SAĞLIKLI BİLGİLER


+A A-

Sade neler yağ nedir? Sade yağ faydaları?



Sade neler yağ nedir? Sade yağ faydaları?

Günümüzde pek çok kişi gıdaları doğru ve dengeli oranlarda tüketerek sağlıklı beslenmeyi adeta bir yaşam tarzı haline getirmeyi hedeflemiştir. Hal böyle olunca da zinde bir vücut ve güçlü bir bağışıklık sistemi için herkesin ilk tercihi doğal ürünler ve doğal yağlardır.

Sade yağ da, bir çeşit tereyağı ürünü olup tüketildiğinde fayda sağlayan bir yağ olarak karşımıza çıkar.  Doğal yöntemlerle işlenmiş olan sade yağ, besin maddeleri ve yağ asitleri açısından oldukça zengin bir gıdadır. Sade yağın vücuttaki inflamasyon ile mücadeleden kemik sağlığını korumaya kadar sayısız faydaları vardır.  

Sade yağ nedir?

Sade yağ diğer bir adı ile ghee, geçmişten günümüze ulaşan bir üründür. Ancak şimdiler de sağlığına önem veren ve doğal beslemeyi benimseyenler için en çok merak edilen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. Sade yağ, tereyağından meydana gelir. Bilhassa tuzsuz tereyağından elde edilen sade yağ, tamamen yağ ve sudan arındırılarak %99 oranında sade yağın ortaya çıkması ile oluşmaktadır.

Sade yağın faydaları nelerdir?

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan sade yağ, enerji bakımından da aktif rol oynamaktadır. Bu yağın işlenerek temin edilmesi yani sütün katı ve sudan ayrıştırılması laktoz intoleransına karşı da farklı bir seçenek oluşturmaktadır.

Sade yağın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Sindirim sisteminin adeta dostu olan sade yağ, bağırsak mukozasında koruyucu etkisi ile öne çıkar.
  • Sade yağ aynı zamanda antioksidanlar içerir. Antioksidanlar serbest radikallere karşı kalkan görevi görür.
  • İyi bir enerji kaynağı olması ile ön plana çıkar.
  • Kızartma ve kavurma gibi yemeklerin yapımında gönül rahatlığı ile kullanılabilir çünkü yanma ısısı oldukça yüksektir. Hemen bozulmaz ve neredeyse bir ömrü yok denilebilir.
  • Doymuş yağ oranı yüksek olduğundan dolayı beyin sağlığı için tüketilmesi gereken bir besindir.
  •  Kemik erimesine karşı koyar. Özellikle büyüme çağındaki çocukların güçlü kemiklere sahip olması için tüketimi tavsiye edilmektedir.
  • Deri yaralarının daha kolay kapanmasını sağlar. Yara, tahriş ve yanıklara sürülebilir.
  • Saç ve cilt sağlığına önem verenler sade yağı düzenli olarak tükettiğinde cildindeki değişimleri rahatlıkla fark edebilirler.
  • Bütirik asit açısından oldukça zengindir.

Sade yağ nasıl yapılır?

Düşük laktoz oranı ve katkısız olması nedeniyle birçok kişi tarafından araştırılan sade yağın yapımı aslında oldukça kolaydır. Birkaç önemli püf noktası ile son derece sağlıklı ve lezzetli bir sade yağ elde edilebilir. Mutlaka kaliteli bir tereyağı ile yapılması önerilmektedir. Tereyağı hafif bir ısıda ısıtılarak suyunun buharlaşması sağlanır. Bu sayede katı kısımlar çökerken yağ yüzeye toplanır.

Öncelikle temiz ve derin bir tencere içerisine 1 kilo tereyağı alınır ve kısık ateşte erimesi beklenir. Eriyen tereyağı kaynatıldığında kalıntılar otomatikman dip kısma doğru çökmeye başlayacaktır. Köpük köpük olduğunda bu köpükler tahta bir kaşık yardımı ile alınmalıdır. Bu işlemi köpüklenmenin bitmesi ile sona erdirilir. Yaklaşık 60 dakikanın ardından kalıntılar iyice tencerenin dibine çökmüş olacaktır. Bu noktada ocağın altı kapatılmalıdır. Bir müddet sonra yağın tamamen sarı bir renk aldığını görülür. Daha sonra soğuyan ve rengi sarıya dönen sade yağı temiz bir bez yardımı ile süzerek uygun bir kaba alınız. Son olarak dolaba kaldırılan sade yağ kıvam aldığında kahvaltıda ya da diğer öğünlerinizde kullanılabilir.

