Sağlıklı yaşamın önemli parçalarından biri de sağlıklı bir cinsel hayattır. Günümüzde sıkça karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarının temelinde psikolojik sebepler ilk sırada yer alsa da bazı durumlarda altta yatan başka hastalıkların varlığı da çeşitli bozukluklara neden olabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de halk arasında penis eğriliği olarak da bilinen Peyronie hastalığıdır.
Penis Eğriliği Nedir?
Penis eğriliği veya Peyronie hastalığı; erkeklerde penis gövdesindeki anormal gelişen bağ dokularının etkisiyle, penis şeklinin anormal şekilde eğilmesi ve buna bağlı olarak çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasını ifade eder. Eğrilik sıklıkla penisin sırt kısmındaki anormal dokulara bağlı olarak yukarı yönde görülse de dokunun geliştiği yere bağlı olarak farklı yönlerde de ortaya çıkabilir.
Penis eğriliği; özellikle cinsellik esnasında penis sertliğinin korunamaması (erektil disfonksiyon) ve cinsel birleşmede zorluk yaşanması gibi problemlere neden olur. Bu anlamda, penis eğriliği, hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkilediği gibi, kişilerde depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlara da yol açabilir.
Penis Eğriliği Nasıl Ortaya Çıkar?
Penis eğriliği sıklıkla penis gövdesinin sırt kısmında, çeşitli etkenlere bağlı olarak fibrotik, sert bağ dokularının ortaya çıkması sonucu, sertleşme esnasında penis gövdesinin belli bir açı alması ve anormal dokunun büyüklüğüne göre çevre dokulara bası yoluyla başka problemlere yol açmasını ifade eder. Penis eğriliği, fibrotik dokuda görülen çeşitli travmalar sonucu cilt altı dokusunun kanamasına bağlı olarak gelişebildiği gibi, bazı genetik faktörler ve başka hastalıkların etkisiyle de ortaya çıkabilir.
Sağlıklı kişilerde, cinsel uyaran sonucu penis içerisinde yer alan kavernöz cisim adlı damar boşlukları kan ile dolarak genişlemeye başlar ve bu damar boşluklarını saran penis kılıfı gerilerek penis toplardamarlarında basıya neden olur. Bu sayede, dolan kanın vücuda dönmesi engellenerek ereksiyon sağlanır.
Peyronie hastalığının görüldüğü durumlarda ise fibrotik bağ dokusu, penisin sertleşmesinden sorumlu kavernöz cisimleri bası altında bırakarak ereksiyonu engeller veya mevcut ereksiyonun korunmasında güçlüğe neden olur. Bazı durumlarda, çevredeki sinir ve damar dokularını bası altında bırakarak ağrıya yol açabilir.
Penis Eğriliğinin Nedenleri Nelerdir?
Yapılan çalışmalara göre, Peyronie hastalığının neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, bu araştırmalarda hastalığa neden olan bazı mekanizmalar tanımlanmıştır. Buna göre, penisin uğradığı travmalar sonucunda cilt altı dokularda ortaya çıkan kanama odaklarının zamanla yaranın iyileşmesinin ardından sklerotik bantlara (sert bağ dokularına) dönüştüğü düşünülmektedir. Bahsedilen travmalar, penisin bükülmesi veya ereksiyon halindeyken hasar alması şeklindedir. Özellikle ileri yaşla beraber dokuların daha kolay yaralanması ve daha zor iyileşmesine bağlı olarak penis eğriliği riskinin yaşla birlikte arttığı söylenebilir.
Ancak, her ne kadar Peyronie hastalığı 40 yaşından sonra sıklıkla görülen bir hastalık olsa da vakaların %8-10’luk bir dilimini de 40 yaş altındaki bireyler oluşturur. Genç hastalarda penis eğriliğinin daha şiddetli ve ağrılı ereksiyon ve erektil disfonksiyon gibi daha ciddi belirtilerle ortaya çıktığı görülür.
