Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?



Tek başına bir hastalık olmayan ses kısıklığı, genellikle diğer ses teli sorunlarının bir belirtisidir. Ses; normalden daha hırıltılı, sessiz ve alçak perdeden gelir. Konuşan veya şarkı söyleyen herkesin sesi kısılabilir. Bununla birlikte, larenjit gibi hastalıklar nedeniyle de meydana gelebilir.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

Ses kısıklığının potansiyel nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Larenjit: Larenjit, ses tellerinin aşırı kullanılması veya enfekte olması sonucu ortaya çıkan ve ses kaybına neden olan bir durumdur. Ses kısıklığının en yaygın nedenlerinden biridir. Alerjilerin yanı sıra üst solunum yolları enfeksiyonları da larenjite dönüşebilir. Hastalığın tedavisi için altta yatan nedenler dikkate alınır. Soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanan ses kısıklığı için hastaların dinlenmesi, sıvı alması ve reçetesiz ağrı kesici kullanılması önerilebilir. Alerjiler, reçetesiz satılan alerji ilaçlarının eklenmesiyle benzer şekilde tedavi edilebilir.
  • Yanlış ses kullanımı: Bağırmak, sesin kısılmasına neden olabilecek tek eylem değildir. Aşırı konuşmak, anormal derecede yüksek veya alçak perdede konuşmak gibi faktörler de bu sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • İyi huylu lezyonlar: Sesin çok fazla ya da uzun süre kullanılması; nodüllere, poliplere ve kistlere yol açabilir. Polipler, ses tellerinde meydana gelen iyi huylu büyümelerdir.
  • Gastroözofageal reflü hastalığı: GERD, yemek borusunun sonunda yer alan zayıflamış kasların neden olduğu kronik bir durumdur. Sonuç olarak, mide asidi yemek borusu yoluyla gırtlak ve boğaza geri döner. Mide asidi tekrar yükseldiğinde, uyku şekline bağlı olarak göğüs ağrısı, mide yanması ve bazen bir tarafta boğaz ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkar. Ses telleri ve boğaz aside maruz kaldığında şişer ve ses kısıklığına neden olur.

Ses kısıklığı, aşağıdaki durumlarda da meydana gelebilir:

  • Ses teli felci (ses teli sinirlerinin işlevini kaybetmesi)
  • Vokal kanama
  • Kronik sinüzit veya alerji
  • Sigara içmek, pasif içicilik, elektronik sigara
  • Hipotiroidizm
  • Boğaz kanseri tedavisi görenlerde radyasyon tedavisi


Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Ses kısıklığı; altta yatan nedene bağlı olarak ses tellerinin dinlendirilmesi, ilaç kullanımı, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gibi yöntemlerle geçebilir. Ses kısıklığının sebebini teşhis etmek için kan tahlili, boğaz kültürü, CT taraması ve boyun röntgeni gibi testler yapılabilir. Uygun tedavi, teşhise bağlı olarak planlanır.

Antihistaminikler ve Antibiyotikler

Alerjenler, sıklıkla ses tellerinin tahriş olmasına neden olur. Kırmızı gözler, öksürük veya ses kısılması; alerji nedeniyle ortaya çıkan yaygın semptomlardır. Belirli bir gıdaya veya toza alerjinin olması durumunda alerjenden kaçınmak, ses kısıklığını durdurmak için yeterli olabilir. Bununla birlikte kaçınılamayan bir alerji için antihistaminikler kullanılabilir.

Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar ses kısıklığının nedeni olabilir. Larenjite sebep veren bakteriyel enfeksiyonlar da ses tellerinin iltihaplanmasına ve ses kısıklığına neden olabilir. Olası bir bakteriyel enfeksiyona karşı ciddi semptomları olan kişiler antibiyotik kullanabilir. Bazı durumlarda iltihabın hızla azaltılmasına yardımcı olan reçeteli bir kortikosteroid verilebilir.

