Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebekler Ne Zaman Oturur?



Bebekler, doğumdan itibaren ellerini ve ayaklarını hareket ettirme, tutma ve emme gibi pek çok hareketi refleks ile istem dışı gerçekleştirir. Ancak zaman geçtikçe refleks hareketlerinin yerini bilinçli hareketler alır. Bebeklerin istemli yaptığı, motor ve fiziksel becerinin gelişmesi ile ilgili önemli dönüm noktalarından biri oturmadır. Kendi başına oturmayı öğrenmeleri, bebeklerin bağımsızlık ve yeni bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olur.

Bebekler Ne Zaman Oturmayı Öğrenir?

Bebeklerin kendi başlarına oturabilmeleri için öncelikle başlarını desteksiz dik tutabilmeleri ve üst vücudun yeterli güce sahip olması gerekir. Ay ay bebek gelişimine bakıldığında, genellikle 2. ay civarında başlarını dik tutabilen bebeklerin, karın üstü yatarken bedenlerini kolları ile yukarı itmeye başladığı görülebilir.

3. Aydan 4. Aya Kadar

Bu dönemde bebeğin boyun ve baş kasları hızla güçlenir. Bebek, karnının üzerinde yatarken başını kaldırabilir ve dik tutabilir. Kolları ile kendini destekleyerek bedenini yerden yukarıya kaldırabilir.

5. Aydan 6. Aya Kadar

5. aya girildiğinde bebekler başını ve sırtını dik tutarak ve destek alarak oturmaya başlayabilir. Bacakları yana doğru açılan bebek, yerden destek için ellerini bacaklarının arasına aldığı bir pozisyonda oturabilir. Bu dönemde ebeveyn yardımı olmadan ancak belirli bir süre oturur pozisyonda kalabilir. Destek için ebeveynlerin bebeğin yakınında olması ya da etrafına yumuşak dolgular yerleştirmesi gerekir.

7. Aydan 8. Aya Kadar

Bebek bu dönemde sırtını dik tutarak ve herhangi bir destek almadan oturabilir. Bu sırada keşfetmek için ellerini serbest bırakır ve bir eşyaya ya da oyuncağa uzanmak için oturur pozisyonda nasıl döneceğini öğrenir. Yatar pozisyonda kollarını yukarı doğru iterek doğrudan oturma pozisyonuna dahi geçebilir. Sekizinci aydan sonra ise tamamen desteksiz oturması beklenebilir.

Bebeğin Oturmayı Öğrenememesi

Bebeklerin becerileri farklı hızda ve zamanda gelişir. Bazı bebekler oturmayı daha çabuk öğrenebilir. Özellikle prematüre bebekler ise bu dönüm noktalarına yaşıtlarından daha geç ulaşabilir. Ancak ebeveynler, bebeklerinin gelişimi ile ilgili bir sorundan şüphelenebilir. Bu durumda ebeveynlerin bebeğin gelişimsel gecikmeleri ile ilgili yardım alması gerekir.

Eğer bebek;

  • 4 aylık olduğunda başını dik tutamıyorsa,
  • 6 aylıkken destekle oturamıyorsa,
  • 9 aylıkken yardım almadan oturamıyorsa bir uzman ile görüşmek faydalı olabilir.


Bebekler Oturmayı Nasıl Öğrenir?

Bebekler 4 aylık olduklarında başlarını destek almadan sabit tutabilir. 6. aya geldiklerinde destek ile kendi başına oturabilir. Bebeğin oturmak için kullanması gereken kaslar, doğumdan itibaren gelişir. Ancak ilk aşamada dengesini sağlayamayacağı için bir eşyaya ulaşmak için eğildiğinde düşebilir. Yavaş yavaş dik oturmaya çalışan bebeklerin sırt, boyun, bacak ve karın kasları güçlenmeye başlar. Böylece daha iyi koordine olabilir ve düşmeden rahatça oturabilir.

