Nadir görülen bir yaralanma türü olan penis kırılması, ciddi bir tıbbi durumdur. Çoğu zaman cinsel ilişkide yaşanan fiziksel travma sonucu ortaya çıkan bu durum tedavi edilmediği takdirde hastanın cinsel sağlığına zarar verir. Dolayısıyla penis kırılmasına dair şüphe oluşması hâlinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Erken müdahale tedavinin başarısını artırır.
Penis Kırılması Nedir?
Penis kırılması aslında penisin gerçekten kırıldığı anlamına gelmez çünkü penis içerisinde kemik bulunmaz. Ancak erekte olmuş bir penisin bükülmesi ya da bir yere çarpması sonucunda oluşan travmayla birlikte penisin içindeki silindirik yapı (korpus kavernozum) zedelenebilir. Şiddetli ağrı, morarma ve şişlik ile kendini gösteren bu durum hızla tedavi edilmezse hastanın cinsel yaşantısında problemlere ve üriner sisteminin çalışmasında uzun süreli bir hasara sebep olabilir. Bu nedenle penis kırılması durumunda acil tıbbi yardım almak önemlidir.
Penis kırılması ya da diğer adıyla penil fraktür, nadir görülen bir sağlık sorunudur. Çatlama sesi, bükülmüş penis ve ani ereksiyon kaybı gibi semptomlar yaygındır. Genellikle cinsel ilişki esnasında penisin zorlanması sonucu meydana gelse de farklı nedenlerle de görülebilir. Bu durum penis eğriliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden mutlaka hızla tedavi edilmelidir.
Penis Kırılması Nasıl Olur?
Penisin erekte olmasını sağlayan yapıların çalışma sistemi şişirme pompasının çalışma sistemine benzer. Penisin içinde kanla dolarak penisi erekte hale getiren iki adet tüp bulunur. Bunlardan her biri korpus kavernozum olarak, ikisi birlikte ise korpora kavernoza olarak adlandırılır. Bu erektil dokuların üstünde ise koruyucu bir tabaka olan tunica albuginea yer alır. Penis erekte olacağı zaman korpora kavernoza kanla dolar ve bir balon gibi şişerek sertleşir.
Tunica albuginea ise son derece güçlü bir zardır. Bunun nedeni penisin sertleşmesini sağlayan kanı tutmasıdır. Ancak ne kadar güçlü olsa da travma ile karşılaştığında yırtılabilir. Bu dokunun yırtılması penis kırılması anlamına gelir. Penis kırılması, yalnızca ereksiyon sırasında yaşanır çünkü tıpkı şişirilmiş bir balonda olduğu gibi penis sertleşip dikleştikçe bu tunica albuginea incelir. Bu da onu kırılmaya karşı savunmasız hâle getirir. Zaman zaman bu dokunun yanı sıra korpus kavernozum da zarar görebilir.
Penis kırılması halinde genellikle bir çatlama sesi duyulur. Daha sonra penis sertliğini hızla kaybeder. Bununla birlikte hızlı bir şekilde şişlik ve morarma da başlar. Bu durum ise patlıcan deformitesi olarak adlandırılır.
Penis Kırılmasının Nedenleri Nelerdir?
Penis kırılması sadece penisin erekte ve dik olduğu zamanlarda ortaya çıkar. Diğer durumlarda penisin kırılması mümkün değildir. Çünkü penis erekte değilken tunica albuginea penisin erekte olduğu zamanlardaki kadar gergin değildir. Kırılmanın en yaygın nedeni ise cinsel ilişki sırasında penisin çok fazla zorlanması, baskılanması ya da ters hareketlerdir.
Cinsel ilişkinin yanı sıra mastürbasyon esnasında da zorlama nedeniyle penil fraktür oluşabilir. Bunlara ek olarak ereksiyon halindeki penisin agresif bir biçimde bükülmesi ya da sert bir yere çarpılması ile ereksiyon halindeki penisin üzerine yuvarlanma da penisi kırabilir. Örneğin uyku sırasında erekte olan penisin üzerinde dönmek de kırılmaya yol açabilir.
Penis Kırılmasının Belirtileri Nelerdir?