Ses Tellerini Dinlendirmek

Ses kısıklığı, çoğu zaman sesin aşırı kullanılmasından ya da çok yüksek sesle veya ara vermeden sürekli konuşmaktan kaynaklanır. Bu durumda bağırılmaması, ses tellerinin dinlendirilmesi ve çok fazla zorlanmaması önemlidir. Dinlenmek, ses kullanımını azaltmak ve bol su içmek, yanlış veya aşırı kullanımdan kaynaklanan ses kısıklığının giderilmesine yardımcı olur.

Fısıldamak, ses kısıklığının kötüleşmesine neden olabileceği için başkalarıyla iletişim kurulması gereken durumlarda fısıldamaktan kaçınmak ve normal konuşmak gerekir. Konuşmak yerine jestlerle iletişim kurmak da faydalı olabilir.

Ses telleri dinlendirilmesine rağmen bazı durumlarda iyileşme olmayabilir. İki hafta sonunda herhangi bir iyileşme olmaması durumunda, sorunun tanımlanıp tedavi edilebilmesi için değerlendirilmesi gerekir. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlar ya da ses tellerinde kalıcı hasar meydana gelebilir.

Boğazı Nemli Tutmak

Ses kısıklığı durumunda boğazın uygun şekilde nemli tutulması önemlidir. Bunu yapmanın basit yolları arasında su içmek ve tuzlu su ile gargara yapmak bulunur. Ayrıca düzenli aralıklarla şekersiz sakız çiğnemek, boğazın nemli tutulmasına ve ses tellerinin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Boğaz pastillerini emmek de rahatlama sağlayabilir. Pastiller hem rahatlatıcı bir his yaratır hem de boğazı nemli tutmaya yardımcı olur.

Öksürmek ise boğaz üzerinde baskı yaratarak tahriş olmuş ses tellerinin kötüleşmesine neden olabilir. Su içerek boğazı nemli tutmak ya da öksürük baskılayıcı ilaçlar kullanmak, öksürüğü önlemeye yardımcı olabilir.

Ses Terapisi

Ses kısıklığı, bazı durumlarda kronik hale gelebilir. Kronik olarak iltihaplı veya tahriş olmuş ses telleri gerginliğe ve yaralanmaya neden olabilir; bu nedenle kronik ses kısıklığının kontrol edilmesi önemlidir. Bu durumda kişiler, ses terapisi için bir konuşma-dil uzmanına görünebilir. Ses terapisinde, sesin kullanım şekli değiştirilerek ses kısıklığını önlemeye yönelik ses egzersizleri verilir. Ses tellerindeki polipler veya tümörler gibi daha ciddi ses teli sorunları içinse ameliyat gerekebilir.

Zencefil, Bal ve Limon

Yüksek oranda C vitamini içeren limon, dezenfektan görevi görür ve solunum sisteminde çok fazla mukus birikmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Boğaz ağrısının hafiflemesi içinse bal tüketilebilir. Ayrıca ses telleri üzerinde koruyucu bir tabaka oluşmasına yardımcı olur ve öksürük semptomlarını iyileştirebilir. Bazı çalışmalar, balın aynı zamanda antioksidan ve antibakteriyel özelliklere de sahip olabileceğini göstermiştir. Zencefil ise sinüsleri ve burun kanallarını temizlemeye yardımcı olur.

Sigara ve Tütün Ürünlerinden Uzak Durmak

Sigara ve tütün ürünlerinin içeriğinde bulunan maddeler, boğazın ve ses tellerinin tahriş olmasına ve ses kısıklığına neden olabilir. Semptomların iyileşmesi için bu ürünlerin tüketimini sınırlandırmak gerekir.

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir? Hakkında Sık Sorulan Sorular

İki hafta sonunda herhangi bir iyileşme olmaması durumunda, sorunun tanımlanıp tedavi edilebilmesi için değerlendirilmesi gerekir.

Doç. Dr.
Arzu Karaman Koç
Kulak Burun Boğaz
MEDICANA ATAKÖY
Profili Gör
Oluşturma: 23.03.2024 10:03
Son Güncelleme: 23.03.2024 10:12
Oluşturan: Arzu Karaman Koç
+A A-

İlgili Bölüm Hekimleri