Sade yağ ile tereyağı arasındaki fark nedir?

Sade yağ tıpkı tereyağı gibi saf sütten meydana gelen bir gıda maddesidir. Ancak sade yağ ile tereyağı arasındaki en önemli farkların başında yağ oranı gelmektedir. Sade yağ %99 oranında yağ içermektedir. Bu nedenle yemek yapımında kullanıldığında belirgin bir lezzet olur. Sade yağ (ghee), tereyağının aksine daha sıvı ve yağlı oluşu ile de dikkat çekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi laktoz içeriği daha düşüktür. Ayrıca sade yağ yüksek ısıya dayanıklılığı ile kızartmalarda da kullanılabilir.

Sade yağ sağlıklı mı?

Sade yağ; vitamin, yağ ve enerji bakımından tercih edilebilecek sağlıklı yağlardandır. Besin maddeleri bakımından son derece zengin olan sade yağ, kalp sağlığına olumlu etkileri ile öne çıkmaktadır. İçinde bulunan omage-3 asitleri ile iltihaplanmaların önüne geçer. Aynı zamanda yağda çözünen vitaminlerden oluşur. Bu açıdan; içeriğinde A, E, D ve K gibi birçok vitamin barındırır. Tüketildiğinde güçlü bir bağışıklık sistemi kaçınılmaz olur. Vücudu hastalıklara karşı önemli ölçüde korumaktadır. Sağlıklı kemikler için olmazsa olmaz D vitamini, sade yağda da bulunmaktadır. Düzenli tüketilen sade yağ kan pıhtılaşmasının önüne geçer. Antioksidan özelliği ve sindirime olan etkisi ile mükemmel bir besindir.

Beslenme ve Diyet
Oluşturma: 17.05.2025 14:49
Son Güncelleme: 17.05.2025 14:50
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
Son Yazılar
Karınca yumurtası yağı ne işe yarar? Karınca yumurtası yağı nasıl kullanılır? Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl giderilir? Polikistik Over Sendromu nasıl geçer? PCOS’lu olan biri hamile kalabilir mi? Saç mantarı nedir? Saç mantarı neden olur? Epsom tuzu nedir? Epsom tuzu nasıl kullanılır? Brokolinin faydaları neler? Ekinezya çayının faydaları neler? Ekinezya nasıl tüketilmeli? Emziren anne rezene çayı içerse ne olur? 9 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir? 9 hafta bebek gelişimi nasıl olmalıdır? Diş beyazlatma nedir? Evde diş beyazlatma teknikleri neler? Su toplamış yanığa ne iyi gelir? Yanık izi nasıl geçer? Doğum lekesi nedir? Doğum lekesi nasıl anlaşılır? Laktoz içeren besinler nelerdir? Laktoz en çok hangi besinlerde var? Lahananın faydaları neler? Lahana hangi hastalıklara iyi gelir? Kara mürver nedir, neye iyi gelir? Kara mürverin faydaları nelerdir? Çam fıstığı neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Frenk üzümü nedir, ne işe yarar? Frenk üzümünün faydaları nelerdir? Kaya koruğu neye iyi gelir? Kaya koruğunun faydaları nelerdir? KOAH nedir? KOAH hastalığının belirtileri neler? Tavuk zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Tavuk zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Fesleğenin faydaları nelerdir? Çakşır otu nedir, ne işe yarar? Çakşır otunun faydaları nelerdir? Goji berry neye iyi gelir? Goji berry nasıl tüketilmeli? Hipotermi nedir? Hipoterminin belirtileri nelerdir? Gut hastalığı nedir? Gut hastalığı olanlar nasıl beslenmeli? Skolyoz nedir? Skolyoz varsa ne yapmalı? Denizanası temas edince ne yapılır? Denizanası temas edince ne olur? Kene ısırdığında neler yapılmalı? Kene ısırması belirtileri nelerdir? Kulağa su kaçması halinde ne yapılmalı? Kulağa su kaçmasının riskleri nelerdir? Yolculukta mide bulantısı neden olur? Yolculukta mide bulantısı için ne yapmalı? Tümünü Görüntüle