SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Burun akıntısına ne iyi gelir?



Burun akıntısına ne iyi gelir?

Burun akıntısı (rinore) yaygın olarak görülen bir semptomdur. Genellikle alerjiler ve viral enfeksiyonlar (soğuk algınlığı veya grip gibi) nedeniyle oluşur. Burun akıntısı mukusun (sümük) burundan süzülmesini ifade eden bir terimdir.  Burun akıntısı rahatsız edici olsa da geçici bir durumdur ve bağışıklık sisteminin düzgün çalıştığının bir işaretidir. Burun akıntısına; bol sıvı tüketmek, papatya, zencefil, nane veya ısırgan otu gibi antiinflamatuar ve antihistaminik içeren bitki çayları içmek, bulunduğunuz ortamı nemlendirmek, buhar uygulaması yapmak, sıcak duş, alına ve yüze sıcak kompres yapmak burun akıntısının giderilmesine yardımcı olabilir

Burun akıntısı neden olur?

Burun içini tahriş eden her şey burun akıntısına neden olabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler, baharatlı yiyecekler yemek sıklıkla burun akıntısına ve tıkanıklığına neden olur. Bazı kişilerin bilinen bir neden olmaksızın sürekli akan burunları vardır. Buna alerjik olmayan rinit veya vazomotor rinit denir. 

Burun akıntısı tek başına ortaya çıkabildiği gibi, sıklıkla aşağıdaki belirtilerle birlikte görülür:

Burun tıkanıklığı.

Hapşırma.

Nazal akıntı. Bu, normalden daha fazla mukusun toplanıp boğazınızın arkasına (geniz) damlaması durumudur. Boğaz ağrısına ve öksürüğe neden olabilir.

Gözlerde kaşıntı veya sulanma.

Burundan su akması neye işarettir?

İnce ve berrak akıntı soğuk algınlığı, grip ya da alerji, koyu ve sarımsı veya yeşilimsi sarı akıntı bakteriyel iltihabı gösterir. Kafa travması sonrasında başlayan sulu, şeffaf akıntı kafa tabanında bir kırık oluştuğunun ve beyin omurilik sıvısı kaçağının belirtisi olabilir. Burun içi dokularının aşırı kuruluğu veya şiddetli sümkürmeler, kanla karışık burun akıntısına neden olabilir. Koyu, yeşil renkli, tek taraflı ve kötü kokulu akıntı burunda bir yabancı cismin varlığına işaret edebilir.

Burun akıntısı en hızlı nasıl geçer?

Burun akıntısından en çabuk kurtulmanın yolu sümkürmektir. Burun akıntısının nasıl tedavi edileceği, buna neyin sebep olduğuna bağlı olacaktır. Soğuk algınlığı veya başka bir enfeksiyon nedeniyle burun akıntısı varsa yapabileceğiniz şeylerden bazıları; dinlenmek, bol su içmek ve gerektiğinde ağrı kesici ilaçlar almak. 

Bazı burun spreyleri, nedene bağlı olarak akan veya tıkalı burnu temizlemeye yardımcı olabilir. Bunlar:

Tuzlu su.

Kortikosteroidler.

Antihistaminikler.

Reçetesiz satılan dekonjestan ilaçlar da soğuk algınlığından kaynaklanan burun akıntısına faydalı olabilir. Ancak bunlar bir seferde birkaç günden fazla kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanım semptomlarınızı kötüleştirebilir.

Herhangi bir ilaç veya burun spreyi kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Burun akıntısında antibiyotik tedavisine nadiren ihtiyaç duyulur.

Diğer tedavi seçenekleri

Doktorunuz burun yıkaması önerebilir. Burnunuzu temizlemek için tuzlu su kullanılır ve aşağıdakileri temizlemeye yardımcı olur:

Mukus

Semptomlara neden olabilecek alerjenler.

Sürekli burun akıntısı nasıl geçer?

Bazı kişilerin bilinen bir nedeni olmadan sürekli akan burunları vardır. Buna alerjik olmayan rinit veya vazomotor rinit denir. Sürekli burun akıntısını hafifletmek ve geçirmek için bol sıvı tüketmek, dinlenmek, nane ve okaliptus yağı damlatılmış sıcak su buharı solumak ve burun spreyleri gibi semptomları hafifletebilecek ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Yüz ve burun çevresine sıcak nemli bez uygulamak, ayrıca, tuzlu su ile burun temizliği yaparak da rahatlama sağlanabilir.

Burun akması iyi bir şey mi?

Burun akıntısı, vücudunuzun zararlı maddeleri dışarı atmaya çalışmasının bir işaretidir. Soğuk havalarda veya soğuk algınlığınız, gribiniz veya alerjiniz olduğunda burun akıntısı yaşamak yaygındır. Genellikle bir enfeksiyon veya ciddi bir şey olduğu anlamına gelmez. Burnunuzu sümkürmek semptomları hafifletebilir ve burun deliklerinizi temizlemeye yardımcı olabilir.  

Kulak Burun Boğaz
Oluşturma: 20.12.2024 04:36
Son Güncelleme: 21.12.2024 10:51
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Romatoid artrit nasıl düzelir? Romatoid artrit belirtileri nelerdir? SMA nedir? SMA hastalığı neden olur? Burun kanaması neden olur? Çocuklarda ve yetişkinlerde burun kanaması… Amilaz yüksekliği ne anlama gelir? Kıl kurdu belirtileri nelerdir? Kıl kurdu nasıl tedavi edilir? Lavman nedir? Lavman işlemi nasıl yapılır? Lenf kanseri belirtileri nelerdir? Lenf kanseri tedavisi… Magnezyumun faydaları nelerdir? Magnezyum eksikliğinin belirtileri… Nefes darlığına ne iyi gelir? Nefes darlığı neyin belirtisi olabilir? PDW nedir? PDW düşüklüğü/yüksekliği ne anlama gelir? Ödem nedir? Vücutta en çok ne ödem yapar? Zehirlenme belirtileri nelerdir? Gıda ve solunum zehirlenmesi ne zaman belli olur? Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye iyi gelir? Ürik asit nedir? Ürik asit yüksek/düşük olursa ne olur? Üre nedir? Üre yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Hipoglisemi nedir? Kan şekeri neden düşer? Göz seğirmesi neden olur? Keten tohumunun faydaları nelerdir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Kemoterapi nedir? Kemoterapi nasıl bir tedavidir? Kasık ağrısı neden olur? Kadınlarda ve erkeklerde kasık ağrısı sebepleri… İdrardan kan gelmesi neyin belirtisi olabilir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Geniz akıntısına ne iyi gelir? Farenjit nedir? Farenjit nasıl geçer? Eris varyantı belirtileri nelerdir? Eris virüsü nasıl iyileşir? Diz ağrısına ne iyi gelir? Diz ağrısı neyin belirtisidir? Anestezi nedir? Genel, lokal ve spinal anestezi etkisi kaç saat sürer? Alt yüksekliği ne anlama gelir? Alanin Aminotransferaz (ALT) düşüklüğü/yüksekliği nasıl değerlendirilir? Alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz yüksekliği/düşüklüğü ne anlama gelir? Alerji belirtileri nelerdir? Alerji nasıl anlaşılır? Tümünü Görüntüle