Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), dünyada en sık görülen akciğer hastalığıdır ve ölüme sebep olan en önemli dört rahatsızlıktan biridir.
KOAH gelişiminde en sık suçlanan etkenler aktif-pasif sigara kullanımı ve çevre kirliliğidir.
KOAH hastalarında akciğer içerisine alınan hava kolay şekilde dışarı verilemez, zamanla akciğerler harap olmaya başlar ve nefes darlığı ortaya çıkar.
KOAH, iki grup olarak bilinir. Bunların ilki amfizem denen durumdur. Amfizem durumunda, havayolları ve alveol adı verilen hava kesecikleri parçalanıp genişlerler. Dolayısıyla gaz alışverişi bozulur ve nefes darlığı baş gösterir. İkinci durum olan kronik bronşitte ise alveollere giden bronş adı verilen havayollarının, sigara dumanının tahrişi ve enfeksiyon gibi sebeplerden sık sık iltihaplanarak daralma göstermesi görülür. Bunun sonucunda nefes problemi baş gösterir.
KOAH’ın genel tedavisi medikaldir. Yani göğüs hastalıkları takibinde olan hastaya, gerekli hallerde nefes açısı (bronkodilatör), balgam söktürücü (ekspektoran) ve enfeksiyon giderici (antibiyotik) ilaçlar verilir. Ancak ilerlemiş KOAH hastalarında akciğer volüm küçültme ameliyatları ya da akciğer nakli söz konusu olabilir. Destek tedaviler arasında sayılan bronkoskopik tedaviler arasında ise havayollarına sarmal veya valf yerleştirilmesi, buhar ablasyon tedavisi ve balon tedavisinin güncel kullanımda yeri vardır.
KOAH'ta Balon Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır?
KOAH'ta balon tedavisi kabul edilmiş ve giderek artan sıklıkla kullanılan bir destek tedavisi yöntemidir. Ancak bu tedavi her KOAH hastasında değil, kronik bronşit zemininde gelişen ilerlemiş KOAH’lı hastalarda önerilir.
Yukarıda da belirtildiği üzere kronik bronşit hastalarında tahriş, tekrarlayan enfeksiyonlar sebebiyle havayollarına daralma ve havayolu epitel hücrelerinde artışa bağlı kalınlaşma meydana gelmektedir.
Balon tedavisinde özel bir bronkoskop yardımıyla her iki akciğerdeki havayollarına ulaşılır ve frekanslı balon kullanılarak kalınlaşmış olan havayolu dokusu kazınarak çıkartılır. Bu sayede havayolu kalınlığı nispeten eski haline döner ve havayolları mekanik olarak temizlenir. Temizlenme sonucunda hastalarda nefes darlığında azalma, efor kapasitesinde artış (yorulmadan daha uzun yürümek, merdivenleri daha rahat çıkabilmek gibi) pozitif etkiler saptanır.