Cinsel organlara alınan sert darbe, peniste ağrı ya da yaralanmaya neden olabilir. Bu gibi bir travma sonucunda penil fraktür oluşmuşsa şu belirtiler görülebilir:
- Çatlama sesi
- Şiddetli ağrı
- Ani ereksiyon kaybı
- Derinin altında kan birikmesinden kaynaklı olarak morarma ve şişlik
- Penisin ucunda kan
- Bükülmüş penis
- İdrara çıkmada zorluk
Bu belirtilerin görülmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
Çatlama sesi duyulmamış ya da ani bir ereksiyon kaybı yaşanmamışsa ancak diğer penil fraktür semptomları varsa başka bir tür yaralanma oluş olabilir. Penil fraktür semptomları, penisteki damar ve atardamarların yırtılması veya penis bağının yırtılması halinde ortaya çıkabilir. Bu durumlarda da tıbbi müdahale gereklidir.
Penis kırılmasında genellikle penis morararak şişer. Ayrıca nadiren de olsa skrotumda şişme oluşabilir ya da idrarda kan görülebilir. Diğer yaralanma türlerinin ekarte edilmesi için farklı görüntüleme yöntemleri ile incelemeler yapılır. Ek olarak fiziksel muayene de gerekir.
Penis kırılması tedavi edilmediği takdirde peniste kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle kısa sürede bir uzmana başvurmak son derece önemlidir. Tedavi edilmeyen penil fraktür, ereksiyon zorluğuna yol açan erektil disfonksiyon gibi ciddi bir sağlık sorununa sebep olabilir.
Penis Kırılması Nasıl Teşhis Edilir?
Penis kırılması teşhisi için hastanın semptomları ile yaralanmanın nasıl ortaya çıktığı dinlenir. Muayene sonucunda net bir teşhis konamaması durumunda görüntüleme yöntemleri ile detaylı incelemeler yapılır. Penis yaralanmaları için şu görüntüleme yöntemleri kullanılabilir:
- Kavernozografi: Bu görüntüleme yönteminde penisin kan damarlarına özel bir boya enjekte edilir ve radyolojik görüntüleri alınır.
- Penil Doppler Ultrason: Penisin iç yapısı ses dalgaları ile görüntülenir.
- MRI: Penisin içinin manyetik alan ve radyo dalgaları ile ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlayan bir görüntüleme yöntemidir.
Bu görüntüleme yöntemlerine ek olarak penil fraktür’ün üretrada hasara yol açıp açmadığının kontrol edilmesi için özel idrar tahlilleri de yapılabilir. Üretrada hasar olup olmadığına bakmak için penisin ucundan üretraya boya enjekte edilerek röntgen çekilebilir. Bu sayede herhangi bir hasar ya da anormallik varsa kolayca tespit edilebilir.
Penis Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?
Penis kırılması için genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Yapılan araştırmalar, penis kırılması yaşayan hastaların ameliyatla daha iyi sonuçlar aldığını göstermiştir. Diğer yandan cerrahi tedavi, yaralanma derecesine göre değişiklik gösterebilir. Penisle birlikte üretra da hasar gördüyse buna yönelik ayrı bir tedavi uygulanabilir. Cerrahi tedavi sırasında aşağıdaki işlemler uygulanabilir:
- Kırık nedeniyle oluşan hematom ya da kan birikmesi giderilir.
- Hasarlı kan damarlarındaki kanama durdurulur.
- Peniste kanamaya yol açabilecek herhangi bir kesik ya da yırtık kapatılır.
Penil fraktür’ün cerrahi tedavisinde onarım için yırtık oluşan bölgelere ulaşabilmek için penis derisinde kesi açılır. Oluşan yırtıklar dikişlerle kapatılır. Ameliyat sonrasında iyileşmeyi hızlandırmak için ilaç tedavileri de uygulanabilir. Tam iyileşme için ameliyattan sonraki bir ay boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi tavsiye edilir. Bununla birlikte tekrar bir penis kırılması oluşmaması için şiddetli cinsel ilişkiden, şiddetli mastürbasyondan ve kırılmaya neden olabilecek diğer aktivitelerden de uzak durulmalıdır.