Aynı zamanda, penis eğriliği görülen bazı hastalarda herhangi bir travma öyküsünün bulunmaması, hastalığın gelişiminde travma dışı etkenlerin de rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu anlamda, özellikle vücudun herhangi bir bölgesinde görülen yaralanma sonrasında yaraların anormal bir şekilde iyileştiği kişilerde Peyronie hastalığına yol açan anormal bağ dokularının gelişme riskinin daha yüksek olduğu kabul edilir. Bunun yanı sıra, el parmak tendonlarının başlangıç bölgesinde anormal bağ dokusunun oluşması sonucunda parmak hareketlerinin kısıtlanmasına neden olan Dupuytren kontraktürü görülen kişilerde de penis eğriliğinin görülme riskinin daha yüksek olduğu düşünülür.
Özetle penis eğriliği, kişilerin genetik alt yapısı, yaşı, görülen diğer hastalıklar ve travma öyküsü gibi risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Penis Eğriliği Belirtileri Nelerdir?
Peyronie hastalığının belirtileri genellikle hastalığın ortaya çıkmasından sorumlu olan fibrotik bağ dokusunun bulunduğu konuma ve büyüklüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Buna göre, penis eğriliği durumunda karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
•Penis gövdesinde mercimek veya nohut büyüklüğünde sert dokular
•Penis şeklinde ciddi eğrilik
•Sertleşme (ereksiyon) sorunları veya sertleşmenin korunmasında güçlük
•Ağrılı ereksiyon
•Penis boyutunda küçülme
•Cinsel ilişkiye girmede zorluk
Bazı hastalarda oluşan fibrotik doku, tek bir bölgede sınırlı kalmayarak penis boyunca uzanabilir veya penisi sarabilir. Tedavi edilmediğinde, dokuya kalsiyum çökmesinin etkisiyle bu fibrotik doku sertleşebilir ve peniste ciddi hasar ya da şiddetli ağrıya yol açabilir. Yine bazı hastalarda, fibrotik dokular penisin farklı bölgelerinde birden fazla sayıda gelişebilir ve buna bağlı olarak anormal kıvrımlı penis görüntüsü ortaya çıkabilir.
Penis Eğriliği Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Mevcut tedavi yöntemleri kullanılarak penis eğriliğinin kesin olarak tedavi edilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, hastanın hayat kalitesini artıracak ve belirtileri giderecek tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Bu anlamda, penis eğriliği tedavisinde başvurulan yöntemler ve dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda sıralanmıştır:
•Belirtilerin hafif seyrettiği hastalarda hastalığın takip edilmesi önerilebilir. Tedavide temel yaklaşım hastalığa sebep olan bağ dokusunun giderilmesi olduğundan, bu hasta grubunda buna yönelik girişimler; penis dokusunun daha ciddi zarar görmesi riski olduğundan genellikle tercih edilmez.
•Penis eğriliğinin 30 dereceden fazla olduğu tespit edilen kişilerde, bağ dokularının çözünmesi için penis içine enjeksiyon şeklinde ilaç tedavisi yöntemlerine başvurulabilir. Bu anlamda, Clostridium hystolyticum enjeksiyonları kullanılabilir. Ayrıca, interferon enjeksiyonları ve ağızdan verapamil tedavisi de diğer tedavi seçenekleri arasında yer alır.
•İyontoforez yöntemi ise cilt üzerinden elektrik akımının gönderilmesi şeklinde uygulanan bir başka tedavi yöntemidir.
•Tedavi süresince yapılacak çeşitli egzersizlerle penisteki bağ dokularının çözünmesi sağlanabilir.
•Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
•Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.
•Geleneksel tedavi yöntemlerinin yanı sıra, karnitin, koenzim Q10 ve E vitamini gibi vitamin ve mineral takviyelerinin de penis eğriliğine iyi geldiğini gösteren birtakım çalışmalar mevcuttur.
•Tüm bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda, cerrahi tedaviye başvurulabilir. Genel anlamda, Peyronie hastalığında cerrahi tedaviye başvurulmadan önce en az 1 yıl beklenmesi ve ilk olarak diğer tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. 1 yılın sonunda ciddi penis eğriliğinin devam ettiği hastalarda cerrahi yöntemlerden yararlanılabilir.
•Cerrahi olarak, penisin fibrotik doku bulunan ve buna bağlı olarak kısalan bölgesi uzatılır ve doku nedeniyle uzayan bölgesi kısaltılır. Gerekli görüldüğü durumlarda penil protezler de kullanılabilir. Ameliyat sonrasında, penis boyutunda kısalma ve erektil disfonksiyon gibi komplikasyonlar görülebileceği unutulmamalıdır.