Stereotaktik Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Stereotaktik Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?



Vücudun hastalık belirtisi bulunan bölgelerinden sıvı, hücre ya da doku alınarak gerçekleştirilen biyopsi, günümüzde çok farklı tekniklerle yapılmaktadır. Şüphelenilen hastalıklara kesin tanı konmasına yardımcı olan biyopsi çeşitlerinden biri de stereotaktik biyopsidir. Özellikle beyin lezyonlarında uygulanan stereotaktik biyopsi, tanının yanı sıra uygulanacak tedavinin planlanmasını da kolaylaştırmaktadır.

Stereotaktik Biyopsi Nedir?

Beyindeki lezyonlarda, görüntüleme yöntemleri yardımıyla uygulama alanı tam olarak belirlenerek yapılan cerrahi işlem stereotaktik biyopsi nedir sorusunun da cevabıdır. Tomografi ve Emar gibi görüntüleme yöntemleri sayesinde biyopsi yapılacak alanın koordinatları tam olarak belirlenmektedir. Özellikle beyin tümörlerinde doğru tedavi yönteminin belirlenebilmesi için tümör tipinin kesin olarak bilinmesi gerekmektedir. Bununla birlikte kritik bölgelerde yer alan tümörler için klasik operasyonlar riskli olabilmektedir. Stereotaktik Cerrahi sayesinde tümörler ve beyin lezyonlarından parça almak çok daha kolay olmaktadır.

Stereotaktik Biyopsi Nasıl Yapılır?

Stereotaktik biyopsi beyinde bulunan kitlelerin, tümörlerin ve lezyonların yapısını anlamak amacıyla kullanılmaktadır. Hedef nokta tam olarak belirlenerek çevre beyin dokusuna zarar vermeden uygulanan bu nöroşirurji yönteminde öncelikle lokal anestezi altında hastanın başına stereotaktik metal çerçeve takılmaktadır. Ardından beyin tomografisi çekilmekte ve bu görüntüler sayesinde biyopsinin yapılacağı bölgenin koordinatları belirlenmektedir. Lokal anestezi ya da genel anestezi altında başlayan operasyonda hastanın kafa derisine birkaç cm’lik kesi açılmaktadır. İğneler yardımıyla beyinde bulunan tümörden parça alınmakta ve bu parça operasyon bitmeden önce patolojiye gönderilmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda alınan parçanın yeterli olduğuna kanaat getirildikten sonra iğne çıkarılmakta ve açılan kesi dikilmektedir. Ardından stereotaktik metal çerçeve çıkarılarak hasta uyandırılmaktadır.

Bu yöntem bazı hastalarda tümörün tamamının çıkarılması için de uygulanmaktadır. Stereotaktik cerrahi kapsamında gerçekleştirilen operasyonda kafatasına açılan kesiden girilerek yeri tam olarak belirlenen tümör çıkarılmaktadır. Özellikle kritik bir bölgede bulunan riskli tümörlerde bu yöntem etkili sonuçlar alınmasını sağlamaktadır; çevre dokulara hasar vermeden işlem tamamlanmaktadır.

Stereotaktik Biyopsi Sonrası

Stereotaktik beyin biyopsi uygulamaları ortalama 45 dakika sürmektedir. Hasta, ameliyatın ardından kontrol amacıyla tomografiye alınmaktadır. Odaya alınan ve bir gece müşahede altında tutulan hastalarda hafif baş ağrısı görülmesi normaldir. Biyopsinin ertesi günü taburcu edilen hastaların dikişleri ise 7-10 gün sonra alınmaktadır.

Ameliyatın ardından hastalarda artan baş ağrısı, yüksek ateş, kesi bölgesinde enfeksiyon, bayılma, sürekli uyuma isteği ya da uyuşukluk gibi belirtiler görülmesi durumunda müdahalede bulunmak gerekmektedir. Biyopsi sonuçları ise en geç 1 hafta içinde çıkmaktadır.

Stereotaktik Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Beyindeki lezyonlarda, görüntüleme yöntemleri yardımıyla uygulama alanı tam olarak belirlenerek yapılan cerrahi işlem stereotaktik biyopsi nedir sorusunun da cevabıdır.

Bu yöntem bazı hastalarda tümörün tamamının çıkarılması için de uygulanmaktadır. Stereotaktik cerrahi kapsamında gerçekleştirilen operasyonda kafatasına açılan kesiden girilerek yeri tam olarak belirlenen tümör çıkarılmaktadır.

Prof. Dr.
Enis Kuruoğlu
Beyin ve Sinir Cerrahisi
MEDICANA INTERNATIONAL SAMSUN
Profili Gör
Oluşturma: 29.07.2020 04:37
Son Güncelleme: 02.03.2022 11:24
Oluşturan: Enis Kuruoğlu
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri