut özü, vücudu enfeksiyonlardan korumaya fayda sağlar.
- Karadut özü aynı zamanda demir içeriği ile kansızlık şikâyetlerinin giderilmesine fayda sağlayabilir.
- Boğaz tahrişlerinin yanı sıra aft ve diş eti iltihabı hastalıklarında karadut özü etkili olabilir.
- İnsülin direncini dengede tutmaya faydalı olabilir.
- Hazmı kolaylaştıran ve sindirime yardımcı olan karadut, kabızlık sorununu ortadan kaldırabilir.
- Hücre yenilenmesine destek olur ve bu sayede cilt sağlığını korur.
- Kolesterol seviyelerini düşürebilir.
- Karadut, strese bağlı hastalık riskini önlemeye yardımcı olur.
- Karaciğeri arındırmaya katkıda bulunabilir.
Karadut özü nasıl yapılır?
Karadut özü yapımı son derece kolaydır.
Eğer siz de karadut özünün faydalarından yararlanmak istiyorsanız şu adımları takip edin;
Karadut özü için malzemeler
- 1 kg taze karadut
- ½ su bardağı su
- Cam kavanoz
- İsteğe bağlı bal
Yapılışı
- İlk olarak karadutların saplarını temizleyin, yıkayın ve nazikçe kurulayın.
- Derin bir tencere içerisinde karadutları alın.
- Bu esnada tatlandırmak için biraz bal ilave edebilirsiniz. Ancak kendine has lezzetini bozmamanızı öneririz.
- Sıcakla birlikte yumuşamaya başlayan karadutları ince bir süzgeçten geçirerek posasını ayırın.
- Elde edilen suyu tekrar kaynatın. Koyu kıvam alıncaya kadar 10–15 dakika pişirin.
- Soğuyunca cam şişelere doldurun ve buzdolabında muhafaza edin.
- Bu tarif; bağışıklık güçlendirici, kabızlığı giderici, ağız yaralarını iyileştirici ve demir içeriğiyle kansızlık şikâyetlerini önlemeye yardım edebilir.
Karadut özünü nasıl tüketmeliyiz?
Karadut meyvesi görünümü ve lezzeti ile damaklarda kalıcı bir tat uyandırır. Ekşi-tatlı aroması ile son derece rahatlatıcı olabilen karadut özü, günde 1-2 yemek kaşığı olacak şekilde, aç karnına tüketebilir. Sabahları aç karnına tüketilen karadut özü, genel direnç ve enerji için faydalı olabilir. Geniş bir kullanım alanına sahip olan karadut özünü aynı zamanda 1 bardak ılık suyla karıştırılarak da tüketilebilirsiniz. Sağlıklı ve lif içerikli bir öğün hazırlamak isteyenler karadut özünü yulaf ya da yoğurt içerisine ilave ederek kullanabilirler. Dilerseniz ağız içi yaralarını hafifletmek ve boğaz ağrılarını yatıştırmak için de karadut özünü su ile seyrelterek gargara yapabilirsiniz.
Karadut özü her gün içilir mi?
Karadut özünün her gün ölçülü tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak, kişinin sağlık durumu göz önüne bulundurulduğunda bu farklılık gösterebilir. Genel olarak, karadut özü sağlıklı bir besindir ve vücudu çeşitli hastalıklardan korumaya yardımcı olur fakat karadut özünün her gün kullanımı bazı hastalar ya da ilaç kullananlar için uygun olmayabilir. Bu nedenle her ihtimali göz önünde bulundurarak bir beslenme uzmanı veya doktorunuza danışmanız en doğru yöntem olacaktır. Sağlıklı kişilerde genellikle doğal ve katkısız olmak şartıyla karadut özünün düzenli olarak tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Karadut özünün zararları neler?
Karadut kan şekerini düşürebilir. Diyabet hastasıysanız, kan şekeri seviyenizi yakından takip edin. Özellikle şeker içerikli özütlerin tüketiminde diyabet hastaları dikkatli olmalıdır. Karadut özü genel olarak sağlıklı bir içecek olmasının yanında aşırı tüketildiğinde mide rahatsızlığı ya da ishale neden olabilir. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmadığını ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Sağlık amaçlı bu ürünlerden yararlanmak için mutlaka bir sağlık uzmanına danıştığınızdan emin olun. Özellikle alerjik bünyeye sahip olanlar karadut özünü ilk kullanım esnasında az miktarda kullanmaya özen göstermelidirler.
Hamileler karadut özü tüketebilir mi?
Karadut özünün hamilelikte kullanımı konusunda herhangi bir problem bulunmaz. Ancak, bazı durumlara dikkat edilmesinde fayda bulunur. Hamileler özellikle katkısız ve şekersiz olan karadut özütlerini tüketmelidir. Gün içinde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketmeleri önerilir. Bakteri durumunu karşı özellikle ev yapımı karadut özünün yapımı esnasında son derece titiz olmakta fayda bulunur. Her ne kadar gebelik sürecinde karadut özü güvenli olsa da diyabet, düşük riski, mide hassasiyeti gibi özel durumu olanlar tüketmeden önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır.
Karadut özü kilo aldırır mı?
Karadut özü şeker içeriği ile aşırı tüketimine bağlı kilo artışına neden olabilir. Eğer kilonuz hakkında endişeleriniz varsa karadut özü kullanırken dozajına dikkat etmeniz gerekir. Günde 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz. Sabah aç karnına veya öğün arasında isteğe bağlı tüketilebilir.
Karadut özü kansızlığa iyi gelir mi?
Karadut özü kırmızı kan hücrelerinin üretiminde katkısı bulunan demir içeriğine sahiptir. Aynı zamanda bu şifa deposu ürün, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve kan dolaşımına destek olur. İçerdiği C vitamini sayesinde vücutta demirin emilmesine yardımcı olur. Sabahları aç karnına içilen karadut özü, hemoglobin düzeyinin desteklenmesi açısından faydalı olabilir. Demir takviyeleri alanlar takviyeleri kullanmaya devem edebilirler. Çünkü karadut özü tek başına ilaç olarak kullanılamaz. Kan değerlerini arttırmanın yanı sıra karadut özü, sindirime ve cilt sağlığına faydaları ile öne çıkar.






























