Hamilelik döneminde beslenme, hem anne hem de bebek için son derece önemli konuların başında gelir. Uygun beslenme, fetüsün büyüme ve gelişimini destekleyerek komplikasyon riskinin önüne geçer. Güçlü besinler arasında yer alan deniz ürünleri; omega-3 yağ asitleri, protein, demir ve çinko açısından zengindir. Bu açıdan gebelik sürecinde yeteri kadar balık tüketmek, bir bebeğin sağlıklı beyin ve sinir gelişimi gibi birçok fayda sağlar. Ancak, bazı balıklar yüksek cıva seviyelerine sahip olduğundan hamilelik sürecinde kaçınılması önerilir. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin bir parçası olan balık tüketiminde, cıva oranı düşük balıkların tercih edilmesi gerekir.
Yüksek besin değerine sahip olan balık, çeşitli pişirme teknikleri ile sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır. Omega-3 yağ asitlerinden, proteinlere, vitaminlerden minerallere kadar pek çok yararı olan balığın, gebelik sürecinde anne ve bebeğin sağlığı açısından beslenmede yer verilmesi gerekir. Gebelikte balık tüketimi göz ve beyin gelişimi ve sinir sistemi de dahil fetal gelişimi için önemli bir yer tutar.
Hamileyken tüketilmesi gereken balıklar şunlardır;
Somon balığı, besleyici özellikleriyle öne çıkan bir deniz ürünüdür ve sağlıklı bir diyetin vazgeçilmezidir. İçerdiği yüksek Omega-3 yağ asitleri, gebelikte hem anne hem de bebeğin sağlığına katkıda bulunur. Omega-3 yağ asitleri, kalp ve damar sağlığını korur, iltihaplanmanın önüne geçer ve beyin fonksiyonları açısından önemlidir.
B6 ve B12 vitaminleri içeriği ile öne çıkan levrek, enerji üretimini artırır ve sinir sistemi sağlığını korur. Düşük cıva içeriği ile gebelik sürecinde güvenli olduğu bilinen balık türüdür.
Hamsinin civa oranı oldukça düşüktür. Omega 3, D vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan balık, anne ve bebeğin kemik sağlığı bakımından fayda sağlar.
Sardalyaların gebelikte tüketilmesi güvenlidir. Cıva oranı yok denecek kadar azdır.
Alabalık cıva oranı düşük ve besleyici oranı yüksek bir balıktır. Protein, B vitaminleri ve Omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek olan alabalık, gebelik sürecinde sağlıklı balık seçenekleri arasında yer alır.
Mezgit, diğer büyük balık türlerine kıyasla daha düşük cıva içerir ve dolayısıyla hamilelikte güvenle tüketilebilir.
Yüksek miktarlarda cıvaya maruz kalmak, sinir sistemi için toksik olabilir.
Yüksek cıva seviyeleri nedeniyle, hamilelik sürecinde uzak durulması gereken balık türleri şöyle sıralanabilir;
Toksik etkilere yol açabilecek miktarda cıva içeren köpek balığı, gebelikte kaçınılması gereken balık türüdür.
Gebelikte kaçınılması gereken balıklardan biri de uskumrudur.
Kılıç balığı aşırı miktarda cıva içeriğine sahiptir.
Konserve veya taze ton balığının her ikisi de cıva içeriğine sahiptir. Bu nedenle gebelikte kaçınılması gereken balıklar arasında yer alır.
Balık, sağlıklı beslenme düzeninin bir parçasıdır ve hamilelik, emzirme ya da erken çocukluk sürecinde çocuğun beyin gelişimini desteklemek için gerekli tüm bileşenlere sahiptir.
Hamilelikte balık tüketiminin faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Hamilelikte balık tüketiminin miktarı, haftada en az iki porsiyon şeklindedir. Hamilelik döneminde bebeğin beyin fonksiyonlarının gelişmesi ve sinir gelişiminin sağlıklı olması noktasında oldukça önemi olan balık, yeteri kadar tüketildiğinde bebeğin gelişim sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Hamilelikte balık tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler neler?
Hamilelik sürecinde balık tüketirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
Balık tüketiminde bazı besin kaynaklarının öğün öncesi ya da sonrası tüketilmesi konusunda çok dikkatli olunması gerekir. Faydaları saymakla bitmeyen balıklar, içerdiği histamin proteini nedeniyle bazı gıdalarla birlikte tüketilmesi durumunda zehirlenme gibi problemlere yol açabilir. Ancak, balıklar taze olduğu sürece herhangi bir risk teşkil etmezler. Gebelikte ya da normal dönemlerde taze balık tüketiminin ardından süt tüketimi sakıncalı olmasa da balık tükettikten sonra balığın bayat olma riskine karşı 4-5 saat bekleyerek önlem almak daha faydalı olabilir.