
Avrupa'da ortaya çıkan ve sonrasında Asya ve Amerika dahil dünyanın birçok yerinde yetiştirilen kantaron yağı, Hypericaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Bitkinin yaprakları çoğunlukla dahili tıbbi amaçlar için kullanılırken, kantaron yağı, taze çiçeklerin ayçiçeği veya zeytinyağı gibi nötr bir baz yağa demlenmesiyle elde edilir. Bu yağın topikal olarak uygulandığında cilt ve kaslar için birçok faydası olduğu söylenir. Ciltteki yara ve yanıklara uygulandığında hücre yenileyici etki gösterir. Kantaron çiçekleri, bitkinin anti-inflamatuar, anti-oksidatif ve antimikrobiyal özelliklerine katkıda bulunduğu düşünülen hiperisin ve hiperforin bileşenleriyle flavonoidler açısından zengindir.
Kantaron yağı anti-inflamatuar etkisi, artrit, kas ağrıları ve eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Kantaron yağı sadece harici uygulama için kullanılmalı ve dahili olarak alınmamalıdır.
Yanık yere kantaron yağı sürülür mü?
Kantaron yağı, kuru, kaşıntılı ve egzamaya yatkın cildi yatıştırmak için kullanılabilirken, cildin elastikiyetini ve nemini de iyileştirir. Cilde masaj yapıldığında, yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Kantaron yağının en yaygın topikal kullanımlarından biri, cildin yenilenme sürecine yardımcı olarak ve oksijenli kanın hasarlı hücrelere dolaşımını uyararak küçük yanıkların, yaraların ve morlukların iyileşmesine yardımcı olmaktır.
2. derece yanığa kantaron yağı sürülür mü?
Kantaron yağı yanık lezyonları ve yaraların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Kantaron yağı sadece iyileşmiş yaralardaki yara izlerini azaltmak için kullanılabilir ancak yanık lezyonları ve açık yaraların tedavisinde kullanılmamalıdır. Bunun nedeni açık yaralarda kullanıldığında genellikle enfeksiyonlara ve yaranın derinleşmesine neden olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Ayrıca tedavi sırasında ürtiker oluşumu nedeniyle ciddi yanıkların tedavisi için uygun değildir.
Yanık su toplamasına kantaron yağı sürülür mü?
Sarı kantaron yağı antibakteriyel özelliklere sahiptir ve iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. Topikal olarak (cilde) uygulandığında, küçük yaralar, yanıklar ve cilt tahrişiyle ilişkili semptomları hafifletebilir.
Kantaron yağı özel bölgeye sürülür mü?
Doktor onayıyla kantaron yağı vajinaya topikal olarak uygulanabilir ve vajinal akıntıyı azaltmak ve erkek ve kadın genital sorunlarının tedavisine yardımcı olmak için kullanılır. Sarı kantaron yağı, stafilokok, streptokok, Escherichia coli'nin neden olduğu hastalıklardan muzdarip hastaların tedavisine yardımcı olur.
Kantaron yağının yan etkileri nelerdir?
Kantaron ilaçların çalışma şeklini etkileyebilir. Bu, ilaçların daha az etkili olmasına ve hatta yaşamı tehdit edici olmasına neden olabilir. Kantaron ilaçların çalışma şeklini etkileyebilir. Bu, ilaçların daha az etkili olmasına ve hatta yaşamı tehdit edici olmasına neden olabilir.
Kantaronla etkileşime girebilecek ilaç türleri şunlardır:
- Antibiyotikler
- Antidepresanlar
- Ağızdan alınan doğum kontrol hapları
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar
- Varfarin gibi kan incelticiler
- Kaygıyı tedavi etmek için kullanılan sakinleştiriciler ve ilaçlar
- Kanser, kalp rahatsızlıkları ve HIV/AIDS tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Uyku, öksürük ve soğuk algınlığı için reçetesiz satılan ilaçlar
İlaç etkileşimleri dışındaki yan etkiler genellikle nadir ve hafiftir. Bunlar şunları içerir:
- Ağız kuruluğu
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Fotosensitivite (Güneş ışığına karşı artan hassasiyet)
- Ciltte karıncalanma
Bazı kişilerde kantaron yağının topikal olarak uygulanması alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kullanımdan önce bir yama testi yapılması tavsiye edilmektedir
Ancak kantaron daha ciddi yan etkilere de neden olabilir, bunlar arasında şunlar yer alır:
- Şizofreni veya bipolar bozukluk gibi durumların semptomlarının kötüleşmesi
- Aşırı tedirgin hissetmek
- İshal
- Var olmayan şeyleri görmek veya duymak
Kantaron yağı hamile veya emziren kişiler için güvenli olmayabilir ve emzirilen bebeklerde huzursuzluk ve uyku hali gibi semptomlara neden olabilir. Doğal veya alternatif tedavi yöntemlerini kullanmadan önce daima bir sağlık uzmanına danışın.