
Kas gevşeticiler, kasların gevşemesine yardımcı olan ve aynı zamanda ağrı ve rahatsızlığı azaltabilen ilaçlardır. Kas spazmları, bir grup kasın kontrolsüz (istemsiz) kasılması durumunda ortaya çıkar. Kaslar genellikle aniden kısalır ve bu genellikle ağrılıdır.
Kas gevşeticiler iki ana ilaç sınıfını ifade eder: Antispastikler ve antispazmodikler. Bu iki sınıf kullanımları, çalışma şekilleri ve yan etkileri bakımından farklılık gösterir. Kas spazmları genellikle iki ila üç hafta içinde iyileşir, bu yüzden doktorlar genellikle kronik ağrıdan ziyade akut ağrı için kas gevşetici ilaçla reçete eder. Kas gevşetici ilaçların güvenli ve etkili bir tedavi sürecinde doğru şekilde kullanımları çok önemlidir. Bu ilaçlar uzun süreli kullanım için tasarlanmamışlardır, çünkü uzun süreli kullanım fiziksel bağımlılık sorunlarına yol açabilir. Spastik bir kası rahatlatmak için kısa süreli kullanımları önerilir. Kas gevşeticileri her zaman doktor tavsiyesine kullanmak en doğru yöntemdir.
Kas gevşetici ilaçlar ne işe yarar?
Kas gevşeticiler, spastisite ve spazmlar gibi kasla ilgili semptomları tedavi etmeye yardımcı olabilen reçeteli ilaçlardır. Çoğu kas gevşetici merkezi sinir sistemi depresanları gibi davranır ve yatıştırıcı bir etki yaratır veya sinirlerinizin beyninize ağrı sinyalleri göndermesini önler. Antispastik ilaçlar, kas gerginliğini ve istemsiz spazmları iyileştirmek için doğrudan omurilik veya iskelet kasları üzerinde etki gösterir. Antispazmodikler ise, merkezi sinir sistemindeki (beyin ve omurilik) değişiklikler yoluyla kas spazmlarını azaltır.
Kas gevşetici ilaçlar nasıl kullanılır?
Kas gevşetici türüne bağlı olarak tablet, kapsül, solüsyon veya enjeksiyon gibi farklı formları mevcuttur. Kas gevşeticiler çok güçlü ilaçlar olduğundan, bağımlılık potansiyeli vardır. Bu yüzden yalnızca kısa bir süre kullanım için reçete edilirler.
Kas gevşetici ilaçlar hangi ağrıları geçirir?
Kas spazmları, spastisite ve kas-iskelet ağrısı gibi çeşitli semptomları tedavi edebilir. Kas gevşeticilerle tedavi edilen yaygın durumlar şunlardır:
- Beyin felci
- Multipl skleroz (MS)
- Spastisiteli inme
- Fibromiyalji
- Huntington hastalığı
- Migren
- Kas spazmı
- Nevralji
- Genellikle alt bacak ve ayak kaslarını etkileyen gece krampları
- Tempomandibular eklem bozukluğu
- Amyotrofik lateral skleroz (ALS) , Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinir.
Kasları en iyi ne gevşetir?
Kasları gevşetmek için en iyi uygulamalar dinlenmek, sıcak veya soğuk ısı terapisi kullanmaktır. Çoğu zaman, fizik tedavide kullanılan germe ve spesifik egzersizler, kas spazmları ile ilgili sorunları ortadan kaldırabilir. Ayrıca rahatlatıcı bitki çayları, masaj ve ılık bir duş kasların rahatlamasını sağlayabilir.
Kas gevşetici ilaçların yan etkileri nelerdir?
Kas gevşeticilerin genel olarak yan etkileri şunları içerir:
- Uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Tükenmişlik
- Baş ağrısı
- Ağız kuruluğu
- Kabızlık
- Bulantı
Kas gevşeticilerin diğer yan etkileri:
Sinir sistemi yan etkileri
- Zayıflık
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Aşırı uyarılma
- Nöbet
- Titreme
Psikiyatrik yan etkiler
- Uykusuzluk
- Sinirlilik
- Sinirlilik/huzursuzluk
- Halüsinasyonlar
Gastrointestinal yan etkiler
- Şiddetli ishal
- Asit reflü
- Midede hoş olmayan tat
- Mide bulantısı
Genitoüriner yan etkiler
- İdrar renginin değişmesi
- Sık idrar yapma
- İdrar retansiyonu
- İdrar yolu enfeksiyonu
Diğer olası yan etkiler
- Bulanık görüş
- Göz tansiyonunun artması
- Düşük kan basıncı
- Artan kalp hızı
- Karaciğer enzimlerinde artış
Reçeteli bir kas gevşetici kullanıyorsanız, alkol tüketmemelisiniz. Alkol ve kas gevşeticilerin her ikisi de merkezi sinir sistemini yavaşlatırlar. Bunların birlikte kullanımında yan etkiler çok daha yoğun ve tehlikeli olabilir.
Kas gevşetici ilaçlar güvenli midir?
Kas gevşetici ilaçların kullanımı genellikle güvenlidir, ancak baş dönmesi, baş ağrısı, uyuşukluk, ağız kuruluğu, yorgunluk, mide bulantısı ve kabızlık gibi bazı olası yan etkilere de sahip olabilir. Kas gevşeticilerin kullanımının iki olası komplikasyonu, aşırı doz olasılığı ve alkolle tehlikeli etkileşimlerdir.