
Oruç tutmanın kilo kaybı, kan şekeri kontrolü ve kanser ve nörodejeneratif bozukluklar gibi tıbbi rahatsızlıklara karşı koruma da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır. Ayrıca beyin fonksiyonlarını artırabilir ve nörodejeneratif bozuklukları önleyebilir.
Glikoz (şeker), hücrelerinizin enerji üretmek için kullandığı ana yakıttır. Oruç tutmak karaciğerin glikoz deposunu kullanır ve hücrelerin yağ salmasına neden olur. Bu yağlar karaciğerinize ulaştığında, vücudunuzun enerji için kullandığı ketonlara dönüştürülür. Saatlerce aç kaldığınızda, vücut tüm şeker depolarını kullanır ve yağ yakmaya başlar.
İnsan vücudu ortalama iki haftada oruç ile beraber oluşturulan beslenme düzenine alışır. Günlük olarak değerlendirildiğinde de son öğün ortalama 8 saatte vücut tarafından sindirilir. (Tüketilen yemekler bu süreyi değiştirebilir). Dolayısıyla beyin, açlığı o zaman anlar ve vücuttaki değişim de o zaman başlar.
Oruç tutan insana ne gibi faydaları vardır?
Oruç tutmak kan basıncını, trigliseritleri ve kolesterol seviyelerini iyileştirerek kalp sağlığını iyileştirebilir. Ayrıca kalori alımını sınırlayarak ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Öte yandan aşırı açlık baş ağrısına, baş dönmesine, sindirim sorunlarına, ruh hali değişimlerine, yorgunluğa, düşük enerjiye ve uyku bozukluklarına sebep olabilir. Bu yan etkiler ilk birkaç günü atlattıktan sonra vücudun oruca adapte olması ile azalır. Burada beslenmenin kalitesi de çok önemlidir. İftar ve sahur öğünleri sağlıklı besinlerle oluşturulmalıdır.
Oruç tutmanın başlıca faydaları şöyle sıralanabilir;
Metabolizmanızı etkiler
Oruçlu olunan süre boyunca vücudumuz ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için depolanmış yağlara erişir. Bu da metabolizmamız için fayda sağlar.
Kilo yönetimine yardımcı olur
İftar ve sahurda dengeli ve sağlıklı öğünler tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir. Özellikle bu öğünleri egzersiz ile desteklemek gerekir.
Kan şekeri seviyelerini destekler
Birçok çalışma, orucun kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye ve potansiyel olarak diyabet riskini azaltmaya destek olduğunu bildiriyor.
Bağırsak sağlığını iyileştirir
Oruç tutmak bağırsaktaki yararlı bakterilerin hem çeşitliliği hem de sayısı üzerindeki olumlu etkiler.
Kaygıyı azaltmaya yardımcı olur
Kaygı ve depresyon semptomlarını azaltarak ve sosyal bağlantıyı iyileştirir.
Bağışıklık sistemini destekler
Serbest radikal hasarını azaltarak, vücuttaki iltihaplı durumları düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir.
Beyin sağlığına yardımcı olur
Oruç tutmak beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) adı verilen bir proteinin üretimini artırır. Bu da beyin fonksiyonlarını iyileştirir.
Cildi tazeler
Cilt sağlığı beslenme ile birebir ilişkilidir. Oruçlu olunan dönemde detoksifikasyon süreci hızlanır ve vücut zararlı toksinlerden arınır. Bu süreç cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesine destek sağlar.
1 ay boyunca oruç tutarsak vücudumuzda neler olur?
Oruçla metabolik sağlığınız iyileşir ve sağlıksız alışkanlıklarınız azalabilir. Orucun ilk günlerinde açlık hissi zor gelirken zamanla vücudunuz buna uyum göstermeye başlar. Vücut son beslenmede tüketilen besinler sindirildikten sonra enerji kaynağını arayışına girer. Bu ihtiyaç için karaciğerdeki ve kaslardaki glikoza yönelir.
Glikozu tükettiğinde de bir sonraki enerji kaynağı vücuttaki yağlardır. Bu aşamada yağlar eridikçe kilo ve kolesterol seviyeleri düşerek diyabet riski azalır.
Kan şekerindeki bu düşüş gün içinde halsizlik ve uyuşukluk yaşamanıza da sebep olabilir. Lifli gıdalar tüketerek vücudunuzun açlık süresini daha kolay atlanmanızı sağlayabilir.
Oruç tutarken ilk iki hafta atlatıldıktan sonra vücut yeni sürece tamamen adapte olur. Bu dönemde kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlar.
Oruç tutmak hangi organlara iyi gelir?
Oruç, karaciğer, kalp, beyin gibi organların yansıra sindirim ve bağışıklık sistemine faydalıdır.