Bebekler 8-9 aylık olduğunda ise eşyalardan ya da ebeveynlerden herhangi bir destek almadan dengede durabilir ve oturabilir. Neredeyse tüm bebekler bu dönemde destek almadan tek başına oturmayı başarır. Ancak oturma pozisyonuna girip çıkarken bazı zamanlarda yardıma ihtiyacı olabilir. 12. aya geldiğinde ise tamamen kendi kendilerine oturabilirler.

Bebeklerin Oturmasına Nasıl Yardımcı Olunmalı?

Ebeveynler, bebeklerin dik ve bağımsız oturma gücünü kazanması için şunları yapabilir:

  • Bebeğin deneme yanılma yolu ile oturmayı öğrenmesi için ebeveynlerin bebeği uzaktan izlemesi faydalı olur. Yakınlarda kalan ebeveynler, bebeğin kendi vücut hareketlerini ve farklı yaklaşımları keşfetmesine izin vermelidir.
  • Bağımsızlığın güçlenmesi için bebeğin koltukta değil, yerde daha fazla zaman geçirmesi faydalı olabilir.
  • Günde birkaç kez, bebeğin yaşına uygun oyuncaklar ile zaman geçirilebilir. Oturan bebekler hem oyuncaklarla daha rahat bir şekilde oynar hem de çevresini izleyip eşyaları keşfeder.
  • Bebeğin kaslarını güçlendirebilmesi için karın üstü aktiviteleri artırılabilir. Bu aktiviteler sırasında bebekle sürekli iletişimde kalmak faydalı olur. Ebeveynler, konuşarak ve şarkı söyleyerek bebeğin daha fazla süre karnının üzerinde kalmasına yardımcı olabilir. Bebek ebeveynlere ya da oyuncaklara doğru yönelirken boynunu daha uzun süre tutabilir.
  • Yerde zaman geçirdikçe bağımsızlığını kazanan bebeklerin etrafına yastıklar yerleştirilebilir.
  • Oyunlar sırasında bebek dengede ve dik durmaya başlayabilir. Bu durumda ebeveynler dengenin bozulmaması için yastıkların yerini değiştirebilir, bebeğin sırtına destek olabilir. Bebek tam olarak kendi başına oturduğunda ise bu destek kaldırılabilir.
  • Ebeveynler, gün içinde bebeği kucağına ya da bacaklarının arasına oturtabilir.
  • Bebeğin oturduğu yerin yerden yüksek, sert ya da suya yakın bir yer olmadığından emin olunması gerekir.

Bebeklere düzenli olarak egzersiz yaptırmak da onların oturmasına yardımcı olabilir:

  • Bebek yatar pozisyondayken el bileklerinden tutup kolları yukarı, aşağı, sağa ve sola kaldırma
  • Bacakları yukarı kaldırıp dairesel hareketler ile çevirme
  • El bileklerinden tutarak ve bebeği yavaşça kaldırarak kendine doğru çekme
  • Ayak bileklerinden tutarak önce tek tek, daha sonra iki bacağı birden karna doğru ittirme

Bebeğin oturmaya hazır olması için bu hareketlerin günde birkaç kez tekrarlanması faydalı olur. Bu egzersizlerin faydalı olması ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilememesi içinse bazı noktalara dikkat etmek gerekir:

  • Rahatlatıcı bir etki yaratmak amacıyla egzersizler uyku ya da banyo öncesinde yaptırılabilir.
  • Egzersizler, çok sıcak olmayan bir odada ve terletmeyen kıyafetler ile yapılmalıdır.
  • Bebeğin hareketleri doğru yapabilmesi için yerde kaymayan ve yumuşak bir örtü kullanılmalıdır.
  • Bebeğin yaparken zorlanmayacağı, kolay hareketler tercih edilmelidir.

Bebekler Ne Zaman Oturur? Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bebeklerin kendi başlarına oturabilmeleri için öncelikle başlarını desteksiz dik tutabilmeleri ve üst vücudun yeterli güce sahip olması gerekir.

Uzm. Dr.
Mahmoud S.M.Salim
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
MEDICANA ÇAMLICA
Profili Gör
Oluşturma: 04.11.2022 08:55
Son Güncelleme: 23.01.2023 03:53
Oluşturan: Mahmoud S.M.Salim
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri