Burun İçinde Yara

Burun İçinde Yara



Burun içinde de vücutta olduğu gibi yaralar oluşabilir. Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bu durum oldukça yaygındır. Burun içinde oluşan yaralar rahatsız edici ya da acı verici olabilir ancak genellikle ciddi bir durum değildir. Bununla birlikte bazı durumlarda başka bir hastalığın da belirtisi de olabilir.

Burun İçinde Yara Neden Olur?

Burun içinde birçok nedenle yara oluşabilir. Bunlardan ilki alerjiden kaynaklanan iltihaplanmanın yol açtığı yaralardır. Eğer alerjiden kaynaklı olarak burun içinde yaralar oluşuyorsa gözlerde sulanma, ciltte kaşıntısı ve geniz akıntısı gibi diğer alerji semptomları da görülebilir.

Burun içindeki yaraların yaygın diğer bir nedeni ise travmadır. Örneğin burun içindeki bir çizik ya da burun içindeki deriyi tahriş edebilecek maddelerin burna sokulması yara oluşumuna sebep olabilir. Düşme, ameliyat veya yüze alınan darbe gibi nedenler de yaralara yol açabilir. Eğer travmadan kaynaklanan bir yara söz konusu ise yaranın olduğu bölgede ağrı ve şişlik de olabilir.

Enfeksiyonlar da burun içinde yara oluşturabilir. Özellikle bakteriyel bir enfeksiyon olan nazal vestibülit, burun içinde yara oluşumunun yaygın bir sebebidir. Piercing delimi, burnun karıştırılması, burun kıllarının yolunması, sert ya da çok fazla sümkürmek burnu nazal vestibülite neden olan bakterilere maruz bırakabilir. Böyle bir durumda ağrı, şişlik ve hassasiyet de olabilir.

İltihaplanma ve ağrıyla görülen otoimmün bir bozukluk olan lupus hastalığı da burun yaralarının bir nedeni olabilir. Lupus hastalığı olan kişiler farklı semptomlar yaşayabilir. Ayrıca hastalık vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Lupus hastalığında burun yaralarının yanı sıra aşırı yorgunluk, göz çevresinde, eller, ayaklar ve eklemlerde şişlik, baş, göğüs ve eklemlerde ağrı görülür.

Burun içindeki yaraların sebebi damarların iltihaplanması anlamına gelen vaskülit de olabilir. Vücudun herhangi bir bölgesinde gelişebilen bu durumun semptomları da görüldüğü bölgeye göre değişkenlik gösterir. Eğer yüzde vaskülit oluştuysa burun ve ağızda yaralar olabilir. Buna ek olarak ateş, iştah ve kilo kaybı, kas, eklem ve baş ağrısı da görülebilir.

Nadiren de olsa burun içindeki yaralar burun ve sinüslerdeki kanserin semptomu olabilir. Böyle bir durumda baş, sinüs, yüz, göz, diş ve kulak ağrısı da olabilir. Ayrıca yüzde şişlik, görme bozuklukları, diş kaybı, tekrar eden ya da iyileşmeyen sinüs enfeksiyonları, kalıcı burun tıkanıklığı ve devam eden burun akıntısı da görülebilir.

Uçuk virüsü, dudaklarda uçuğa neden olabileceği gibi burnu da etkileyebilir. Genellikle ağrılı olan uçuklar deride karıncalanma hissine ve şişliğe neden olabilir. İçi su dolu olan kabarcıklar yaklaşık olarak 8 ila 10 gün sonra patlayarak kabuklanır.

Burun içinde çıkan yaraların sebebi kuruluk da olabilir. Özellikle kış aylarında burun içindeki hassas deri kuruyarak tahriş olabilir. Bu da daha sonra kabuklanacak küçük kanamalara yol açabilir. Eğer kuruluktan dolayı burun içinde yara oluşuyorsa genellikle dudaklar da dahil olmak üzere cildin geri kalanı da normalden daha kuru olur. Hatta ciltte çatlamalar da görülebilir.

Sinüslerin iltihaplanarak şiştiği sinüzit de burun içini tahriş ederek yaralara neden olabilir. Burun içinin tahriş olması burunda kanamaya yol açar. Kanamalardan sonra da kabuklanmalar başlar. Ayrıca sinüsler şiştiğinden dolayı burun deliklerinin içinde toz gibi yabancı maddeler sıkışabilir.

Burun içindeki yaraların diğer bir nedeni ise nazal spreylerin uzun süre kullanılmasıdır. Bu spreyler burun içinde aşırı kuruluk yaratabilir. Bu da burun içindeki derinin zarar görerek kabuklanmasına neden olabilir.

Burun İçindeki Yaranın Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

Burun içindeki yaralar genellikle kısa sürede geçer. Ancak bir haftada iyileşmeyen yaralar ya da ağrıyan kabuklanmalar varsa doktora gidilmesi tavsiye edilir. Muayenede hastanın yaşadığı semptomlar ve varsa diğer sağlık sorunları sorulur. Aynı zamanda burun içi de kontrol edilir.

Eğer bir enfeksiyondan şüphelenilirse bir kan tahlili yapılabilir. Aynı şekilde uçuk ya da HIV gibi bir hastalık şüphesi için de kan tahlili istenebilir. Burun kanseri belirtileri olduğu takdirde ise burun içindeki kabuklardan biyopsi alınarak incelenir.

Burun İçindeki Yara Nasıl Tedavi Edilir?

Burun içindeki geçmeyen yaraların doğru şekilde tedavi edilmesi doğru teşhisin konmasına bağlıdır. Yaralar enfeksiyondan kaynaklı değilse çoğunlukla birkaç gün içinde herhangi bir tedaviye gerek kalmadan geçer. İyileşme sürecinde daha farklı sorunlara yol açmamak için yaraları kaşımak veya kabukları kaldırmamak gerekir.

Kuruluktan kaynaklanan yaraların iyileşmesi burun içinin yeterince nemlendirilmesiyle mümkündür. Ancak kuruluğun sebebi uzun süreli burun spreyi kullanımı ise sprey kullanımının bırakılması gerekebilir. Enfeksiyon sebebiyle oluşan yaralar varsa enfeksiyon tedavisi için antibiyotikler reçete edilebilir. Aynı şekilde sinüzit ve alerji için de uygun ilaç tedavisine başlanabilir.

Kesin bir tedavisi olmayan lupus hastalığında semptomlar zamanla görülür ve kaybolur. Bunun için semptomları yönetmek amacıyla çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. Kanser teşhisi koyulan hasta için ise kemoterapi veya radyasyon tedavisi uygulanabilir ya da ameliyat gerekli olabilir.

Oluşturma: 30.05.2024 11:49
Son Güncelleme: 12.06.2024 03:05
Oluşturan: Medicana Web ve Yayın Kurulu
+A A-