SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Boza nedir? Boza nasıl tüketilir?



Boza nedir? Boza nasıl tüketilir?

Boza, başta darı ve buğday olmak üzere tahıllardan yapılan en eski  fermente Türk içeceklerinden biridir. Milattan önce 8000’li yıllardan beri Doğu Anadolu ve Mezopotamya’da üretilip tüketilmektedir. Boza koyu, kremsi dokusu, hafif ekşimsi tadı ve soluk sarı rengiyle genellikle daha soğuk aylarda, özellikle kışın tüketilir. Türkiye dışında boza, bölgesel farklılıklarla birlikte; Balkanlar'da Bulgaristan ve Arnavutluk gibi ülkelerin, genellikle mısır veya diğer yerel tahıllardan yapılan kendi boza versiyonları vardır. Boza içerisindeki tahıllardan dolayı A, E ve B grubu vitaminleri ile fosfor, demir, selenyum, magnezyumdan açısından zengin bir kaynaktır.

Boza nedir?

Boza, mısır, buğday, yulaf, darı, pirinç veya bulgurdan yapılan koyu kıvamlı fermente edilmiş bir içecektir. Hafif ekşi, keskin bir tada sahip olan boza probiyotiktir. Türkiye, Kafkaslar ve Balkanlar'da kullanımı yaygındır. Boza, Farsça'da darı anlamına gelen "buze" kelimesinden gelir.  Boza vücuda sıcaklık veren yüksek kalorili ve bu nedenle de tok tutan, ayrıca içeriğindeki vitamin, mineraller, yağ ve karbonhidratlardan dolayı besin değeri yüksektir.

Bozanın içinde ne var?

Bozanın içerisinde en eski kayıtlara göre darı tahılı kullanılmıştır. Boza, farklı coğrafyalarda genellikle mısır, yulaf, pirinç veya buğday gibi diğer tahıllarla yapılmaktadır. Ancak darı en yaygın kullanılan ve en lezzetli bozanın elde edilmesini sağlayan tahıldır.

Bozanın faydaları neler?

Boza protein, karbonhidrat, yağ ve çeşitli vitaminler içerir ve bu nedenle çok besleyici bir içecek olarak kabul edilir. Ayrıca sindirim ve bağırsak florası üzerinde olumlu etkileri olan laktik asit açısından da zengindir.

Bozanın sağlık açısından faydaları şu şekilde sayılabilir:

  • Boza fermente bir içecek olduğu için probiyotiktir. Probiyotikler sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
  • Antioksidan özellikleri nedeniyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser riskine karşı hücreleri korur.
  • Besin değeri yüksek olduğu için anne sütünün artırılmasına yardımcı olur.
  • Bozanın protein ve karbonhidrat içeriğinin zengin olması, çocukların büyüme ve gelişiminde önemli rol oynar.
  • Boza, B grubu vitaminlerin zengin bir kaynağıdır. B grubu vitaminleri triptofan içeriği ile serotonin hormonunun üretimini destekler. Serotonin hormonu da özellikle stres ve depresyon gibi durumlara karşı fayda sağlar.
  • Boza solunum sistemi üzerinde de etkilidir. Boza boğazdaki balgamı gidererek öksürüğün hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Bozanın fermente sürecinde açığa çıkan asitler, çeşitli enzimler ve zengin antioksidan vücutta detoks işlevi görür, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Boza nasıl yapılır?

Boza; darı mısır, pirinç, çavdar, yulaf, buğday gibi tahılların öğütülmesi, su ilave edilerek pişirilmesi ve daha sonra şeker eklenerek maya ile fermantasyona tabi tutulması ile üretilmektedir. Boza üretimi sırasında darı irmik büyüklüğünde parçalara ezilir ve kaynatılır. Daha sonra su, şeker ve maya olarak kullanılan önceki bozanın bir kısmı eklenir. Boza daha sonra 30 C'de 24 saat fermentasyona bırakılır. Fermantasyon süreci sırasında sindirim özellikleri oluşur. Fermantasyon sonunda boza yaklaşık 4-5 C'lik buzdolabı sıcaklığına soğutulur ve servis edilmeye hazır hale gelir. Taze yapılmış bozanın sonraki beş gün içinde tüketilmesi gerekir.

Boza neyden yapılır?

Boza, mısır, yulaf, pirinç ve buğday gibi herhangi bir tahıldan yapılabilir, ancak darı en yaygın kullanılan tahıldır.

Boza nasıl tüketilir?

Boza, tercihen sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir, ancak yaygın olarak soğuk olarak tüketilmektedir. Isıtıldığında, kıvamı daha koyu ve tadı daha tatlı hale gelir. Bozanın içerisine toz tarçın ve sarı leblebi eklenerek servis edilir.

Boza tüketim miktarı nedir?

Bozanın fazla tüketimi sindirim sisteminde olumsuz etkilere yol açabilir. Bozanın haftada 2 ya da 3 gün, bir porsiyon olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Boza tüketirken nelere dikkat edilmelidir?

Boza, hem tahıl hem de karbonhidrat içeriği ve yüksek kaloriye sahip bir içecek olduğundan aşırı tüketimi kilo alımına yol açabilir. Aynı zamanda şeker içermesi nedeniyle, insülin direnci veya diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişilerin mutlaka bir doktora danışarak tüketmesi gerekir. Boza tahıldan elde edildiği için, çölyak gibi tahıllara karşı gluten alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmesi çok sakıncalıdır. Ayrıca, boza maya içerdiği için aşırı tüketim durumunda gaz ve şişkinliğe neden olabilir.

Bozanın tüketimi kontrollü olmalı ve önerilen porsiyon miktarı aşılmamalıdır.

Boza nasıl saklanır?

Boza, fermantasyon sürecininin ardından tüketilmeye hazır hale geldikten sonra, 4-5 C'lik buzdolabı sıcaklığında saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmazsa oda sıcaklığında fermantasyon devam edebilir ve bozanın tadı zamanla ekşiyebilir. Aynı zamanda, içerdiği besleyici tahıl öğeleri sebebiyle kısa sürede bozulma riski taşır. Bu sebeple, tüketilmeye hazır hale gelen bozanın en kısa sürede tüketilmesi önerilir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 16.05.2025 09:46
Son Güncelleme: 16.05.2025 17:26
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Sigara nasıl bırakılır? Sıcak havada neden uyku gelir? Sıcak havada uyuyamayanlar için öneriler neler? Tatilde neden ishal olunur? Tatilde ishale ne iyi gelir? Uçak yolculuğunda kulak tıkanması neden olur? Uçakta kulak tıkacı işe yarıyor mu? Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Tümünü Görüntüle